Γαλλία: Μακρόν – Σούνακ θα συναντηθούν στο περιθώριο της Διάσκεψης του OHE

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν θα συναντηθεί με τον Ρίσι Σούνακ αύριο, Δευτέρα 7 Νοεμβρίου στο περιθώριο της Διάσκεψης του ΟΗΕ για το Κλίμα COP27 στην Αίγυπτο

Θα συναντηθούν προκειμένου να συζητήσουν για το μεταναστευτικό. Αξίζει να σημειωθεί ότι γύρω στα 40.000 άτομα πέρασαν στην βρετανική όχθη από την αρχή της χρονιάς, ξεπερνώντας ήδη το ρεκόρ του 2021.

Ο Μακρόν είχε τηλεφωνική συνομιλία στα τέλη Οκτωβρίου με τον συντηρητικό ηγέτη. Σύμφωνα με τη Ντάουνινγκ Στριτ, οι δύο άνδρες είχαν αποφασίσει κυρίως να έχουν περαιτέρω συνεργασία για την καταπολέμηση των παράνομων διελεύσεων της Μάγχης.

Τότε ο επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης είχε «υπογραμμίσει τη σημασία για τις δύο χώρες να καταστεί ο διάπλους της Μάγχης εντελώς ανέφικτος για τους διακινητές ανθρώπων», είχαν αναφέρει οι υπηρεσίες του.

Σε άρθρο που δημοσιεύτηκε σήμερα στην εφημερίδα Mail on Sunday, η Βρετανίδα υπουργός Εσωτερικών Σουέλα Μπρέιβερμαν δηλώνει ότι συνεργάζεται με τον Γάλλο ομόλογό της Ζεράλ Νταρμανέν «για την οικοδόμηση μιας πιο ισχυρής συνεργασίας και καλύτερης χρήσης των βρετανικών τεχνολογιών επιτήρησης».

Η ίδια εφημερίδα αναφέρει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο ελπίζει να υπογράψει «τις επόμενες εβδομάδες» συμφωνία για το φλέγον αυτό θέμα.

Έπειτα από μια περίοδο εντάσεων μεταξύ Λονδίνου και Παρισιού, η κυβέρνηση του Ρίσι Σούνακ – ο οποίος ανέλαβε την πρωθυπουργία μεσούσης της σοβαρής πολιτικής κρίσης στη χώρα του μετά τις παραιτήσεις, η μία μετά την άλλη, του Μπόρις Τζόνσον και της Λιζ Τρας – φαίνεται να υιοθετεί έναν πιο συμφιλιωτικό τόνο απέναντι στη Γαλλία.

Ο επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης υπογράμμισε κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής του συνομιλίας με τον Εμανουέλ Μακρόν «τη σημασία της σχέσης μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γαλλίας, γείτονος χώρας και συμμάχου» και είπε ότι «προσβλέπει» στη διμερή σύνοδο κορυφής την προσεχή χρονιά, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του.

Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρόεδρος ανέφερε ότι είναι πρόθυμος να «εμβαθύνει τις διμερείς σχέσεις» στους «τομείς της άμυνας, των στρατηγικών υποθέσεων και της ενέργειας», είχε ανακοινώσει το Ελιζέ χωρίς να αναφέρει το ακανθώδες θέμα των μεταναστών.