Γερμανία: Σημαντική συνάντηση Προέδρου Χριστοδουλίδη με Σολτς στις 16:30 στο Βερολίνο

Το ραντεβού των δύο ηγετών είναι προγραμματισμένο για τις 4 και 30 ώρα Κύπρου και έχει ιδιαίτερη σημασία για τη Λευκωσία, στην προσπάθεια για επανεκκίνηση της προσπάθειας για το Κυπριακό.

Στην ατζέντα της συνάντησης θα βρίσκεται το Κυπριακό και η πρόταση του ΠτΔ για ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ,

οι διμερείς σχέσεις, θέματα που άπτονται της ευρωπαϊκής ατζέντας και περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις.

Η πρόταση του Προέδρου Χριστοδουλίδη για διορισμό πολιτικής προσωπικότητας εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού, θα τεθεί ενώπιον του Γερμανού Καγκελάριου,

με την προσδοκία να εξασφαλίσει κατ’ αρχήν το πράσινο φως του Βερολίνου, όπως συνέβη με τον Γάλλο ηγέτη Εμανουέλ Μακρόν, κατά την πρόσφατη συνάντηση στο Παρίσι.

Η πολιτική της θετικής ατζέντας που προτάσσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έναντι της Τουρκίας, με προϋπόθεση την τήρηση των ευρωπαϊκών υποχρεώσεων της Αγκυρας, βρίσκει ανταπόκριση στην ΕΕ, η οποία θα αναμένει δείγματα γραφής από τη νέα τουρκική κυβέρνηση.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, χθες βράδυ παρέστη στην ειδική τελετή για την 25η Επέτειο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στη Φρανκφούρτη.

Ο Πρόεδρος πήρε μέρος στο δείπνο που παρέθεσε η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρτ, προς τιμή των ευρωπαίων ηγετών, στο οποίο παρέστησαν και οι επικεφαλής των τριών θεσμών της Ενωσης, δηλαδή η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Γκέρτρουντ φον ντερ Λάιεν, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, και η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα.

Μετά από την συνάντηση με τον Σόλτς και τις συνομιλίες διευρυμένων αντιπροσωπειών, οι δύο ηγέτες θα προβούν σε δηλώσεις στον Τύπο.

Αμέσως μετά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επισκεφθεί το Μνημείο ολοκαυτώματος Denkmal, προτού αναχωρήσει για την Κύπρο.