Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Ινστιτούτο: Ο Ισχυρός σεισμός ήταν 7.0 Ρίχτερ! -Τσουνάμι μικρής ισχύος

Τσουναμι Σάμος

Ως πολύ ισχυρή δόνηση μεγέθους 7.0 Ρίχτερ και όχι 6.6 καταχώρησε τον σεισμό που ταρακούνησε την μισή Ελλάδα το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Ινστιτούτο.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του είχαν προηγηθεί δύο μικρότεροι σεισμοί πριν από τον κύριο, με επίκεντρο την Σάμο και την Ανατολική Τουρκία, ο πρώτος εντάσεως 4.6 Ρίχτερ και ο δεύτερος 4.1 Ρίχτερ.

RIXTER

Στο γράφημα φαίνεται καθαρά η εκτίμηση, ενώ την ίδια στιγμή ποικίλουν οι εκτιμήσεις άλλων Σεισμολογικών Ινστιτούτων όπως αυτό της Τουρκίας που δίνει 6.8 Ρίχτερ.

 

Rixter_2
rixter_3

Το Αμερικανικό Γεωδυναμικό Ινστιτούτο συμβαδίζει με το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο και δίνει ένταση σεισμού τα 7.0 Ρίχτερ.

 

Τσουνάμι μικρής ισχύος στην Σάμο:

Ο ακαδημαϊκός και καθηγητής Φυσικών Καταστροφών  Κωνσταντίνος Συνολάκης, που ανέπτυξε το παγκόσμιο μοντέλο προσομοίωσης για τσουνάμι, έκανε λόγο για ένα τσουνάμι μικρής ισχύος.

Υψηλός κυματισμός, όμως, καταγράφεται κάθε φορά που εκδηλώνεται ένας ισχυρός μετασεισμός.

Το αποτέλεσμα είναι να έχουν πλημμυρίσει σπίτια και καταστήματα στις παραλιακές περιοχές της Σάμου, αλλά και στην Τουρκία, ενώ η Πολιτική Προστασία έχει προειδοποιήσει τους κατοίκους να μείνουν μακριά από τις ακτές.

Η ίδια προειδοποίηση για τσουνάμι έχει πάει στις λιμενικές αρχές των περισσότερων νησιών τόσο του βορείου Αιγαίου, όσο και των Κυκλάδων και των Δωδεκαννήσων, ώστε να ενημερώσουν και τους αλιείς να μείνουν μακριά από τη θάλασσα.