Φόβοι για πιθανές ελλείψεις σε 7 βασικές κατηγορίες προϊόντων

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης την Τρίτη κατά την επίσκεψή του στην Κεντρική Λαχαναγορά του Ρέντη, δήλωσε ότι δεν υπάρχει «κανένα πρόβλημα στην επάρκεια αγαθών». Ωστόσο λίγες ώρες αργότερα το υπουργείο Οικονομικών κατέθεσε τροπολογία που επιβάλει την στενή παρακολούθηση των αποθεμάτων σε επτά κύριες κατηγορίες προϊόντων.

Βάσει της τροπολογίας οι εταιρείες σε όλα τα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας θα πρέπει να υποβάλουν εντός δύο ημερών απ’ τη δημοσίευση στο ΦΕΚ τα αποθέματα που έχουν σε:

— πρώτες ύλες για την παραγωγή λιπασμάτων

— λιπάσματα,

– -ζωοτροφές,

— ωμά δημητριακά παντός είδους και ιδίως σιτάρι ή σιμιγδάλι, κριθάρι, βρώμη, καλαμπόκι, εδώδιμο φαγόπυρο,

— άλευρα και ιδίως αλεύρια σιταριού ή σιμιγδαλιού και αλεύρια δημητριακών

— ηλίανθο

— φυτικά έλαια εκτός από το ελαιόλαδο και ιδίως ηλιέλαιο, φοινικέλαιο και αραβοσιτέλαιο.

Οπότε από εδώ και στο εξής οι επιχειρήσεις θα πρέπει να υποβάλλουν τα εξής στοιχεία:

. την ποσότητα των αποθεμάτων, σε κιλά ή λίτρα και σε τεμάχια όπου ενδείκνυται

. τη χώρα προέλευσης των προϊόντων

. την τοποθεσία αποθήκευσης των αποθεμάτων και ιδίως τη διεύθυνση και τον ΤΚ

. τα στοιχεία επικοινωνίας του νόμου εκπροσώπου της εταιρείας

Η μη υποβολή ή η υποβολή ανακριβούς δήλωσης, επισύρει κυρώσεις, όπως κατάσχεση των αναφερόμενων ειδών στο μέτρο που δεν έχουν δηλωθεί ή έχουν δηλωθεί ανακριβώς και διοικητικό πρόστιμο από 1.000 έως 100.000 ευρώ ανάλογα με τη βαρύτητα της παράβασης.

Οι υποχρεώσεις ισχύουν για διάστημα 3 μηνών, ενώ με απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων το χρονικό διάστημα παρατείνεται μέχρι και τριών επιπλέον, κάθε φορά, μηνών.

Υπενθυμίζεται ότι το συγκεκριμένο μέτρο είχε χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση και στο ξέσπασμα της πανδημίας όταν υπήρχε έλλειψη σε προστατευτικά μέσα και υγειονομικό υλικό.

Ήδη ορισμένα σούπερ μάρκετ ήδη έχουν αρχίσει να θέτουν περιορισμούς σε σειρά προϊόντων που βρίσκονται στην «κόκκινη ζώνη» της προσφοράς λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, όπως το ηλιέλαιο και το αλεύρι…