FED: Οι τράπεζες που διαθέτουν εμπορικά ακίνητα μπορεί να δουν σημαντικές απώλειες στο μέλλον

Ο πρόεδρος της Minneapolis Federal Reserve Bank, ο οποίος υπήρξε από τους πιο επιθετικούς αξιωματούχους της Fed στην υποστήριξη υψηλότερων επιτοκίων για την καταπολέμηση του πληθωρισμού, δήλωσε πως έχει πίστη στο τραπεζικό σύστημα στις ΗΠΑ, αλλά ότι παρακολουθεί με ανησυχία τον αντίκτυπο των πρόσφατων τραπεζικών πτωχεύσεων όσον αφορά το δανεισμό και τον πληθωρισμό στη χώρα.

Σε συνέντευξη του την Κυριακή στην εκπομπή «Face The Nation» του CBS, ο Neel Kashkari, ο οποίος συμμετέχει φέτος στην σύνθεση της επιτροπής FOMC για τη νομισματική πολιτική της FED, στάθηκε στις συνέπειες από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank. Είπε ότι οι τράπεζες που διαθέτουν εμπορικά ακίνητα θα μπορούσαν επίσης να δουν σημαντικές απώλειες στο μέλλον. Αυτό θα μπορούσε με τη σειρά του να οδηγήσει σε «πιστωτική κρίση» ή σε υποχώρηση του ποσού των χρημάτων που μπορούν να δανείζουν οι αμερικανικές τράπεζες.

«Είναι κάτι που παρακολουθούμε πολύ, πολύ στενά. Από τη μια πλευρά, τέτοιες πιέσεις θα μπορούσαν στη συνέχεια να μειώσουν τον πληθωρισμό. Επομένως, πρέπει να εργαστούμε λιγότερο με το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων για να φέρουμε την οικονομία σε ισορροπία», τόνισε ο ίδιος. «Αλλά αυτή τη στιγμή δεν είναι σαφές πόσο μεγάλο αποτύπωμα θα έχουν αυτές οι τραπεζικές πιέσεις στην οικονομία».

Ο Kashkari ανέφερε επίσης ότι είναι πολύ νωρίς για να καθοριστεί οποιαδήποτε επίδραση στον πληθωρισμό. «Η θετική πλευρά είναι ότι οι εκροές καταθέσεων φαίνεται να έχουν επιβραδυνθεί. Αποκαθίσταται κάποια εμπιστοσύνη μεταξύ των μικρότερων και περιφερειακών τραπεζών».

Ο Kashkari, βετεράνος των οικονομικών κρίσεων, δημιούργησε και διαχειρίστηκε το Πρόγραμμα Αρωγής Προβληματικών Περιουσιακών Στοιχείων κατά τους πρώτους μήνες της κρίσης 2008-2009. Πριν από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank και την αναταραχή της αγοράς, ο ίδιος είχε πει ότι η Fed θα έπρεπε να αυξήσει τα επιτόκια στο 5,4% περίπου και στη συνέχεια να τα διατηρήσει εκεί μέχρι να μειωθεί ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ.

Η επόμενη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς (FOMC) είναι προγραμματισμένη για τις 2-3 Μαΐου.

Οι παρατηρήσεις του Kashkari, πάντως, ήταν πιο επιφυλακτικές από μια τριάδα αξιωματούχων της Fed που μίλησαν την Παρασκευή, οι οποίοι ανέφεραν πως ο πληθωρισμός παραμένει η κορυφαία προτεραιότητα, κάτι που θα μπορούσε να δικαιολογήσει περαιτέρω σύσφιξη της πολιτικής.

Η Federal Reserve αύξησε το βασικό της επιτόκιο κατά ένα τέταρτο την Τετάρτη, το υψηλότερο επίπεδο για το επιτόκιο ομοσπονδιακών κεφαλαίων από το 2007.

Την ίδια στιγμή, η Fed έχει αναπτύξει ένα πρόγραμμα δανεισμού έκτακτης ανάγκης με σκοπό να αποτρέψει άλλους περιφερειακούς δανειστές από προβλήματα, εάν αυξηθούν οι αναλήψεις καταθέσεων. Πρόσφατα στοιχεία έδειξαν ότι τα χρήματα μετακινούνται από μικρότερες σε μεγαλύτερες τράπεζες τις ημέρες μετά την κατάρρευση της SVB στις 10 Μαρτίου, αν και ο πρόεδρος της Fed, Jerome Powell, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι πιστεύει πως η κατάσταση έχει «σταθεροποιηθεί».

Παράλληλα, το Κογκρέσο πραγματοποιεί αυτή την εβδομάδα τις πρώτες του ακροάσεις για την κατάρρευση της SVB, η οποία πυροδότησε εκκλήσεις για την αυστηρότερη εποπτεία των τραπεζών μεσαίου μεγέθους, ώθησε τη Fed να ξεκινήσει τη δική της εσωτερική αναθεώρηση της εποπτείας των τραπεζών και οδήγησε σε εκκλήσεις για τη διεύρυνση του ασφαλιστικού προγράμματος των καταθέσεων της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

pentapostagma.gr