Γ. Μανιάτης: Το κυπριακό κοίτασμα είναι 70 PCM τα Ελληνικά κοιτάσματα είναι 2000 PCM

Με τις τιμές του Φυσικού αερίου να σπάνε κάθε ρεκόρ στο σύνολο της Ευρώπης αλλά και την ανακάλυψη του νέου Κυπριακού κοιτάσματος που φέρνει πάλι στην επικαιρότητα τα ανεκμετάλλευτα Ελληνικά κοιτάσματα, ο καθηγητής του πανεπιστημίου Πειραιώς και πρώην υπουργός ενέργειας Γιάννης Μανιάτης τοποθετείται και στα δύο θέματα.

Το νέο κυπριακό κοίτασμα είναι 70 PCM τα Ελληνικά κοιτάσματα είναι 2000 PCM σύμφωνα με την εκτίμηση της Ελληνικής πολιτείας τονίζει ο Κος Μανιάτης ενώ το σύνολο των έως τώρα Κυπριακών κοιτασμάτων φτάνουν τα 350 PCM σε τέσσερα οικόπεδα.

Δυστυχώς, με ρυθμούς βάδην κινείται η Ελληνική πολιτεία από το 2015 και μετά τονίζει ο καθηγητής που επίσης σημειώνει δύο σαφής πραγματικότητες για το κόστος ενέργειας. Πρώτον ότι είναι απίθανό με τις σημερινές συνθήκες να γίνουν προβλέψεις αλλά σίγουρα η Ευρωπαϊκή ένωση πρέπει να σταματήσει να νιώθει αμηχανία και να προχωρήσει σε κινήσεις ώστε να βελτιωθεί η κατάσταση. Δεύτερη σημαντική παρατήρηση του καθηγητή είναι ότι με τα σημερινά δεδομένα, το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) εν αρκεί για την κάλυψη των αναγκών της Ευρωπαϊκής ηπείρου αν πάψει η τροφοδοσία με φυσικό αέριο από την Ρωσία.