Εύα Καϊλή: Αυτό ήταν το “μοιραίο” της λάθος πριν από τη σύλληψη της – Την Τετάρτη κρίνεται η τύχη της

Στο φως έρχονται συνεχώς λεπτομέρειες για τις σχέσεις που είχε η Εύα Καϊλή με τους ισχυρούς του Κατάρ, μετά τη σύλληψη και προφυλάκιση της, πλέον είναι κατηγορούμενη για διαφθορά, ξέπλυμα μαύρου χρήματος και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση.

Σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, στις 2 Νοεμβρίου η Εύα Καϊλή συνάντησε τους επικεφαλής των διπλωματικών αποστολών των κρατών-μελών της ΕΕ στη Ντόχα. Η Εύα Καϊλή προανήγγειλε «άνοιγμα» ευρωπαικού γραφείου – «παραρτήματος» των Βρυξελλών στη Ντόχα. Οι δηλώσεις της και η -αποθεωτική για το Εμιράτο- ομιλία της στο Ευρωκοινοβούλιο λίγες ημέρες μετά, στις 21 Νοεμβρίου, έκαναν τον γύρο του διαδικτύου.

Η ιδιότητα της ως αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αλλά και οι επαφές της με τους Ιταλούς που είχαν ήδη επαφές με τους ισχυρούς του Κατάρ από το 2018 -όπως και ο σύντροφος της, Φραντσέσκο Τζόρτζι- της έδωσαν το… εισιτήριο για τη Ντόχα.

Η Εύα Καϊλή δημοσίευσε άρθρα και στη «Deutsche Welle», στα οποία εξηγούσε πόσο «άδικη» ήταν η κριτική που δέχεται το Κατάρ, προσπαθώντας να αλλάξει και τη γνώμη της Γερμανίας για το… προφίλ της χώρας.

Αυτό ήταν το μοιραίο λάθος της Εύας Καϊλή πριν από τη σύλληψη της

Όπως μετέδωσε από τις Βρυξέλλες ο απεσταλμένος του Star, Άρης Λάμπος, το μοιραίο λάθος της Εύας Καϊλή, που οδήγησε στη σύλληψή της έχει να κάνει με το γεγονός ότι η πρώην ευρωβουλευτής πληροφορήθηκε πολύ γρήγορα από κάποια δική της πηγή για τη σύλληψη του συντρόφου της, Φραντσέσκο Τζόρτζι. Τότε, πανικοβλήθηκε και ειδοποίησε τον πατέρα της, προκειμένου εκείνος να πάρει την «περιβόητη» βαλίτσα με τα χρήματα και να φύγει από το ξενοδοχείο, το οποίο βρίσκεται στην «καρδιά» των Βρυξελλών.

Ωστόσο, οι βελγικές αρχές συλλαμβάνουν τον πατέρα της με τη βαλίτσα με τα χρήματα, κάτι που τους δίνει τη δυνατότητα να κάνουν έρευνα στο σπίτι της αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Με βάση τα ευρήματα, οι βελγικές αρχές καταφέρνουν να παρακάμψουν τη βουλευτική της ασυλία και να τη συλλάβουν επ’ αυτοφώρω.

Tην Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2022 θα παρουσιαστούν ενώπιον του προδικαστικού τμήματος οι τέσσερις συλληφθέντες, μεταξύ των οποίων η Εύα Καϊλή, όπως αναφέρει η ανακοίνωση της oμοσπονδιακής εισαγγελίας. Ειδικότερα, σημειώνει ότι «αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ κατασχέθηκαν σε τρία διαφορετικά σημεία: 600.000 ευρώ στο σπίτι ενός υπόπτου, αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε μια βαλίτσα σε δωμάτιο ξενοδοχείου στις Βρυξέλλες και περίπου 150.000 ευρώ σε διαμέρισμα που ανήκει σε μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Μέχρι στιγμής, για την υπόθεση έχουν προσαχθεί έξι άτομα. Τέσσερα από αυτά, συμπεριλαμβανομένου ενός βουλευτή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έχουν συλληφθεί. Αυτοί οι ύποπτοι θα παρουσιαστούν ενώπιον του προδικαστικού τμήματος την Τετάρτη».

Στη σημερινή συνεδρίαση της ολομέλειας στο Στρασβούργο, η Ρομπέρτα Μέτσολα, πρόεδρος του ΕΚ, στην έντονα φορτισμένη ομιλία της, τόνισε πως η Ευρώπη δεν ξεπουλιέται. Με ιδιαίτερη αιχμή ανέφερε πως, «είμαστε Ευρωπαίοι προτιμούμε να κρυώνουμε παρά να μας πληρώνετε». Πρόσθεσε, πως το Κοινοβούλιο δέχεται επίθεση όπως και η Ευρωπαϊκή Δημοκρατία.

