Εύβοια: Νέος συναγερμός στην Πυροσβεστική – Φωτιά στο χωριό Κοντοδεσπότι

Νέος συναγερμός έχει σημάνει στην πυροσβεστική υπηρεσιά Χαλκίδας για φωτιά που ξέσπασε στο χωριό Κοντοδεσπότι του Δήμου Δελφών Μεσσαπίων

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η φωτιά είναι αγρτοδασική, ειδικότερα καίει ξερά χόρτα κοντά στο γήπεδο του χωριού.

Στο σημείο έχουν σπεύσει επτά οχήματα και 14 πυροσβέστες, ενώ από αέρος επιχειρεί ένα ελικόπτερο.

Μήνυμα από το 112 για εκκένωση της περιοχής Άγιοι Μήνυμα

Νωρίτερα, μέσω του 112 εστάλη στους κατοίκους της περιοχής Άγιοι Καρύστου καλώντας τους να εκκενώσουν τον οικισμό και να κατευθυνθούν προς Κάρυστο.

Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στην περιοχή Άγιοι, εκκενώστε τώρα προς Κάρυστο. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθήστε τις οδηγίες των αρχών».

Εκκενώθηκαν οι περιοχές Πλατανιστός και Παλιοχώρι.

Υπενθυμίζεται ότι αναζωπυρώθηκε η φωτιά που καίει στην Κάρυστο, με τον δήμαρχο Λευτέρη Ραβιόλα να κάνει έκκληση μέσω του protothema.gr να βρεθούν γρήγορα στην περιοχή εναέρια μέσα, διότι εξαιτίας των δυνατών ανέμων οι φλόγες δεν αργούν να πάρουν επικίνδυνες διαστάσεις.

«Δυστυχώς έχουμε δύο σημαντικές αναζωπυρώσεις εξαιτίας των ανέμων στις φωτιές που πάνε προς Πλατανιστό – Παλαιοχώρι και Λιβάδι – Καστρί. Δεν έχουμε εναέρια μέσα. Τουλάχιστον μέχρι τώρα όλες οι προσπάθειες γίνονται μόνο επίγεια. Έχουμε εκκενώσει Πλατανιστό και Παλαιοχώρι» είπε στο protothema.gr ο κ. Ραβιόλας.

Έκκληση για εναέρια μέσα
«Η φωτιά περνάει σχεδόν μέσα από το χωριό. Μας έχουν στο έλεος του Θεού. Δεν πετάνε εναέρια μέσα. Έχουν καεί ήδη 4 χωριά. Είμαστε παρατημένοι στο έλεος του Θεού», λέει στο protothema.gr ο πρόεδρος της Κοινότητας Πλατανιστού Γιώργος Παπαχρήστου, επισημαίνοντας πως η φορά του ανέμου σπρώχνει τις φλόγες προς την Κάρυστο.

Την ίδια ώρα, ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Καρύστου, κ. Δημήτρης Ξυπόλητος, τονίζει πως η πυρκαγιά έχει φτάσει στα πρώτα σπίτια του οικισμού και επεκτείνεται εξαιτίας των θυελλωδών ανέμων που πνέουν στην περιοχή.

«Ο Πλατανιστός εκκενώθηκε και η φωτιά έχει φτάσει στα πρώτα σπίτια. Πλέον έχουμε 6-7 μποφόρ. Έχουμε πολύ ισχυρούς ανέμους και το μέτωπο κατευθύνεται προς Λιβάδι και Κάρυστο», αναφέρει ο κ. Ξυπόλητος εκφράζοντας την ελπίδα πως με τα εναέρια μέσα που ρίχτηκαν στη μάχη θα ελεγχθεί η μεγάλη φωτιά.

Υπενθυμίζεται πως κατά την έκτακτη ενημέρωση για τις δασικές πυρκαγιές, που πραγματοποίησε σήμερα 24 Ιουλίου στις 10:15, ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Πύραρχος Βασίλειος Βαθρακογιάννης, από το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων στο Μαρούσι, είπε αναφορικά με την Κάρυστο

«Όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας επιχειρούν αδιάλειπτα σε όλα τα μέτωπα των πυρκαγιών.

Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε εχθές το μεσημέρι, στο νότιο άκρο της Εύβοιας, πλησίον του οικισμού Πλατανιστός, επεκτάθηκε με τη βοήθεια των ισχυρών ανέμων, σε χαμηλή βλάστηση, στην ευρύτερη περιοχή.

Έλαβε γρήγορα διαστάσεις, με πορεία προς τους οικισμούς Λιβάδι, Ποτάμι, Περναράκι, Πλατανιστός, Καστρί και Πλατύς Γιαλός, οι οποίοι και εκκενώθηκαν μετά από μήνυμα που εκδόθηκε από το 112.

Για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις, και από αέρος έχουν διατεθεί 3 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα».