Γιατί το σημαντικότερο πράγμα μετά το σεξ είναι να ουρούμε;

Μια κοινή πεποίθηση μεταξύ των γυναικών —και ορισμένων ανδρών— είναι ότι η ούρηση μετά το σεξ μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ουρολοίμωξης (UTI) και ορισμένων σεξουαλικώς μεταδιδόμενων λοιμώξεων (ΣΜΝ). Πάμε πιο κάτω να μάθουμε το κατά πόσον αυτό είναι μύθος ή όχι, σύμφωνα με το Wikihealth.

Τι προκαλεί ουρολοιμώξεις στις γυναίκες;

Οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος (UTIs) συνδέονται αναμφισβήτητα με τη σεξουαλική επαφή στις γυναίκες. Όσο περισσότερο σεξ κάνει μια γυναίκα, τόσο πιο πιθανόν είναι να εμφανίσει ουρολοιμώξεις, όπως η κυστίτιδα.

Ένας από τους κύριους λόγους γι΄αυτό το αποτέλεσμα, είναι ότι η κολπική επαφή ασκεί πίεση στην ουρήθρα, απελευθερώνοντας τα βακτήρια που ζουν εκεί. Την ίδια ώρα, η σεξουαλική κολπική επαφή, μπορεί να ερεθίσει τους ιστούς της ουρήθρας, καθιστώντας τους πιο ευάλωτους στις λοιμώξεις.

Η ούρηση μετά το σεξ προλαμβάνει τις ουρολοιμώξεις;

Αρκετές μελέτες έχουν εξετάσει το κατά πόσο η ούρηση μετά το σεξ -και συγκεκριμένα εντός 15 λεπτών μετά τη σεξουαλική επαφή- μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ουρολοίμωξης στις γυναίκες.

Μέχρι σήμερα, οι περισσότερες μελέτες έχουν δείξει ότι πράγματι μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο, διότι μέσω της ούρησης απομακρύνονται τα βακτήρια που υπάρχουν στην ουρήθρα, μειώνοντας τον κίνδυνο λοιμώξεων. Ωστόσο, τα ευρήματα των υπαρχόντων μελετών δεν είναι ομόφωνα. Ορισμένες μελέτες δεν βρήκαν καμία σχέση ανάμεσα στην ούρηση μετά το σεξ και τον κίνδυνο ουρολοίμωξης.

Σε κάθε περίπτωση όμως, αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι η ούρηση μετά το σεξ δεν μπορεί να βλάψει παραμόνο να ωφελήσει, εάν όντως έχει προστατευτική ιδιότητα έναντι των ουρολοιμώξεων.

Οι άνδρες πρέπει να ουρούν μετά το σεξ;

Για τους άνδρες, είναι πολύ λιγότερο σημαντικό να ουρούν μετά το σεξ για να αποτρέψουν την ουρολοίμωξη και αυτό εξαιτίας των μεγάλων διαφορών της γυναικείας και ανδρικής ανατομίας.

Οι άνδρες σπάνια επηρεάζονται από ουρολοιμώξεις, διότι η ουρήθρα τους είναι μακρύτερη, οπότε είναι λιγότερο πιθανόν τα βακτήρια να καταφέρουν να φτάσουν στην ουροδόχο κύστη και να προκαλέσουν λοίμωξη.

Παρόλα αυτά, η ούρηση μετά το σεξ για τους άνδρες δεν είναι κακή ιδέα, απλώς είναι λιγότερο χρήσιμη, συγκριτικά με τις γυναίκες.

Η ούρηση προλαμβάνει τις σεξουαλικώς μεταδιδόμενες λοιμώξεις;

Εαν η ούρηση μετά το σεξ μπορεί δυνητικά να μειώσει τον κίνδυνο ουρολοίμωξης, ιδιαίτερα στις γυναίκες, θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων λοιμώξεων (ΣΜΝ).

Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι αυτό είναι αλήθεια, διότι η οδός μόλυνσης για τα περισσότερα ΣΜΝ ποικίλλει δραματικά από αυτή της ουρολοίμωξης.

Με την ουρολοίμωξη, τα βακτήρια ταξιδεύουν προς την ουρήθρα προκαλώντας μόλυνση στην ουροδόχο κύστη, ενώ με τα ΣΜΝ, τα περισσότερα βακτήρια εισέρχονται στο σώμα μέσω των πορωδών βλεννογόνων ιστών που καλύπτουν τη γυναικεία γεννητική οδό και την ανδρική ουρήθρα. Εξαιτίας αυτού, η ούρηση μετά το σεξ προσφέρει ελάχιστα έως καθόλου οφέλη στην πρόληψη των ΣΜΝ είτε σε γυναίκες, είτε σε άνδρες.