Γαλλία: «Η Τουρκία έχει καταστεί η βασική πύλη εισαγωγών και εξαγωγών από και προς την Ρωσία»

Κατά το πρώτο επτάμηνο του 2022, οι εξαγωγές πετρελαίου από την Ρωσία προς την Τουρκία διπλασιάστηκαν σε ετήσια βάση, γράφει η γαλλική εφημερίδα Le Monde

Με επίκεντρο το λιμάνι της Μερσίνας, η Τουρκία έχει καταστεί η βασική πύλη εισαγωγών και εξαγωγών προϊόντων από και προς την Ρωσία, αναφέρει σε σημερινό εκτενές της δημοσίευμα η γαλλική εφημερίδα Le Monde.

Η εφημερίδα ενδεικτικά επισημαίνει πως, σύμφωνα με μελέτη της Κεντρικής Τράπεζας της Φινλανδίας, ενώ μεταξύ Φεβρουαρίου και Ιουλίου του 2022 οι εξαγωγές της ΕΕ και των ΗΠΑ προς την Τουρκία μειώθηκαν κατά 45% και 87% αντιστοίχως, σε ό,τι αφορά την Τουρκία οι εξαγωγές της προς την Ρωσία αυξήθηκαν κατά 42%.

Αύξηση εξαγωγών από Ρωσία, Ιταλία, Πολωνία

Σημειώνεται ακόμη ότι, κατά το πρώτο επτάμηνο του 2022, οι εξαγωγές πετρελαίου από την Ρωσία προς την Τουρκία διπλασιάστηκαν σε ετήσια βάση.

Από την άλλη, η εφημερίδα, αναφερόμενη σε δημοσιεύματα του ιταλικού Τύπου, σημειώνει πως οι φετινές ιταλικές εξαγωγές προς την Τουρκία ήταν τον Ιούλιο της τάξης του 1,4 δισ. ευρώ, ενώ κατά τα προηγούμενα χρόνια δεν υπερέβαιναν το ένα δισ. ευρώ το μήνα. Και αυτό, όπως σημειώνεται, παρά την πτώση της ισοτιμίας της τουρκικής λίρας.

Αναφέρεται επίσης πως, κατά το τρέχον έτος, έχουν διπλασιαστεί οι εξαγωγές της Πολωνίας προς την Τουρκία, πρωτίστως των ηλεκτρικών μηχανών, που έχουν πενταπλασιαστεί.

Οι ΗΠΑ μετέφεραν την ενόχλησή τους

Κατά την γαλλική εφημερίδα, κάθε μήνα στο λιμάνι της Μερσίνας ξεφορτώνουν περίπου 250 πλοία και φορτώνουν 3.000 φορτηγά αυτοκίνητα.

Τέλος ο Monde σημειώνει ότι η αμερικανική διπλωματία έχει μεταφέρει την ενόχλησή της στις τουρκικές αρχές, αφήνοντας να εννοηθεί πως οι τουρκικές επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν εμπορικές συναλλαγές με την Ρωσία, κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωπες με κυρώσεις στις ΗΠΑ.