Γάζα: Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις προσφέρονται να απομακρύνουν μωρά από το νοσοκομείο Αλ Σίφα

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν πως είναι έτοιμες να απομακρύνουν σήμερα μωρά από το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Γάζας, όπου παλαιστίνιοι αξιωματούχοι είπαν πως δύο νεογέννητα πέθαναν και δεκάδες άλλα κινδυνεύουν, καθώς έχουν τελειώσει τα καύσιμα για τις γεννήτριες του νοσοκομείου και σφοδρές μάχες διεξάγονται στην περιοχή.

Καθώς η ανθρωπιστική κατάσταση επιδεινώνεται, η μεθοριακή αρχή της Γάζας ανακοίνωσε πως το πέρασμα της Ράφα προς την Αίγυπτο θα ανοίξει και πάλι σήμερα για να περάσουν κάτοχοι ξένων διαβατηρίων. Η Ιορδανία έριξε επίσης από αέρος και άλλη βοήθεια σε νοσοκομείο εκστρατείας στο θύλακα.

Η Χαμάς ανακοίνωσε πως κατά τις τελευταίες 48 ώρες κατέστρεψε πλήρως ή εν μέρει περισσότερους από 160 ισραηλινούς στρατιωτικούς στόχους στη Γάζα, περιλαμβανομένων τουλάχιστον 27 αρμάτων μάχης και οχημάτων. Ισραηλινός στρατιωτικός εκπρόσωπος δήλωσε από την πλευρά του πως η Χαμάς έχει χάσει τον έλεγχο του βόρειου τμήματος της Λωρίδας της Γάζας.

Σε συνέντευξη Τύπου αργά χθες, Σάββατο, το βράδυ, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε τους θανάτους άλλων πέντε ισραηλινών στρατιωτών στη Γάζα. Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν πως 46 στρατιώτες έχουν σκοτωθεί αφότου άρχισαν οι χερσαίες επιχειρήσεις τους εκεί.

Το Ισραήλ ανέφερε ότι ρουκέτες εξακολουθούν να εκτοξεύονται από τη Γάζα προς το νότιο Ισραήλ, όπου έχει ανακοινώσει πως 1.200 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 200 συνέληφθησαν όμηροι τον περασμένο μήνα από τη Χαμάς.

Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν την Παρσκευή ότι 11.078 κάτοικοι της Γάζας έχουν σκοτωθεί από τις 7 Οκτωβρίου σε αεροπορικές επιδρομές και από πυρά πυροβολικού, γύρω στο 40% των οποίων είναι παιδιά.

– Πληροφορίες για ενδεχόμενη συμφωνία για τους ομήρους –

Τα τρία μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα του Ισραήλ, χωρίς να κατονομάζουν τις πηγές τους, μετέδωσαν ότι σημειώθηκε κάποια πρόοδος προς την κατεύθυνση μιας συμφωνίας για την απελευθέρωση ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς στη Γάζα.

Ο Νετανιάχου δήλωσε πως δεν θα συζητήσει τις λεπτομέρειες οποιασδήποτε ενδεχόμενης συμφωνίας, η οποία, σύμφωνα με το δίκτυο N12 News, θα περιλαμβάνει 50 ως 100 γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένους που θα αφεθούν ελεύθεροι κατά διαστήματα, στη διάρκεια μιας τριήμερης ως πενθήμερης παύσης των μαχών.

Σύμφωνα τις πληροφορίες, το Ισραήλ θα απελευθερώσει από την πλευρά του γυναίκες και ήσσονος σημασίας παλαιστίνιους κρατουμένους και θα εξετάσει το ενδεχόμενο να επιτρέψει να περάσουν καύσιμα στη Γάζα, ενώ επιφυλάσσεται του δικαιώματος να επαναλάβει τις μάχες.

Στο Τελ Αβίβ, χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν σε συγκέντρωση υποστήριξης των οικογενειών των ομήρων.

