Ευρωπαϊκοί δασμοί σε αμερικανικά προϊόντα λόγω Boeing

Δυσαρέσκεια εξέφρασαν οι ΗΠΑ στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου τη Δευτέρα, για την απόφασή της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επιβάλει δασμούς ως αντίποινα για τις επιδοτήσεις στην Boeing, σχολιάζοντας πως θα προτιμούσαν μία διαπραγμάτευση με το μπλοκ των 27, όσον αφορά τις επιδοτήσεις στην ανταγωνίστρια κατασκευάστρια αεροσκαφών Airbus.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το Reuters, η ομιλία της αμερικανικής αντιπροσωπείας έλαβε χώρα σε συνάντηση του Φορέα Διακανονισμού Διαφορών του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (DSB), ο οποίος έδωσε την επίσημη έγκρισή του τη Δευτέρα για να επιβάλει η ΕΕ δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα ύψους 4 δισ. δολαρίων.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν έντονα την επίλυση της διαφοράς τους μέσω διαπραγμάτευσης με την ΕΕ, σχετικά με τις μαζικές επιδοτήσεις που έδωσε στην Airbus. Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρόσφατα υπέβαλαν προτάσεις για μια λογική διευθέτηση που θα παρείχε ίσους όρους ανταγωνισμού», ανέφερε η αντιπροσωπεία των ΗΠΑ.

Σημειώνεται πως η απόφαση του ΠΟΕ στις 13 Οκτωβρίου είχε εμβαθύνει στην εμπορική διαμάχη που έχει ήδη ωθήσει την Ουάσινγκτον να επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές από ΕΕ, λόγω των κρατικών ενισχύσεων της Airbus.