Γαλλία: Πανεθνικό κάλεσμα για πορεία προς το Παρίσι

Ακολουθώντας τα χνάρια των διαδηλωτών σε Καναδά και Νέα Ζηλανδία, πολίτες στη Γαλλία έστησαν ένα νέο «κομβόι ελευθερίας».

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στη νότια Γαλλία σήμερα, Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου. στο πλαίσιο ενός «κομβόι της ελευθερίας» (freedom convoy), όπως το αποκάλεσαν, το οποίο θα καταλήξει στο Παρίσι και τις Βρυξέλλες,

με αίτημα να μπει ένα τέλος στους περιορισμούς κατά της Covid-19, μια διαμαρτυρία που αντλεί έμπνευση από τις εκτεταμένες κινητοποιήσεις στην Οτάβα του Καναδά.

Προηγουμένως, και στη Νέα Ζηλανδία στήθηκαν παρόμοια κομβόι, με διαδηλωτές να συγκεντρώνονται κοντά στη βουλή της πρωτεύουσας.

Περίπου 200 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σε έναν χώρο στάθμευσης στη Νίκαια, στις μεσογειακές ακτές της Γαλλίας, πολλοί εκ των οποίων κρατούσαν καναδικές σημαίες, σε μια αναφορά στους οδηγούς φορτηγών στον Καναδά, που διαμαρτύρονται κατά των περιορισμών για την αντιμετώπιση της Covid-19, τους οποίους έχει επιβάλει η κυβέρνηση της χώρας.

Την ίδια ώρα, χιλιάδες πολέμιοι του εμβολιαστικού πάσου ανακοινώνουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι θέλουν να «ταξιδέψουν στο Παρίσι» το Σάββατο.

Σε κάθε μία από τις ομάδες στο Facebook και το Telegram “Convoy France officiel”, είχαν δηλώσει ήδη το «παρών» περίπου 23.000 μέλη τη Δευτέρα,

σύμφωνα με μια καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου, με τους υπεύθυνους να δηλώνουν ότι θέλουν να οργανώσουν μια εθνική δράση για τον «σεβασμό των ελευθεριών και των θεμελιωδών δικαιωμάτων».