Γιατί ο «άφωνος» Καραμανλής για Novartis και παραδικαστικό, έγινε «λαλίστατος» – Αιφνιδιασμός στο Μαξίμου

Κ.Καραμανλής

Ισχυρές πολιτικές εντυπώσεις, αλλά και ερωτήματα για την ενδεχόμενη σκοπιμότητα που μπορεί να υποκρύπτει, δημιούργησε η πρώτη εδώ και πάνω από επτά χρόνια δημόσια παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή για θέμα της τρέχουσας επικαιρότητας και πιο συγκεκριμένα για τις παρακολουθήσεις από την ΕΥΠ.

Οι εκφράσεις τις οποίες χρησιμοποίησε ο κ. Καραμανλής, λύνοντας την πολύχρονη σιωπή του για να τοποθετηθεί στο ζήτημα των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων, προκάλεσαν μεγάλο αιφνιδιασμό στο Μέγαρο Μαξίμου

καθώς και σε αρκετά στελέχη της κυβερνητικής παράταξης που ένοιωσαν άβολα από τους -σχεδόν «ξέφρενους»- πανηγυρισμούς διαδικτυακών τρολ αλλά και στελεχών της αντιπολίτευσης που ξέσπασαν μόλις ξεκίνησε από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η αναπαραγωγή των όσων είπε.

Αμήχανος αρχικά ο επικοινωνιακός μηχανισμός του Μεγάρου Μαξίμου προσπάθησε να υποβαθμίσει τη σημασία της ηχηρής παρέμβασης του πρώην πρωθυπουργού.

Στο πλαίσιο αυτό ελήφθη απόφαση να μην σχολιαστούν οι αναφορές του, ενώ και εν συνεχεία, υπό την πίεση των δημοσιογράφων, που ήθελαν την «αντίδραση» της κυβέρνησης, επελέγη σχολιασμός χαμηλών τόνων από κυβερνητικές πηγές, οι οποίες, απαντώντας εμμέσως στον κ. Καραμανλή, δήλωναν τα εξής:

«Aπό την πρώτη στιγμή που με πρωτοβουλία της κυβέρνησης ήρθε στο φως η υπόθεση της επισύνδεσης του τηλεφώνου του κ.Ανδρουλάκη τονίστηκε ότι υπάρχει ανάγκη να δοθούν πλήρεις απαντήσεις, με σεβασμό των προβλέψεων του νόμου για το απόρρητο και του κανονισμού της Βουλής.

Γι΄αυτό κινήθηκαν άμεσα όλες οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες ενώ η υπόθεση ερευνάται και από τη Δικαιοσύνη».

Οι ίδιες πηγές θύμιζαν ότι σήμερα, Πέμπτη, «συνεδριάζει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και ακολουθούν οι συνεδριάσεις της Εξεταστικής Επιτροπής»,

καθώς επίσης και ότι «ο πρωθυπουργός έχει ζητήσει προτάσεις από τα κόμματα προκειμένου να υπάρξουν θεσμικές βελτιώσεις που θα διασφαλίζουν την αποτελεσματική λειτουργία των υπηρεσιών ασφαλείας με πλήρη σεβασμό των δημοκρατικών αρχών».

…οργή στις ανεπίσημες τοποθετήσεις

Ανεπισήμως, πάντως, ο σχολιασμός των όσων είπε ο κ. Καραμανλής ήταν πολύ εντονότερος, καθώς στελέχη της κυβερνητικής παράταξης αναρωτιόνταν «πως είναι δυνατόν ο… άφωνος από το 2009 που έχασε τις εκλογές πρώην πρωθυπουργός, ο οποίος μίλησε όλα αυτά τα χρόνια μία και μόνη φορά με το μαγνητοφωνημένο μήνυμα για να υποστηρίξει το “ΝΑΙ” στο δημοψήφισμα του 2015, να γίνεται αίφνης τόσο λαλίστατος για το συγκεκριμένο θέμα».

Τα ίδια στελέχη θύμιζαν ότι «ο Κώστας Καραμανλής δεν βρήκε ούτε μια λέξη να πει όταν, με πρωταγωνιστές παλαιούς του συνεργάτες, στήθηκε η μεγαλύτερη σκευωρία όλων των εποχών με την υπόθεση Novartis και κρεμάστηκαν στα… μανταλάκια σημαίνοντες πολιτικοί από τη δική του παράταξη, όπως ο Σαμαράς και ο Αβραμόπουλος, αλλά και από άλλους χώρους, όπως ο Βενιζέλος, ο Στουρνάρας ή και ο Παναγιώτης Πικραμμένος που είχε ξεσπάσει σε λυγμούς από το βήμα της Βουλής».

Πέραν τούτων, άλλοι παράγοντες του γαλάζιου στρατοπέδου σημείωναν ότι «η παρέμβαση Καραμανλή έρχεται σε μια στιγμή που οι μετρήσεις της κοινής γνώμης δείχνουν ότι οι πολίτες έχουν άλλες προτεραιότητες και η κυβέρνηση έχει δρομολογήσει τις διαδικασίες για να διερευνηθεί όλες οι καταγγελίες, χωρίς, όμως, να βλαφθεί η εθνική ασφάλεια».

Δεν έλειπαν, εξάλλου, και εκείνοι οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι που θύμιζαν την παλαιότερη αιχμηρή επισήμανση του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος μιλούσε για την «καραμανλική τρίτη συνιστώσα της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ»,

στηλιτεύοντας το γεγονός ότι την ώρα που ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός σιωπούσε άνθρωποι που μιλούσαν εξ ονόματός του στήριζαν την κυβέρνηση που είχε συγκροτήσει ο Αλέξης Τσίπρας με τον Πάνο Καμένο.

Κάποιοι, τέλος, θύμιζαν ότι την περασμένη Παρασκευή ο κ. Τσίπρας είχε καλέσει τους βουλευτές της ΝΔ να ανατρέψουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ δεν είχε περάσει απαρατήρητη και η απουσία από τη συγκεκριμένη συνεδρίαση του Κώστα Καραμανλή.

Ολόκληρη η ομιλία του κ. Κ. Καραμανλή στην εκδήλωση μνήμης του Ιωάννη Κεφαλογιάννη.

Ολόκληρη η ομιλία