Ευρώπη και ΝΑΤΟ παρακολουθούν στενά τα γεγονότα στη Ρωσία: Αντιδράσεις και οδηγίες από Λονδίνο, Παρίσι και Βερολίνο

Το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας προειδοποιεί για κίνδυνο πρόκλησης ταραχών στη Ρωσία ενώ η κυβέρνηση συνιστά στους πολίτες να αποφεύγονται όλα τα ταξίδια

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολουθεί η Ευρώπη τις ραγδαίες εξελίξεις στη Ρωσία καθώς είναι σε εξέλιξη «απόπειρα ανατροπή του καθεστώτος» – όπως δήλωσε σε διάγγελμά του ο Πούτιν – από τον επικεφαλής της οργάνωσης Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν, ο οποίος από τα ξημερώματα έχει μπεί στη Ρωσία, έχει καταλάβει στρατιωτικές και άλλες εγκαταστάσεις στο Ροστόφ και «προελαύνει» προς τη Μόσχα.

Βρετανία
Το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας προειδοποιεί για κίνδυνο πρόκλησης ταραχών στη Ρωσία ενώ η κυβέρνηση της Βρετανίας συνιστά στους πολίτες να αποφεύγονται όλα τα ταξίδια στη Ρωσία.

«Υπάρχουν πληροφορίες για στρατιωτικές εντάσεις στην περιφέρεια του Ροστόφ και κίνδυνος περαιτέρω ταραχών στη χώρα. Επιπροσθέτως υπάρχει έλλειψη επιλογών διαθέσιμων πτήσεων για επιστροφή στη Βρετανία», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας ανακοίνωσε ότι το ρωσικό κράτος αντιμετωπίζει την μεγαλύτερη πρόκληση για την ασφάλειά του το τελευταίο διάστημα.

«Τις επόμενες ώρες, η πίστη των δυνάμεων ασφαλείας της Ρωσίας και ιδιαίτερα της Ρωσικής Εθνοφρουράς θα παίξει κεντρικό ρόλο στο πώς θα εξελιχθεί αυτή η κρίση. Αυτό αντιπροσωπεύει την πιο σημαντική πρόκληση στο ρωσικό κράτος το τελευταίο διάστημα”, επισημαίνει η βρετανική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών στην τακτική της ενημέρωση.

Γαλλία
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν παρακολουθεί στενά την κατάσταση στη Ρωσία, ανακοίνωσε σήμερα η γαλλική προεδρία.

«Παραμένουμε επικεντρωμένοι στην υποστήριξη στην Ουκρανία», προσθέτει το Μέγαρο των Ηλυσίων σε ανακοίνωσή του.

Γερμανία
Η κυβέρνηση του καγκελάριου της Γερμανίας Όλαφ Σολτς παρακολουθεί στενά την κατάσταση στη Ρωσία, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπός της. «Παρακολουθούμε στενά τα γεγονότα στη Ρωσία», σημείωσε.

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας προειδοποιεί τους Γερμανούς τουρίστες να αποφύγουν την πόλη του Ροστόφ και τη γύρω περιοχή, όπως επίσης και τις μετακινήσεις τους, στο κέντρο της Μόσχας, μέχρι νεοτέρας, εξαιτίας των γεγονότων που διαδραματίζονται στη Ρωσία.

«Στη Μόσχα, πρέπει να αποφύγετε τις μετακινήσεις σε κρατικές και ειδικότερα, σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Πρέπει επίσης, να αποφεύγονται μετακινήσεις προς το κέντρο της πόλης, μέχρι νεοτέρας. Οι οδηγίες των ρωσικών αρχών ασφαλείας θα πρέπει να τηρούνται με κάθε τρόπο», ανέφερε μία ταξιδιωτική οδηγία που αναβαθμίστηκε επί τη βάσει των τελευταίων εξελίξεων.

Πολωνία
Ο Πολωνός πρόεδρος είχε διαβουλεύσεις με τον πρωθυπουργό και το υπουργείο Άμυνας της Πολωνίας για την κατάσταση στη Ρωσία, όπως δήλωσε σήμερα ο ίδιος, προσθέτοντας ότι η Βαρσοβία παρακολουθεί την κατάσταση.

“Σε σχέση με την κατάσταση στη Ρωσία, σήμερα το πρωί είχαμε διαβουλεύσεις με τον πρωθυπουργό και το υπουργείο Άμυνας, όπως και με συμμάχους”, αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter ο Αντρέι Ντούντα.

“Η πορεία των γεγονότων πέραν των ανατολικών μας συνόρων παρακολουθείται σε συνεχή βάση”, σημείωσε ο Πολωνός πρόεδρος.

NATO: Η Ατλαντική Συμμαχία “παρακολουθεί την κατάσταση” στη Ρωσία
Το NATO “παρακολουθεί την κατάσταση” στη Ρωσία, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της Ατλαντικής Συμμαχίας μέσω email.

Η εκπρόσωπος Οάνα Λουνγκέσκου δεν σχολίασε περαιτέρω.

Εσθονία
Η Εσθονία έχει ενισχύσει τα μέτρα ασφάλειας στα σύνορά της, ενώ παροτρύνει τους πολίτες της να μην ταξιδέψουν προς οποιαδήποτε περιοχή της γειτονικής Ρωσίας, δήλωσε σήμερα η πρωθυπουργός της χώρας Κάγια Κάλας.

«Μπορώ να διαβεβαιώσω ότι δεν υπάρχει άμεση απειλή κατά της χώρας μας», ανέφερε στο Twitter η Κάλας.

pentapostagma.gr