Γιούνκερ κατά Ολλανδίας και υπέρ του κορονο-ομολόγου

Ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ χαρακτήρισε ανεύθυνη τη στάση της Ολλανδίας στο Eurogroup και τάχθηκε υπέρ του κορονο-ομολόγου.

«Ανεύθυνο» χαρακτήρισε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ το βέτο που έθεσε η Ολλανδία στο Eurogroup για τη συντονισμένη οικονομική απάντηση της Ευρώπης στην κρίση του κορονοϊού, ενώ σχετικά με το ομόλογο τόνισε ότι οποιαδήποτε αμοιβαιοποίηση χρέους στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί παρά να αφορά μελλοντικό χρέος.

Σε συνέντευξή του στη Libération ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε ότι ο αποκλεισμός της χρησιμοποίησης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας «λόγω της εμμονικής, ιδεολογικής, θρησκευτικής επιμονής στην εφαρμογή αυστηρής επιβολής όρων είναι ανεύθυνος».

Μάλιστα χαρακτηρίζει ακόμα πιο ακατανόητη την αδιαλλαξία της Ολλανδίας από την στιγμή που «ο ESM δεν θα είναι αρκετός για την ανάκαμψη των ευρωπαϊκών οικονομιών.

Για να επιτύχει η ανάκαμψη, ο Ζαν Κοντ Γιούνκερ τάσσεται υπέρ της δημιουργίας δυνατότητας ευρωπαϊκού δανεισμού μέσω της έκδοσης «κορονο-ομολόγων».

«Τον Δεκέμβριο 2010, ως πρόεδρος του Eurogroup, είχα προτείνει την δημιουργία ευρωομολόγων, ώστε όλα τα μέλη της ευρωζώνης να επωφεληθούν από το ίδιο επιτόκιο. Αλλά πρέπει να υπάρξει διαχωρισμός με τα «κορονο-ομόλογα»: δεν πρόκειται για αμοιβαιοποίηση των προηγουμένων εθνικών χρεών, μία ιδέα κατά της οποίας ξεσηκώθηκε η μισή Ευρώπη, αλλά για την αμοιβαιοποίηση του χρέους που θα γεννηθεί από την χρήση των αναγκαίων δημοσιονομικών μέσων για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού», εξηγεί ο Γιούνκερ.

Συνέχισε τονίζοντας:«Πρόκειται για την οργάνωση με αλληλεγγύη αυτής της χρηματοδότησης της παρούσας κρίσης με την συνέργεια διαφόρων εργαλείων: Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ΕΜΣ, ευρωπαϊκός προϋπολογισμός και, τέλος, κορονο-ομόλογα», προσθέτει.

Έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου «οι χώρες του (ευρωπαϊκού) νότου να γυρίσουν την πλάτη στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα, εάν η Ένωση δεν μπορέσει να αντιδράσει με το αντανακλαστικό της αλληλεγγύης που χρειάζεται».

Χαρακτήρισε εσφαλμένες και σκανδαλώδεις τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της Ολλανδίας Βόπκε Χέκστρα «που ζητούσε ένα πλαίσιο ελέγχου των δημοσιονομικών πολιτικών των χωρών του νότου».

«Η ρητορική της Ολλανδίας συνίσταται στο να λένε ότι δεν έχουν υποχρέωση να πληρώσουν τα χρέη των άλλων: όμως, δεν πρόκειται για παρελθόντα χρέη, αλλά για την οργάνωση της μελλοντικής χρηματοδότησης του κόστους της κρίσης», σημειώνει.

sputniknews.gr