Εύβοια: Ανεξέλεγκτη η φωτιά – Εκκενώνονται οι Κεχριές – Εντάθηκαν οι άνεμοι – Καίγονται τα πάντα για 3η μέρα!

Εύβοια

Ακόμη δύο χωριά εκκενώθηκαν τα ξημερώματα στη βόρεια Εύβοια – Πρόκειται για τους οικισμούς Αμέλαντες και Κεραμειά – Τα εναέρια μέσα δυσκολεύονται να επιχειρήσουν πάνω από τις εστίες, καθώς η ορατότητα είναι περιορισμένη, εξαιτίας των πυκνών καπνών

Συνεχίζεται, με το πρώτο φως της μέρας, η μάχη με τις φλόγες στην Εύβοια.

Στις 7:30 το πρωί άρχισε η εκκένωση του χωριού Κεχριές του Δήμου Ελυμνίων Μαντουδίου-Αγίας Άννας, καθώς η φωτιά που καίει από προχθές, Τρίτη 3 Αυγούστου, κινείται πλέον απειλητικά με ταχύτητα προς το χωριό.

Η αστυνομία αποφάσισε να προχωρήσει στην απομάκρυνση των κατοίκων.

Νέο μέτωπο πυρκαγιάς, δε, ξέσπασε στη Δάφνη, κοντά στις Ροβιές, σημείο που ξεκίνησε η πρώτη πυρκαγιά.

Ο κρατικός μηχανισμός δεν κατάφερε να σώσει τις περιουσίες του κόσμου, καθώς ελάχιστα ήταν τα εναέρια μέσα τα οποία επιχειρούσαν στην περιοχή.

Το ρωσικό πυροσβεστικό αεροσκάφος Beriev Βe-200 είχε σηκώσει τα τελευταία 24ωρα μόνο το του το βάρος και αναγκαστικά τέθηκε εκτός, αφού έπρεπε να κάνει την τακτική του συντήρηση.

Πιθανότατα το Beriev Be-200 θα επιχειρήσει ξανά σήμερα, ώστε να σώσει ότι σώζεται.

Οι κάτοικοι καταγγέλλουν πως χθες πέταξαν μόλις 2-3 εναέρια μέσα, καθώς τα ελάχιστα λειτουργικά Canadair επιχειρούσαν στη Βαρυμπόμπη, την οποία βεβαίως επίσης δεν μπόρεσαν να σώσουν! 

Σύμφωνα με το evima.gr στα μέτωπα στην Εύβοια επιχειρούν αυτήν τη στιγμή 165 Πυροσβέστες με 57 οχήματα καθώς και πεζοπόρα τμήματα.

Τα άλλα 4 μέτωπα που είναι κρίσιμα αυτή τη στιγμή είναι αυτά σε Ροβιές, Σκεπαστή, Δρυμώνα και Μαρούλι. Ενώ πριν από λίγη ώρα δόθηκε εντολή να εκκενωθεί ο οικισμός Κεχριές. 

Ο περιφερειάρχης Φάνης Σπανός δήλωσε πως «έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας, που θα βαδίσουμε μέχρι να εξαλειφθεί κάθε κίνδυνος.

Ωστόσο, ήδη οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στους πυροσβέστες μας και όλους όσοι αυτές τις 30 πρώτες ώρες μάχονται για τη φωτιά, καταθέτοντας όχι μόνο τον επαγγελματισμό τους, αλλά και την ψυχή τους».

Ήδη πάντως στις Ροβιές σπίτια έχουν γίνει στάχτη ενώ η καταστροφή στην ευρύτερη περιοχή είναι ανυπολόγιστη. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες έχουν καεί περισσότερα από 200 σπίτια. 

Τεράστια είναι η οργή του κόσμου για την αδυναμία της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τη φωτιά, χαρακτηριστικό είναι το βίντεο που δείχνει πολίτη να εξυβρίζει τον πρωθυπουργό Κ.Μητσοτάκη σε ζωντανή μετάδοση.