Γιατί ο Τραμπ μπορεί να κερδίσει τις αμερικανικές εκλογές

Το Δημοκρατικό κόμμα φαίνεται να έχει καταληφθεί από ακραία αριστερά στοιχεία που χαϊδεύουν τον ρατσιστικό λόγο του Black Lives Matter εδώ και μερικούς μήνες.

Αν παρακολουθήσει κανείς τις αναφορές στα mainstream media δημιουργείται επιμελώς η εντύπωση ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει ελάχιστες πιθανότητες επανεκλογής. Είναι όμως σωστό αυτό;

Είτε είναι κανείς υποστηρικτής του είτε όχι πρέπει να παραδεχτεί πως ο Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να… πουλήσει εκπληκτικά. Για δεκαετίες, ο Τραμπ έχει καλλιεργήσει την εικόνα ενός επιτυχημένου επιχειρηματία. Κάποιος που παίρνει δύσκολες αποφάσεις. Επίσης κάποιος που είναι νικητής και ηγέτης. Αρκετές φορές σχεδόν χρεοκόπησε, αλλά κατάφερε να βγει από τις κρίσεις και να επωφεληθεί από τις συγκρούσεις. Ήταν πάντα παρών στα δημοφιλή αμερικανικά μέσα με αυτήν ακριβώς την εικόνα. Υπήρχε πάντα κάτι για να “παίξει” ο Τραμπ στα ΜΜΕ, συμπεριλαμβανομένων πικάντικων λεπτομερειών για τα συζυγικά του προβλήματα. Με άλλα λόγια, ο Τραμπ είναι παρών στον καθημερινό κόσμο του μέσου Αμερικανού για δεκαετίες.

Ανακοίνωσε πολλές φορές ότι ήθελε να γίνει πρόεδρος. Ποτέ δεν τον πήραν σοβαρά. Πάντα το θεωρούσαν ως ένα ακόμη κόλπο διαφήμισης για να προωθηθεί ο ίδιος και η εταιρική του αυτοκρατορία. Ακόμα και όταν ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του το 2015, ο Donald Trump μίλησε από το θωρηκτό USS Iowa. Οι προκριματικοί ξεκίνησαν μήνες αργότερα τον Φεβρουάριο του 2016. Αλλά από τότε φαινόταν ότι ο Τραμπ θα μπορούσε να γίνει ο επόμενος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών. Απλώς φαινόταν πραγματικά σαν πρόεδρος από αυτό το εντυπωσιακό θωρηκτό. Μια γραμμή που σχεδίασε σε όλη την εκστρατεία του.

Ο Τραμπ δεν ήταν μόνο γνωστός σε κάθε σπίτι, δεν έμοιαζε μόνο με πρόεδρο, αλλά επίσης μίλησε για θέματα για τα οποία δεν μίλησαν οι άλλοι υποψήφιοι. Το πρώτο βίντεο της καμπάνιας του έθεσε αμέσως το μοτίβο: Είπε πως «θα κόψει γρήγορα το κεφάλι του ISIS. Θα σταματήσει την παράνομη μετανάστευση χτίζοντας ένα τείχος στα νότια σύνορά μας για το οποίο θα πληρώσει το Μεξικό» . Με τον Πρόεδρο Τραμπ, το ριζοσπαστικό Ισλάμ θα νικηθεί και η μετανάστευση θα σταματήσει, υποσχέθηκε. Με αυτόν τον τρόπο, ο Τραμπ έγινε ο υποψήφιος “του λαού ενάντια στο κατεστημένο”. Πολλοί πίστευαν ότι μίλησε τη γλώσσα των απλών ανθρώπων που η ελίτ δεν ήθελε να ακούσει. Κάθε φορά που τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ή οι αντίπαλοί του του επιτέθηκαν, ήταν η απόλυτη απόδειξη για πολλούς ψηφοφόρους ότι ο Τραμπ ήταν ο υπερασπιστής τους.

Ο Τραμπ παραβίασε όλους τους τρέχοντες πολιτικούς κανόνες του παιχνιδιού. Ήταν πολύ πίσω σε όλες τις δημοσκοπήσεις για μήνες αλλά εν τέλει τα κατάφερε.

Όταν ο Ομπάμα εξελέγη το 2008, ξεκίνησε μια ριζοσπαστικοποίηση στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (RNC) με το λεγόμενο Tea Party. Μετά την εκλογή του Τραμπ, είδαμε μια παρόμοια ριζοσπαστικοποίηση στο Δημοκρατικό Κόμμα (DNC).

