Γαλλία: Ο κόσμος μαζί με τον αστυνομικό που σκότωσε τον 17χρονο – Δωρεές πάνω από 1 εκατ. ευρώ

Ένας παρόμοιος έρανος για να βοηθηθεί η οικογένεια του θύματος, του 17 Γαλλοαλγερινού Ναέλ, συγκέντρωσε λιγότερα από 200.000 ευρώ

Χιλιάδες αστυνομικοί εξακολουθούν να αναπτύσσονται σε όλη τη Γαλλία με τον πρόεδρο της χώρας να τους διαβεβαιώνει ότι το Ελιζέ είναι με το μέρος τους.

Αν και, όπως διαφαίνεται, η ένταση στη Γαλλία έχει αρχίσει να αποκλιμακώνεται μετά τα βίαια επεισόδια που ξέσπασαν με αφορμή τον θάνατο του 17χρονου Γαλλοαλγερινού από αστυνομικά πυρά την περασμένη Τρίτη, ο Εμανουέλ Μακρόν πραγματοποίησε νυχτιάτικα αιφνίδια επίσκεψη σε αστυνομικό τμήμα του Παρισιού για να εκφράσει την υποστήριξή του στο έργο των αρχών.

Υπό τον τίτλο: «Είμαστε μαζί σας», η γαλλική εφημερίδα «Le Parisien» αναφέρει ότι ο Εμανουέλ Μακρόν εμφανίστηκε στο αστυνομικό τμήμα του 17ου διαμερίσματος της γαλλικής πρωτεύουσας όπου είχε συνάντηση με αστυνομικούς, χωροφύλακες και την Πυροσβεστική υπηρεσία. Ο Γάλλος πρόεδρος συνοδευόταν από τον υπουργό Εσωτερικών, Ζεράλ Νταρμανάν. O ένοικος των Ηλυσίων υποστήριξε επίσης ότι εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής «οικονομικών» κυρώσεων στις οικογένειες των ταραξιών, γράφει το σχετικό δημοσίευμα.

«Ήταν σχεδόν 1.30 π.μ. (ώρα Γαλλίας), όταν το αυτοκίνητο του προέδρου επέστρεψε στο Ελιζέ, μετά από μια βραδιά που, σε γενικές γραμμές, δεν θύμιζε τις προηγούμενες: ταραξίες, κυρίως εφήβους, να έχουν ξεχυθεί στους δρόμους προκαλώντας σοβαρές υλικές ζημιές σε καταστήματα και δημόσια κτίρια αλλά και πυρπολώντας εκατοντάδες οχήματα», γράφει το γαλλικό δημοσίευμα.

Το «κίνημα της οργής» δείχνει να εξαντλεί τις δυνάμεις του, σχολιάζει η γαλλική εφημερίδα επισημαίνοντας ότι η κατάσταση δείχνει να ομαλοποιείται.

Σε λίγες ώρες, ο πρόεδρος Μακρόν πρόκειται να συναντήσει τους δημάρχους 220 πόλεων που έχουν υποστεί εκτεταμένες ζημιές τις τελευταίες ημέρες και να ανακοινώσει την πολιτική που θα χαράξει η κυβέρνηση για την αποτροπή περαιτέρω επεισοδίων.

Την ίδια ώρα στη Γαλλία, αίσθηση κάνει στη κοινή γνώμη – και όχι μόνο – ο έρανος υπέρ του 38χρονου αστυνομικού Φλοριάν Μ. που κρίθηκε προφυλακιστέος για τη δολοφονία του 17χρονου Ναέλ στη Ναντέρ, καθώς οι δωρεές ξεπέρασαν το ένα εκατομμύριο ευρώ.

Ένας παρόμοιος έρανος για να βοηθηθεί η οικογένεια του θύματος, του 17 Γαλλοαλγερινού Ναέλ, συγκέντρωσε λιγότερα από 200.000 ευρώ.

Ο έρανος για τον 38χρονο αστυνομικό οργανώθηκε από τον Ζαν Μεσιά, πρώην εκπρόσωπο του ακροδεξιού προεδρικού υποψηφίου Ερίκ Ζεμούρ.

«Υποστήριξη της οικογένειας του αστυνομικού της Ναντέρ, Φλοριάν Μ, ο οποίος έκανε τη δουλειά του και σήμερα πληρώνει βαρύ τίμημα. Υποστηρίξτε τον μαζικά και στηρίξτε την αστυνομία μας», ανέφερε ο Μεσιά στο μήνυμά του στο διαδίκτυο.

Εκπρόσωπος του «GoFundMe», της πλατφόρμας όπου συγκεντρώνονται τα χρήματα για τον 38χρονο αστυνομικό έσπευσε να δηλώσει σε γαλλικό περιοδικό ότι με τον έρανο δεν παραβιάζεται κανένας κανόνας της γαλλικής νομοθεσίας καθώς το ποσό δεν θα χρηματοδοτήσει τη νομική υπεράσπισή του ή τα νομικά έξοδα.

«Τα χρήματα θα δοθούν απευθείας στην οικογένεια, η οποία έχει προστεθεί ως δικαιούχος», σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Την δυσαρέσκειά του για τον έρανο που οργάνωσε πρώην στέλεχος του Ερίκ Ζεμούρ εξέφρασε και ο υπουργός Δικαιοσύνης της Γαλλίας, Ερίκ Ντιπόν-Μορετί, δηλώνοντας στο γαλλικό δίκτυο «France Inter» ότι αυτή η εκστρατεία συγκέντρωσης χρημάτων «δεν κινείται προς την κατεύθυνση του κατευνασμού» και προειδοποίησε για πιθανή «εργαλειοποίηση» της πρωτοβουλίας του Ζαν Μεσιά.

«(Το ποσό που συγκεντρώθηκε για τον αστυνομικό) είναι προσβλητικό για την οικογένεια του Ναέλ», δήλωσε στους δημοσιογράφους η Γαλλίδα δικηγόρος Καρόλ Ολιβιά Μοντενό προσθέτοντας ότι :«Αυξάνει μόνο το μίσος εκεί που υπάρχει ήδη πολύ μίσος. Είναι εντελώς απαράδεκτο και από πολιτικής πλευράς δεν εξυπηρετεί σε τίποτα».