Γ.Οικονόμου: Ξεκινά από αύριο η επίταξη

Γιάννη Οικονόμου

Η ενημέρωση των διαπιστευμένων πολιτικών συντακτών και ανταποκριτών ξένου τύπου από τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου, στη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης.

«Η κατάσταση στη χώρα παραμένει επιβαρυμένη. Υπάρχει απόλυτη συσχέτιση της εμβολιαστικής κάλυψης με τα κρούσματα και τη θνητότητα. Μόνο ο ένας στους 10 στις ΜΕΘ είναι πλήρως εμβολιασμένος και το 94% έχει σοβαρό υποκείμενιο νόσημα.

Φέτος έχουμε περισσότερα κρούσματα, αλλά λιγότερες νοσηλείες. Το εμβόλιο παραμένει το αποτελεσματικότερο όπλο. Με αυτά τα δεδομένα, δίνουμε έμφαση στην επέκταση της εμβολιαστικής κάλυψης, με την πρώτη και τρίτη δόση.

Εξακολουθούμε τη μέριμνα για την εφαρμογή των μέτρων, με εκτεταμένους ελέγχους και ενίσχυση του ΕΣΥ. Φέτος έχουμε 1.277 κλίνες ΜΕΘ σε σχέση με τις 577 του 2019. Η κυβέρνηση συνεργάζεται με ιδιωτικό τομέα για covid και non covid περιστατικά.

11 κλινικές στη βόρεια Ελλάδα έχουν δώσει κλίνες. Σήμερα το βράδυ περιμένουμε τις απαντήσεις των Ιατρικών Συλλόγων και ανάλογα με τα κενά που θα καλυφθούν, από αύριο ξεκινούν οι επιτάξεις».

«Η χώρα δεν μπορεί να μείνει περίκλειστη. Απαιτείται οικονομία σε λειτουργία. Η πολιτική στήριξης για το ΕΣΥ είναι εφικτή επειδή η κυβέρνηση προχώρησε έγκαιρα στο σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας με το εμβολιαστικό πρόγραμμα που έχει εφαρμόσει».

«Ο κ. Τσίπρας σπέρνει πανικό στον λαό και υπονομεύει την εθνική προσπάθεια»

Σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, είπε…

Για τις πορείες του Πολυτεχνείο: «Οι πορείες για το Πολυτεχνείο θα γίνει όπως όλες οι υπόλοιπες, στο πλαίσιο των ισχύοντων μέτρων»

Για πιθανό μοντέλο Αυστρίας με lockdown ανεμβολίαστων: «Έχουμε βασική φιλοσοφία μέτρων, από την οποία δεν θα γίνουν βασικές παρεκκλίσεις. Βασιοκό η εμβοπλιαστική κάλυψη.

Ότι πρέπει να κάνει η κυβέρνηση για να προστατεύσει την υγεία των πολιτών – μέσα και η τρίτη δόση – θα το κάνει. Θα έχουμε σημειακές βελτιώσεις, αλλά όχι παρεκκλίσεις.

Δεν συζητάμε για περιορισμούς εμβολιασμένων και Lockdown. Αποδίδουμε έμφαση στον εμβολιασμό και με την τρίτη δόση και στην εφαρμογή των μέτρων για τους ανεμβολίαστους».

Για τις καταγγελίες για τη λειτουργία των ΜΕΘ, είπε: «Δεν αμφισβητούνται τα στοιχεία μας για τις ΜΕΘ και πόσες έχουν προστεθεί στο σύστημα. Κάθε κλίνη που προστίθεται και λειτουργεί, το κάνει με βάση πρωτόκολλα και προδιαγραφές.

Υπάρχει πίεση στο ΕΣΥ, οι αποφάσεις για διασωληνώσεις λαμβάνονται με ιατρικά κριτήρια, γίνονται αμέσως προσπάθειες για κλίνη ΜΕΘ. Πολλές φορές, ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες, υπήρξαν αναμονές και τα προηγούμενα χρόνια».

Για την πορεία των εμβολιασμών, είπε: «Προσπαθούμε να αυξήσουμε την εμβολιαστική κάλυψη.

Περίπου 300.000 ραντεβού από τις αρχές Νοεμβρίου, πλησιάζουμε στα επτά εκατομμύρια εμβολιασμένων. Θα συνεχίσουμε προς αυτή την κατεύθυνση».

Για την τρίτη δόση: «Η κυβέρνηση δεν συζητά κανενός είδους υποχρεωτικότητα.

Ζητούμενο είν αι αν το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα συνδέεται και με την τρίτη δόση. Το επόμενο διάστημα θα υπάρχουν εξελίξεις».