Γιορτή εγκαινίων στα κατεχόμενα ανήμερα της επετείου εισβολής έκανε ο Ερντογάν

Φιέστα εγκαινίων αεροδρομίου στην κατεχόμενη Τύμπου, ανήμερα της επετείου της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, παρουσία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος για μια ακόμη φορά έκανε λόγο για λύση δύο κρατών.

Στην τελετή, εκτός από τον πρόεδρο της Τουρκίας, συμμετείχαν ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, Ερσίν Τατάρ, μέλη της τουρκικής κυβέρνησης και ηγέτες κομμάτων από την Τουρκία.

Σύμφωνα με την efsyn.gr, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να άρει τους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί στους Τουρκοκύπριους, υποστηρίζοντας ότι «δεν έχουν νομική βάση», ενώ εκτίμησε ότι πολύ σύντομα το αεροδρόμιο της Τύμπου θα χρησιμοποιείται από διεθνείς πτήσεις.

«Με αυτή την ευκαιρία καλούμε τη διεθνή κοινότητα να ακούσει το κάλεσμα του πρώην ΓΓ (του ΟΗΕ) Κόφι Ανάν και να άρει τους περιορισμούς που δεν έχουν νομική βάση, αλλά είναι καθαρά πολιτικοί. Επαναλαμβάνω την έκκλησή μου να υποστηρίξετε το ιδεατό των δύο ισότιμων κρατών που θα ζουν δίπλα-δίπλα στο νησί της Κύπρου και όχι την ένταση και τη συγκρουσιακή κουλτούρα», είπε.

Από την πλευρά του, ο Ερσίν Τατάρ υποστήριξε ότι το νέο αεροδρόμιο, το οποίο προς το παρόν κάνει πτήσεις μόνο προς την Τουρκία, θα γίνει πόλος έλξης, ενώ ζήτησε άρση της απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων, λέγοντας ότι «η ελευθερία διακίνησης είναι φυσικό ανθρώπινο δικαίωμα» και πως παραβιάζεται αυτό το ανθρώπινο δικαίωμα των Τουρκοκυπρίων που ζουν σε ξένες χώρες, αλλά και ξένων από τις χώρες τους θέλουν να έρθουν στα κατεχόμενα.

Η αντίδραση της κυπριακής κυβέρνησης

Όπως σημείωσε, «η παρουσία του προέδρου Ερντογάν επιβεβαιώνει την ολοκληρωτική ευθύνη που βαραίνει την Τουρκία, η οποία συστηματικά προωθεί τους έκνομους σχεδιασμούς της στην Κύπρο, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και των σχετικών Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Εντός αυτού του πλαισίου, ο Τούρκος Πρόεδρος επέλεξε να επαναλάβει τις απαράδεκτες και προκλητικές δηλώσεις για το Κυπριακό, αμφισβητώντας το συμφωνημένο πλαίσιο λύσης διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας».

Και πρόσθεσε ότι σε μια περίοδο «κατά την οποία η Κυπριακή Δημοκρατία καταβάλλει έντονες προσπάθειες για επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων προς εξεύρεση λύσης εντός του συμφωνημένου πλαισίου του ΟΗΕ, τέτοιου είδους ρητορική επιχειρεί να προωθήσει την “αναγνώριση” της παράνομης αποσχιστικής οντότητας και λειτουργεί εις βάρος της όποιας προοπτικής για επίλυση του Κυπριακού».

«Η συμμετοχή του Τούρκου Προέδρου στα “εγκαίνια νέας πτέρυγας” και νέου “τερματικού” του παράνομου “αεροδρομίου” Τύμπου επιβεβαιώνουν περίτρανα τη διαχρονική πολιτική της Άγκυρας, η οποία αποσκοπεί στην ενίσχυση της εξάρτησης των κατεχομένων από την Τουρκία και στην προώθηση λύσης δύο κρατών», κατέληξε..