Εθνικό έγκλημα δια χειρός Τσίπρα: «Σκάει» ζήτημα μειονότητας, το BBC έκανε τη «βρόμικη» δουλειά – ΜΜΕ Σκοπίων: «Ο Μ. Αλέξανδρος δεν ήταν Έλληνας!»

Οι Σκοπιανοί έχουν πάρει αέρα, καθώς ο Α. Τσίπρας, τους έδωσε τα πάντα. Μάλιστα, πριν λίγες ώρες, Σκοπιανά ΜΜΕ έγραφαν πως ο Μ. Αλέξανδρος και ο Φίλιππος ήταν… Μακεδόνες και όχι Έλληνες!

Είπατε κάτι; Μα το επιχείρημα της Αθήνας δεν ήταν πως με την Συμφωνία, κάθε τι αλυτρωτικό θα σβήσει; Λάθος. Πλέον, τέτοιου είδους άρθρα αυξάνονται, με την κυβέρνηση Ζάεφ να μην παρεμβαίνει.

Γράφουν οι Σκοπιανοί:

«Μετά από σχεδόν 2.500 χρόνια, οι Έλληνες κρύβουν την αλήθεια. Θέλουν να αποκρύψουν ότι ο Φίλιππος & ο Αλέξανδρος ήταν… Μακεδόνες. Ότι και να κάνουν οι Έλληνες, η αλήθεια θα αποκαλυφθεί!»

ΤΩΡΑ ΞΕΚΙΝΑΝΕ ΤΑ ΔΥΣΚΟΛΑ

Το δημοσίευμα του BBC την περασμένη εβδομάδα ήρθε να ταράξει τα νερά, ανεξαρτήτως αν επρόκειτο για «στημένο», «ελλιπές» ή στην καλύτερη περίπτωση ένα κακό ρεπορτάζ που δεν ελέγχθηκε από τους ιθύνοντες. Και η «διόρθωση» που έκανε το βρετανικό δίκτυο, μετά την επιστολή διαμαρτυρίας του πρέσβη στο Λονδίνο, δεν είναι αρκετή για να σβήσει η φωτιά που άναψε ξαφνικά.

Ισως όχι και τόσο ξαφνικά καθώς οι αναφορές περί «μακεδονικής μειονότητας» στην Ελλάδα ήταν πολλές και πριν υπογραφεί η συμφωνία. Είχαν γίνει ακόμη και από επίσημα χείλη, όπως ο Ζόραν Ζάεφ ο οποίος είχε μιλήσει για «Μακεδονία του Αιγαίου» ενώ στις αρχές Δεκεμβρίου είχε τονίσει στους βουλευτές της αντιπολίτευσης: «Μιλάτε για τους Μακεδόνες στην Ελλάδα με τόσο πάθος και αυτό είναι θαυμάσιο. Ας αναρωτηθούμε τι κάνουμε για αυτούς εδώ και 27 χρόνια. Ας είμαστε ειλικρινείς κάναμε κάτι γι αυτούς; Η επίλυση αυτού του προβλήματος που είχαμε για 27 χρόνια, αυτό ήταν ένα βάρος στους ώμους μας» είπε ο κ. Ζάεφ.

Τότε βεβαίως είχαν πέσει τα τηλέφωνα από την ελληνική κυβέρνηση και ο Ζάεφ «μαζεύτηκε» διότι ακόμη δεν είχε ψηφιστεί η συμφωνία από την ελληνική βουλή.
Θα τεθεί μεμονωμένα ζήτημα μειονότητας

Τώρα, όμως, το περίεργο αν μη τι άλλο δημοσίευμα του BBC απλά επιβεβαίωσε ότι καμιά συμφωνία δεν μπορεί να είναι πιο ισχυρή από τη θέληση κάποιων να θέσουν θέμα «μακεδονικής μειονότητας» στην Ελλάδα.

Το πρόβλημα στη χώρα μας από όσους υποστηρίζουν τη συμφωνία είναι ότι επισήμως καμιά κυβέρνηση στα Σκόπια δεν θα θέσει τέτοιο θέμα. Δεν το προβλέπει και δεν το επιτρέπει η συμφωνία των Πρεσπών. Όμως, τα άρθρα της είναι τέτοια για τη χρήση του όρου «Μακεδονία», που είναι σίγουρο ότι θέμα μειονότητας θα τεθεί μεμονωμένα. Από κάποια οργάνωση, κάποιους ανεξάρτητους συλλόγους ή πολίτες που αυτοαποκαλούνται «Μακεδόνες».