Είναι οι δημοσκοπήσεις λάθος;

Σχεδόν σε κάθε δημοσκόπηση, ο Ντόναλντ Τραμπ υπολείπεται περίπου 10% σε εθνικό επίπεδο. Ακόμα και στις πολιτείες που έχουν κάνει τη διαφορά στο παρελθόν, υπάρχει ένα σαφές κενό. Κάποιος θα πίστευε ότι δεν έχει καμία πιθανότητα. Αλλά είναι έτσι;;

Πρώτον, λόγω της κρίσης της πανδημίας, η εικόνα είναι εξαιρετικά σημαντική και κρίσιμη σε αντίθεση με την σχεδόν αόρατη και άψυχη εκστρατεία Μπάιντεν. Με περίπου το ήμισυ του πληθυσμού να ψηφίζει παραδοσιακά, είναι πρωτίστως θέμα να προσελκύσουν αποτελεσματικά τους ψηφοφόρους. Οι υποστηρικτές του Trump φαίνονται ενθουσιώδεις και πολύ κινητοποιημένοι για να το κάνουν αυτό. Επιπλέον, υπάρχουν ενδείξεις ότι ο Τραμπ τα πηγαίνει καλά με όσους ψηφοφόρους δεν ψήφισαν το 2016.

Δεύτερον, ορισμένα θέματα που παίζουν ρόλο. Το Δημοκρατικό κόμμα φαίνεται να έχει καταληφθεί από ακραία αριστερά στοιχεία που χαϊδεύουν τον ρατσιστικό λόγο του Black Lives Matter εδώ και μερικούς μήνες. Το Δημοκρατικό κόμμα υποθέτει ότι οι μαύροι ψηφοφόροι θα ψηφίζουν πάντα για τον δικό τους υποψήφιο τους αλλά εξακολουθεί να ισχύει κάτι τέτοιο; Μια οριακή διαφορά εδώ μπορεί να έχει σημαντικές συνέπειες. Επιπλέον, το ερώτημα είναι τι νομίζουν οι άλλες μειονότητες (Ασιάτες, Λατίνοι). Δεν εξυπηρετούνται καλύτερα με το νόμο και την τάξη απ ‘ό, τι με τους μαύρους και τους λευκούς φιλελεύθερους που καταστρέφουν τα αγάλματα; Επιπλέον, η σύνθεση του Ανωτάτου Δικαστηρίου όπου ο Τραμπ θέλει να διορίσει νέο συντηρητικό δικαστή είναι επίσης ένα ζήτημα που μπορεί να προσελκύσει και να κινητοποιήσει περαιτέρω αυτούς τους μειονοτικούς ψηφοφόρους με μια συντηρητική πολιτιστική-ηθική ατζέντα.

Τρίτον, ο ίδιος ο υποψήφιος. Ο Trump είναι ο Trump. Μπορεί να είναι αγενής και τραχύς, αλλά αυτό δεν αποτελεί έκπληξη. Ο Τραμπ είναι γεμάτος ενέργεια και συνεχίζει να εμπορεύεται τον εαυτό του καθώς θέλει να τον γνωρίσουμε. Καταιγιστικός, over-the-top, ένας σκληρός ηγέτης σε δύσκολους καιρούς. Όμως, ποιος είναι ο Τζο Μπάιντεν; Ο Μπάιντεν “κρύβεται στο υπόγειό του” λένε αναλυτές χαρακτηριστικά. Αυτό περιμένουν οι μέσοι Αμερικανοί από τον «ηγέτη του ελεύθερου κόσμου»; Επιπλέον, ενώ ολόκληρη η χώρα είναι παγιδευμένη στην πανδημία της , ο Τραμπ έχει ξεπεράσει τον ίδιο τον ιό. Απλό φαίνεται, αλλά δεν πρέπει να υποτιμηθεί. Όταν ο Τραμπ βγήκε από το νοσοκομείο και αμέσως μίλησε από τον Λευκό Οίκο, φάνηκε αμέσως ο τόνος της καμπάνιας να αλλάζει. Αυτή ήταν η σπίθα που πυροδότησε τον ενθουσιασμό που βλέπουμε τώρα στις συναντήσεις του. Αυτό ακριβώς πιθανότατα έκανε ο λόγος του το 2015 από το USS Iowa. Γι ‘αυτό η έκπληξη μπορεί να γίνει στις 3 Νοεμβρίου.