“Φαγώνονται” οι Τουρκοκύπριοι για το κυπριακό – Κατηγορείται ο Ερσίν Τατάρ για πιστή τήρηση των εντολών Ερντογάν

Η τουρκοκυπριακή αντιπολίτευση κατηγορεί ευθέως τον Τουρκοκύπριο πρόεδρο για άγνοια στο Κυπριακό, ενώ στηλιτεύει ουσιαστικά την “επίκυψη” του ίδιου, στις εντολές του Τούρκου προέδρου στο νησί, όπως αναφέρει το nationalpost.com.cy.

Ο Τουρκοκύπριος αντιπολιτευόμενος κεντροαριστερός ηγέτης του CTP Tufan Erhürmen κατηγόρησε τον Πρόεδρο Ersin Tatar ότι είναι ανίδεος όσον αφορά το Κυπριακό και όχι μόνο, αφού θεωρεί ότι πίσω από όλα είναι η εθελόδουλη στάση του προς τον Ερντογάν.

«Η γνώση του σχετικά με το θέμα είναι απίστευτηΟ Τατάρ δηλώνει ότι για πρώτη φορά μέσα σε 50 χρόνια, συζητούνται νέα πράγματα για την Κύπρο. Το γεγονός είναι ότι πιστεύει ότι ο ίδιος έχει μπερδέψει τα παλιά με τα καινούργια θέματα, και αυτό είναι πραγματικά περίεργο, και κυρίως εκπληκτικό», δήλωσε ο πρόεδρος του CTP Tufan Erhürmen στις παρατηρήσεις του στο κοινοβούλιο.

Σε απάντηση στα σχόλια του προέδρου του CTP, η τουρκοκυπριακή Προεδρία δημοσίευσε γραπτή ανακοίνωση αναφέροντας: «Εάν ο κ. Erhürman δεν γνωρίζει ότι το σχέδιο της ομοσπονδίας για την Κύπρο έχει καταρρεύσει με το δημοψήφισμα του Σχεδίου Ανάν και την αρνητική στάση της ελληνικής πλευράς στο Crans Montana, τότε έχει ο ίδιος άγνοια.

Η λύση των δύο κρατών που βασίζεται στην κυριαρχία της ισότητας τέθηκε στην ατζέντα για πρώτη φορά από εμάς, και αυτή είναι μια νέα σκέψη και στάση.

Η λύση μας θα τεθεί στο τραπέζι στην ανεπίσημη συνάντηση του ΟΗΕ που θα πραγματοποιηθεί στη Γενεύη μεταξύ 27-29 Απριλίου », ανακοίνωσε η τουρκοκυπριακή προεδρία.

Ο Erhürman απάντησε στις παρατηρήσεις της Προεδρίας λέγοντας ότι “ο Τατάρ προσπαθεί να επαναφέρει τις «προσεγγίσεις της εποχής των λίθων στον πολιτισμό της δημοκρατικής συζήτησης. Τέτοιες προσπάθειες δεν μπορούν να μας εμποδίσουν να υπερασπιστούμε τα τουρκοκυπριακά δικαιώματα και τα συμφέροντα του λαού μας. Δεν θα μπορέσουν να το κάνουν από εδώ και στο εξής».

Ο “πόλεμος” δηλώσεων μεταξύ των δύο ηγετών ήρθε καθώς τα Ηνωμένα Έθνη σχεδιάζουν να συγκαλέσουν μια πενταμερή διάσκεψη της Κύπρου για την διευθέτηση του κυπριακού στη Γενεύη στις 27-29 Απριλίου.

Τατάρ και Νίκος Αναστασιάδης θα παρευρεθούν στη συνάντηση, μαζί με εκπροσώπους από την Τουρκία, την Ελλάδα και τη Βρετανία.

Ο Τατάρ έχει δηλώσει πολλές φορές ότι υποστηρίζει το σχέδιο που αφορά δύο κράτη στην Κύπρο, χωρίς να ρωτήσει όμως τους Τουρκοκύπριους πολίτες με ένα δημοψήφισμα για παράδειγμα.

Η εθελόδουλη στάση του ίδιου και η προσπάθεια “τουρκοποίησης” και “ισλαμοποίησης” των Κατεχομένων, θα φέρει ραγδαίες εξελίξεις στην Κύπρο το επόμενο διάστημα, αφού οι Τουρκοκύπριοι δεν επιθυμούν πλέον το καθεστώς Ερντογάν και τα σχέδια του στο νησί.