Θα προσφύγουν στα ευρωπαϊκά δικαστήρια και είναι σίγουρο ότι θα δικαιωθούν, άλλωστε η Ελλάδα έχει ήδη καταδικαστεί για ανάλογη περίπτωση με το Ουράνιο Τόξο και τη Φλώρινα.

Οι ξένοι δικαστές δεν θα δουν τη συμφωνία, αλλά θα μπουν στην ουσία του αυτοπροσδιορισμού και αν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να είναι μια «μειονότητα» ελεύθερη κι όχι καταπιεσμένη.

Τα είπε και ο Ντιμιτρόφ

Για να φανεί ξεκάθαρα πόσο «προβληματική» είναι η κατάσταση και πόσο καλά έκανε τη… δουλειά του το δημοσίευμα του BBC, χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του σκοπιανού ΥΠΕΞ, Ν. Ντιμιτρόφ. Μιλώντας στον Σκάι ο Ντιμιτρόφ όταν ρωτήθηκε για το δημοσίευμα περί «μακεδονικής μειονότητας είπε μεταξύ άλλων: «Και οι δύο πλευρές, Αθήνα και Σκόπια, συμφωνήσαμε ότι δεν θα παρεμβαίνουμε σε αυτά τα ζητήματα, στις εσωτερικές μας υποθέσεις, έτσι πρέπει να το σεβαστούμε, και αυτό είναι μέρος του Συντάγματός μας τώρα επίσης».

Και συνέχισε: «Το άρθρο του BBC και τα ζητήματα που ήγειρε είναι κάτι για τον ελληνικό εσωτερικό πολιτικό διάλογο, ίσως είναι ζήτημα διεθνών υποχρεώσεων, αλλά δεν νομίζω ότι είναι χρήσιμο για εκεί που θέλουμε να πάμε, δηλαδή για το ότι ανοίξαμε μια νέα σελίδα, ξεκλειδώσαμε μια τεράστια δυναμική φιλίας και συνεργασίας, για μας να εμπλακούμε σε μια τέτοια συζήτηση. Αυτό θα πρέπει να είναι θέμα ελληνικής συζήτησης», είπε ο Ντιμιτρόφ.

Δηλαδή τι εννοεί; Ότι αν κάποιος θέτει θέμα «μακεδονικής μειονότητας» αυτό είναι πρόβλημα της Ελλάδας κι αυτή πρέπει να το λύσει. Κι ότι τα Σκόπια δεν παρεμβαίνουν στα εσωτερικά της χώρας μας. Εμμέσως πλην σαφώς ο Ντιμιτρόφ υποστηρίζει ότι υπάρχει πρόβλημα μειονότητας στην Ελλάδα, αλλά δεν το λέει επίσημα γιατί δεν το προβλέπει η συμφωνία.

Αν από την άλλη το θέσει κάποιος, όπως το BBC, τότε το πρόβλημα αυτόματα μεταφέρεται στην Ελλάδα κι αυτή πρέπει να το λύσει.

Γίνεται πλέον ξεκάθαρο ότι πολλά ζητήματα και πολλές προκλήσεις υπάρχουν μπροστά μας σε ότι αφορά το «Μακεδονικό». Άλλωστε, παραδέχθηκε και ο ειδικός διαμεσολαβητής, Μ. Νίμιτς, ότι υπάρχει πρόβλημα με τις εμπορικές ονομασίες κι εκεί θα περάσουν χρόνια προκειμένου να βρεθεί κοινός τόπος μεταξύ των δύο χωρών.

Η Ελλάδα και το πολιτικό σύστημα θα πορευτεί μέχρι τις εκλογές με το «Μακεδονικό» ανοικτό. Ενδεχομένως, λάδι να πέσει στη φωτιά αν ο Αλέξης Τσίπρας αποφασίσει να πάει στα Σκόπια την προεκλογική περίοδο κι ενώ τα μηνύματα από τη Βόρεια Ελλάδα είναι τραγικά για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Σε κάθε περίπτωση ένα επικίνδυνο παιχνίδι με τη φωτιά ανοίχτηκε ξαφνικά και κανείς δεν γνωρίζει ποια θα είναι η κατάληξή του.