Την ίδια ώρα, οι ευρωσοσιαλιστές, το κόμμα στο οποίο άνηκε η Εύα Καϊλή, ζήτησαν τη σύγκλιση εξεταστικής επιτροπής, η οποία θα διερευνήσει τυχόν ξένες παρεμβάσεις. Παράλληλα, διεμήνυσαν πως θα εκκινήσουν τις διαδικασίες για την καθαίρεση της από την θέση της αντιπροέδρου. Κάτι που βρίσκει σύμφωνες όλες τις πολιτικές ομάδες εντός του ευρωκοινοβουλίου. Όπως αναφέρουν πηγές αξιωματούχων από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο protothema.gr, η δυσαρέσκεια στο πρόσωπο της Εύας Καϊλή είναι ιδιαίτερα έντονη. Θα ασκηθούν πιέσεις όχι μόνο για την καθαίρεση της αλλά για να παραδώσει την βουλευτική έδρα της, όσο δύσκολο και αν θα είναι, εξηγούν.

Οι Σοσιαλιστές αποφάσισαν τη διαγραφή της από την Ευρωομάδα

Σήμερα, στο Στρασβούργο συνεδρίασε η ομάδα των ευρωσοσιαλιστών, στον απόηχο του σκανδάλου που έχει προκαλέσει πολιτικό σεισμό στην καρδιά του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Σε ανακοίνωση του, το S&D ξεκαθαρίζει ότι έχει μηδενική ανοχή σε θέματα διαφοράς, ζητούν ενδελεχή έρευνα και να έρθουν όλα στο φως. Δηλώνουν μάλιστα πρόθυμοι να συνεργαστούν με τις Αρχές προς αυτή την κατεύθυνση. Τονίζουν μάλιστα, πως σε οτιδήποτε χρειαστούν.

Παράλληλα, αποφάσισαν την οριστική διαγραφή της Εύας Καϊλή από την ευρωομάδας τους ήδη από την Παρασκευή 9/12 μόλις έγινε γνωστή η προσαγωγή της. Επιπλέον, επικαλούνται το άρθρο 21 του καταστατικού και ζητούν άμεσα να κινηθούν οι απαραίτητες θεσμικές ενέργειες ώστε να καθαιρεθεί από την θέση της Αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου. Αυτό μάλιστα, ζητούν να γίνει άμεσα, στη συνεδρίαση αυτής της εβδομάδας.

Επιπλέον, «παγώνει» η ένταξη στην πολιτική ομάδα όσων υπόκεινται σε δικαστική έρευνα. Όσοι συνεργάτες ευρωβουλευτών ερευνώνονται, θα πρέπει μέχρι να αποφασίσουν οι δικαστικές αρχές, να παραιτηθούν από κάθε ευθύνη και δραστηριότητα εντός του Κοινοβουλίου και της ευρωομάδας.

Ζητούν επιπλέον, να συγκληθεί εξεταστική επιτροπή που θα ερευνήσει επιπλέον ευθύνες και πιο συγκεκριμένα για ξένες παρεμβάσεις στις αποφάσεις του ΕΚ, τονίζεται μάλιστα ότι το S&D θα ξεκινήσει την δική του εσωτερική έρευνα. Επίσης, ζητούν να ανασταλούν ψηφοφορίες και τρέχοντα θέματα για χώρες του αραβικού Κόλπου. Σε περίπτωση που εντοπιστούν παρεμβάσεις, τότε να επιβληθούν κυρώσεις σε κράτη αλλά και άτομα που εμπλέκονται.

Νέα έφοδος της βελγικής αστυνομίας στην Ευρωβουλή

Εν τω μεταξύ, νέες έρευνες έκαναν οι βελγικές αρχές το απόγευμα της Δευτέρας, στο πλαίσιο των χρηματισμών για το σκάνδαλο χρηματισμών από το Κατάρ, κι ενώ η Εύα Καϊλή.  Στην ανακοίνωση των Βέλγων αναφέρεται ότι οι τέσσερις συλληφθέντες θα οδηγηθούν στο προδικαστικό τμήμα (σ.σ. «pre-trial chamber»). Στην ουσία, ερμηνεύοντας με βάση τα ελληνικά δεδομένα, πρόκεται για τον ανακριτή, ο οποίος θα  κρίνει αν η Εύα Καϊλή θα προφυλακιστεί ή θα αφεθεί ελεύθερη υπό όρους μέχρι τη δίκη.

Στην ανακοίνωσή της, η βελγική Εισαγγελία ανέφερε ότι η έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και πάνω από τέσσερις μήνες, για διαφθορά, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, συνεχίζεται. Ήδη από την Παρασκευή, με τη στήριξη των υπηρεσιών ασφαλείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έχουν «παγώσει» τα πληροφοριακά στοιχεία δέκα κοινοβουλευτικών επιτελείων, προκειμένου να μην εξαφανιστούν.  Έρευνες έγιναν και στην Ιταλία χθες, Κυριακή 11 Δεκεμβρίου, κάτι που έγινε εφικτό με τη στήριξη της Eurojust.

Οι βελγικές αρχές κάνουν λόγο για 20 έρευνες από την έναρξη της επιχείρησης. Εξ αυτών, οι 19 έγινε σε σπίτια και μία στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ κατασχέθηκαν σε τρία διαφορετικά σημεία: 600.000 ευρώ στο σπίτι ενός υπόπτου, αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε βαλίτσα που βρισκόταν σε δωμάτιο ξενοδοχείου στις Βρυξέλλες και περίπου 150.000 ευρώ σε διαμέρισμα που ανήκει σε μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», αναφέρει η ανακοίνωση. Μέχρι στιγμής, για την υπόθεση έχουν συλληφθεί έξι άτομα