Φον ντερ Λάιεν: «Η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ δεν λειτουργεί πλέον»

«Όμως, αναγνωρίζουμε ότι είναι μια βραχυπρόθεσμη ανακούφιση, που δεν θα αλλάξει τη δομή της αγοράς» ενώ για την αγορά ενέργειας «είναι σχεδιασμένη με βάση τις αναγκαιότητες πριν από είκοσι χρόνια», όταν το μερίδιο των ΑΠΕ ήταν χαμηλό.

«Σήμερα, η αγορά είναι εντελώς διαφορετική. Oι ΑΠΕ είναι η πιο αποδοτική οικονομικά και φθηνότερη τεχνολογία».

Πιέσεις από Ελλάδα, Ιταλία και Πορτογαλία για ένα θετικότερο πλάνο προς τον καταναλωτή

Η Γαλλία και η Ισπανία έχουν προχωρήσει σε κουβέντες για μεταρρύθμιση του τρέχοντος συστήματος τιμολόγησης, με την τελευταία να ζητά «διαρθρωτικές λύσεις» σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αποσύνδεση των αγορών φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας.

Παράλληλα η Ελλάδα, η Ιταλία και η Πορτογαλία, επίσης, πιέζουν για αλλάξει η στρατηγική της αγοράς ώστε οι τιμές να αρχίσουν να διαμορφώνονται με πιο θετικό τρόπο για τους καταναλωτές.

Ωστόσο ο ευρωπαϊκός ρυθμιστής ACER, υποστήριξε πως το ισχύον μοντέλο είναι σωστό, εκτιμώντας πως δεν χρειάζονται μεγάλες αλλαγές που θα μπορούσε να οδηγήσουν σε αρνητικές παράπλευρες επιπτώσεις.

Οι δηλώσεις της Φον ντερ Λάιεν αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο μεγάλων αλλαγών στην ενεργειακή αγορά

«Αυτό είναι το έργο που έχει αναλάβει τώρα η Κομισιόν. Δεν είναι ασήμαντο, είναι μια τεράστια αναμόρφωση, θα χρειαστεί χρόνο και πρέπει να σχεδιαστεί σωστά. Όμως, πρέπει να κινηθούμε προς τα εμπρός και να προσαρμόσουμε την αγορά ηλεκτρισμού στις σύγχρονες συνθήκες», δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν.