Γιάνης Βαρουφάκης: Δεν θέλουμε το Grexit, αλλά δεν το φοβόμαστε

Γιάνης Βαρουφάκης

Τις βασικές θέσεις του ΜέΡΑ25 ενόψει των εκλογών της 7ης Ιουλίου, παρουσίασε ο γενικός γραμματέας του κόμματος Γιάνης Βαρουφάκης.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών, αφού επιτέθηκε σε Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ για τις πολιτικές που εφάρμοσαν, ανέπτυξε τις «επτά τομές», όπως τις χαρακτήρισε που προτείνει το Μέρα25.

Οπως είπε στη διακαναλική συνέντευξη που παραχώρησε, «τίποτα από αυτά που λέει τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο και η Νέα Δημοκρατία στα προγράμματά τους δεν μπορούν να γίνουν χωρίς ρήξη με τους δανειστές».

Συγκεκριμένα ο Γιάνης Βαρουφάκης προτείνει:

-Αναδιάρθρωση δημόσιου χρέους με ρήτρα ανάπτυξης. Όσο υψηλότερο εθνικό εισόδημα, τόσο πιο πολλά θα εισπράττουν οι δανειστές και το αντίθετο. Έτσι οι δανειστές αναγκάζονται να γίνουν συνέταιροι στην ανάκαμψη της Ελλάδας.

-Τερματισμό λιτότητας με δραστική μείωση των πλεονασμάτων. ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ δεσμεύτηκαν να επιστρέφουν στους δανειστές από τα λεγόμενα πρωτογενή πλεονάσματα του κράτους τουλάχιστον επτά χιλιάδες ευρώ ετησίως κατά μέσο όρο ανά άνδρα, γυναίκα και παιδί.

Λιτότητα για πάντα δηλαδή. Το ΜέΡΑ25 θα μειώσει μονομερώς αυτά τα πλεονάσματα τουλαχιστον κατά 60% μέχρι 100% ανάλογα με τον ρυθμό ανάκαμψης.

-Λογικούς φορολογικοί συντελεστές. Κατάργηση 100% προπληρωμής φόρου. Μέγιστος ΦΠΑ στο 18% για αγορές με μετρητά και 15% με κάρτα.

Μείωση φορολογικού συντελεστή επιχειρήσεων (από 29% σήμερα) σε 26% για τις μεγάλες επιχειρήσεις 20% για τις μεσαίες και 15% για τις μικρές.

Πλαφόν 50% (από 75% σήμερα) επί των κερδών σε συνολικές εισφορές και φόρους μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

-Δημόσιο εξωτραπεζικό σύστημα πληρωμών.

Το ΔΕΣΠ θα επιτρέψει σε πολίτες, επιχειρήσεις και στο κράτος να συναλλάσσονται μεταξύ τους δωρεάν και ψηφιακά με πολλαπλά οφέλη για όλους, πχ αμοιβαία ακύρωση χρεών φορο-εκπτώσεις χρηματοδότηση προγραμμάτων καταπολέμησης της φτώχειας,

ελαχιστοποίηση της εξουσίας των ιδιωτικών τραπεζών και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας επί των πολιτών και της πολιτείας μας.

-Κόκκινα δάνεια. Ίδρυση Δημόσιας Εταιρείας Διαχείρισης Ιδιωτικών Χρεών. Τα κόκκινα δάνεια μεταφέρονται από τις τράπεζες στη ΔΕΔΙΧ, με αντάλλαγμα κρατικές εγγυήσεις που δεν υπολογίζονται στο δημόσιο χρέος.

Απαγορεύονται οι πωλήσεις των δανείων σε ταμεία καθώς και οι εξώσεις. Πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας και μικρών επιχειρήσεων. Καταβολή ενοικίου στη ΔΕΔΙΧ που προσδιορίζεται από τους Δήμους στο ⅓ των εσόδων των πολιτών. Τελική διευθέτηση όταν ανακάμψει η αγορά ακινήτων.

-Σεβασμό στη μισθωτή εργασία – επιχειρηματικότητα. Ένταξη στο ΙΚΑ όλων όσοι εργάζονται με μπλοκάκι πάνω από 8 ώρες την εβδομάδα στον ίδιο εργοδότη. Κίνητρα στη νεοφυή επιχειρηματικότητα με 5ετή φορολογική και ασφαλιστική ασυλία.

-Μετατροπή ΤΑΙΠΕΔ/Υπερταμείου σε Αναπτυξιακή Τράπεζα, κατάργηση όλων των ιδιωτικοποιήσεων, χρήση δημόσιας περιουσίας ως εχέγγυα για δημιουργία επενδυτικών ροών στον δημόσιο τομέα.

Οι μετοχές της νέας αναπτυξιακής Τράπεζας περνούν στα ασφαλιστικά ταμεία προς ενίσχυση της κεφαλαιοποίησης τους.

Απαντώντας για το πώς οι δανειστές θα δεχτούν αυτές τις τομές που προτείνει το ΜέΡΑ25, ο Γιάνης Βαρουφάκης, είπε ότι «η απάντηση είναι ότι δεν θα προλάβουν να αντιδράσουν οι θεσμοί, γιατί εμείς θα τις νομοθετήσουμε πριν τους ενημερώσουμε.

Δεν θα κάνουμε διαπραγμάτευση».

Στο ερώτημα εάν η αντίδραση των δανειστών σε αυτό είναι το Grexit, ο Γιάνης Βαρουφάκης είπε «αν επιλέξουν να μας πετάξουν έξω από το ευρώ, ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα. Δεν θα το κάνουν.

Δεν αποκλείω η ολιγαρχία να τολμήσει να κάνει αυτό το κακό στην Ευρώπη και να ξεκινήσει τη διαδικασία. Δεν θέλουμε το Grexit, αλλά δεν το φοβόμαστε γιατί θα έχει ένα κόστος, αλλά αυτό θα είναι πρόσκαιρο.

Αν συνεχίσουμε το τέταρτο μνημόνιο του ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα μείνει κανείς νέος στη χώρα μας. Το πρόβλημα είναι η ερημοποίηση της χώρας μας.

Μπροστά στο Grexit, το κόστος της αφαίμαξης από το ανθρώπινο μας κεφάλαιο, πρέπει να είναι ο εφιάλτης μας και αυτά που πρέπει να γίνουν για να μην φύγουν οι νέοι μας θα γίνουν χωρίς διαπραγματευση».

Όπως είπε ο Γιάνης Βαρουφάκης, το ΜέΡΑ25 είναι η μοναδική ευκαιρία το «όχι» του δημοψηφίσματος να μπει στη Βουλή και ο μόνος τρόπος να ψαλιδιστεί η αυτοδυναμία της ΝΔ.