Φωτιά στα Βίλια: Ανεξέλεγκτο το πύρινο μέτωπο για τέταρτη μέρα – Εκκενώθηκαν πέντε οικισμοί – Επιχειρεί και το Beriev

Ανησυχία στις αρχές για ενίσχυση των ανέμων μέσα στην ημέρα

Η ευρύτερη περιοχή στα Βίλια παραμένει υπό πύρινο κλοιό για τέταρτη συνεχόμενη μέρα μετά από μια εξαιρετικά δύσκολη νύχτα. Η κατάσταση παραμένει ανεξέλεγκτη, ενώ τα ξημερώματα έγιναν εκκενώσεις οικισμών, χωρίς όμως να σταλεί μήνυμα από την υπηρεσία 112

Πώς έγιναν οι εκκενώσεις των οικισμών

Στις 4 τα ξημερώματα οι επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων εισηγήθηκαν την προληπτική απομάκρυνση των κατοίκων πέντε οικισμών, στους οποίους δεν έγινε επίσημη εκκένωση με μήνυμα από το 112, αλλά απομακρύνθηκαν από την αστυνομία που πήγαινε από πόρτα σε πόρτα, προκειμένου να μην κινδυνεύσουν, δεδομένου ότι τα σπίτια είναι διάσπαρτα και πολλά απομακρυσμένα. Πρόκειται για τους οικισμούς Αγία ΠαρασκευήΚαραούλιΘέαΠανόραμα και Τιτάν.

Ανησυχία για την ενίσχυση των ανέμων

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, οι συνεχείς αλλαγές της διεύθυνσης των ανέμων δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στις πυροσβεστικές δυνάμεις, αν και δεν έχουν μεγάλη ένταση, αλλά αναμένεται να ενταθούν μετά τις 10:00. Αυτήν την ώρα έχει βοριά που μάλλον ευνοεί την κατάσταση, καθώς στρέφει την φωτιά προς τα νότια, όπου είναι πολλά τα καμένα.

Σημειώνεται ότι τις πυροσβεστικές δυνάμεις απασχολούν πολλές διάσπαρτες εστίες που καίνε στην ευρύτερη περιοχή και στο δάσος του όρους Πατέρας.

Πέταξαν τα εναέρια – Επιχειρεί και το Beriev

Με το πρώτο φως της μέρας πέταξαν και τα εναέρια μέσα και επιχειρούν 5 ελικόπτερα και 5 αεροσκάφη, μεταξύ των οποίων και το Beriev-200. Από επίγειες δυνάμεις επιχειρούν 427 πυροσβέστες, εννέα ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 149 οχήματα, συμπεριλαμβανομένου του ΜΕΤΠΕ καθώς και των 143 πυροσβεστών από την Πολωνία με 46 οχήματα.

Σύμφωνα με το MEGA, είναι η μεγαλύτερη συγκέντρωση επίγειων δυνάμεων στην περιοχή από τότε που ξέσπασε η φωτιά.

Για τη συνδρομή στον συντονισμό των δυνάμεων έχει διατεθεί το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ. Συνδρομή παρέχουν ο Ελληνικός Στρατός με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και μηχανήματα έργου, εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και χωματουργικά μηχανήματα της Περιφέρειας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Τις πυροσβεστικές δυνάμεις συντονίζει ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης.

Τι γίνεται στη Λαυρεωτική

Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε τη 16η Αυγούστου σε δασική έκταση στη Λαυρεωτική είναι οριοθετημένη και παραμένουν ισχυρές επίγειες δυνάμεις σε όλη την έκταση της. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ. Υπενθυμίζεται ότι σε γενική επιφυλακή παραμένουν όλες οι Υπηρεσίες του Πυροσβεστικού Σώματος της Επικράτειας και συνεχίζονται οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και μικτές περιπολίες από Πυροσβεστικές, Αστυνομικές και Στρατιωτικές δυνάμεις.

Οι καταστροφές

Όσον αφορά στις καταστροφές που αφήνουν πίσω τους οι φλόγες, οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 80.000 στρέμματα γης στα Βίλια που έγιναν στάχτη.

Την εξέλιξη της πυρκαγιάς καταγράφει, εν τω μεταξύ, βίντεο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΕΑ) / meteo.gr.

Μέσα από ένα timelapse βίντεο διαφαίνεται το νέφος καπνού από τις φλόγες με το πέρασμα των ωρών και καθώς η φωτιά συνεχίζει να καίει αδιάκοπα.