Κάτοικοι της Γάζας είπαν ότι ισραηλινά στρατεύματα, τα οποία άρχισαν τον πόλεμο για την εξάλειψη της Χαμάς μετά την πολύνεκρη επίθεση αυτής της τελευταίας στις 7 Οκτωβρίου στο ισραηλινό έδαφος, συγκρούσθηκαν στη διάρκεια της νύχτας με ενόπλους της Χαμάς μέσα και γύρω από την Πόλη της Γάζας όπου βρίσκεται το νοσοκομείο Αλ Σίφα, το μεγαλύτερο της Γάζας.

Ο Ασράφ αλ-Κίντρα, ο οποίος εκπροσωπεί το υπουργείο Υγείας στην ελεγχόμενη από τη Χαμάς Γάζα, δήλωσε ότι το νοσοκομείο σταμάτησε να λειτουργεί από το Σάββατο, αφού εξαντλήθηκαν τα καύσιμα. Πρόσθεσε πως, ως αποτέλεσμα, δύο μωρά έχασαν τη ζωή τους σε θερμοκοιτίδα.

«Χρησιμοποιούμε κάθε μέσο, ακόμη και πρωτόγονα, προσπαθώντας να μην χάσουμε άλλες ζωές», είπε ο αλ-Κίντρα στο Ρόιτερς. «Όμως αν δεν βρεθεί μια λύση για να προμηθευθούμε καύσιμα ή ηλεκτρικό, η ζωή των ασθενών και των τραυματιών κινδυνεύει».

Ο επικεφαλής στρατιωτικός εκπρόσωπος του Ισραήλ, ο υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι, δήλωσε πως οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις θα βοηθήσουν στην απομάκρυνση μωρών από το νοσομείο, έπειτα από αίτημα του προσωπικού του Αλ Σίφα. Ο αλ-Κίντρα είχε πει πως υπάρχουν εκεί συνολικά 45 μωρά.

Ερωτηθείς σχετικά με τις δηλώσεις για την απομάκρυνση των μωρών, ο Αλ-Κίντρα δήλωσε: «Δεν έχουμε ενημερωθεί για κάποιο μηχανισμό για τη μεταφορά των μωρών σε ασφαλέστερο νοσοκομείο. Μέχρι στιγμής προσευχόμαστε για την ασφάλειά τους και για να μην χάσουμε περισσότερα απ’ αυτά».

Νωρίτερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είχε εκφράσει «σοβαρή ανησυχία» για την ασφάλεια όλων όσοι είναι παγιδευμένοι μέσα στο νοσοκομείο εξαιτίας των μαχών και έκανε γνωστό πως έχει χάσει την επικοινωνία του με τις επαφές του εκεί.

– Μουσουλμανικές χώρες κάνουν έκκληση για άμεση κατάπαυση του πυρός –

Προσωπικό του Αλ Σίφα είπε στο Ρόιτερς ότι οι βομβαρδισμοί είναι συνεχείς εδώ και περισσότερο από 24 ώρες. Το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού του νοσοκομείου και των ανθρώπων που είχαν καταφύγει εκεί έχει αναχωρήσει, όμως 500 ασθενείς παραμένουν.

Στην Αλ Νασρ βρίσκονται μεγάλα νοσοκομεία.

Το Ισραήλ είχε ανακοινώσει νωρίτερα πως σκότωσε ένα άτομο το οποίο αποκάλεσε «τρομοκράτη» της Χαμάς και για το οποίο ανέφερε πως εμπόδιζε την εκκένωση ενός άλλου νοσοκομείου στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, για το οποίο παλαιστίνιοι αξιωματούχοι έχουν δηλώσει πως έχει τεθεί εκτός λειτουργίας και πως είναι περικυκλωμένο από άρματα μάχης.

Μουσουλμανικές και αραβικές χώρες, που συνεδρίασαν στη Σαουδική Αραβία, απηύθυναν έκκληση για άμεσο τερματισμό των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Γάζα, απορρίπτοντας το ισραηλινό επιχείρημα της αυτοάμυνας. Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από τη σύνοδο κορυφής, καλείται το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να ερευνήσει «εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράττει το Ισραήλ».

pentapostagma.gr