Εσθονία: Έκτη πολιτική κρίση στην Ευρώπη με την παραίτηση της κυβέρνησης της πρωθυπουργού Κάγια Κάλλας

Εσθονία

Συνεχίζεται το ντόμινο κατάρρευσης των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων που έχουν ακολουθήσει αντι-ρωσική πολιτική με τελευταία αυτή της Εσθονίας η οποία ήδη σύσσωμη έχει παραιτηθεί.

Πρόκειται για την έκτη κυβερνητική πτώση και όπως όλα δείχνουν το φθινόπωρο το φαινόμενο θα ενταθεί.

Ο πληθωρισμός και η ακρίβεια διαρκείας θα οδηγήσει τους πολίτες σε απόγνωση. Η απόγνωση θα φέρει τον θυμό και ο θυμός πάντα στρέφεται κατά των κυβερνήσεων και των πολιτικών που ακολουθούν.

«Θα σχηματίσω νέα κυβέρνηση. Σύμφωνα με το σύνταγμα, μόλις ανακοίνωσα ότι η σημερινή κυβέρνηση θα παραιτηθεί», εξήγησε η Κάλλας σε ανάρτησή της στο Twitter.

Είναι η έκτη κυβέρνηση που πέφτει στην Ευρώπη και η πέμπτη της ΕΕ ενώ την ίδια στιγμή υπάρχει ένα κύμα εξέγερσης σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες από τους αγρότες οι οποίοι αντιδρούν για την μείωση των εισαγωγών λιπασμάτων και συνεπώς στην μείωση της αγροτικής παραγωγής.

Η πρωθυπουργός της Εσθονίας Κάγια Κάλλας ενημέρωσε επίσημα την κυβέρνηση για την απόφασή της να παραιτηθεί για τον σχηματισμό νέου κυβερνητικού συνασπισμού.

Η Κάλλας, η οποία ηγείται του κεντροδεξιού Μεταρρυθμιστικού Κόμματος, πρότεινε τη σύγκληση έκτακτης συνεδρίασης του Κοινοβουλίου όπου ζήτησε εντολή για τον νέο κυβερνητικό συνασπισμό της με το συντηρητικό Isamaa και το αντιπολιτευόμενο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα.

«Θα σχηματίσω νέα κυβέρνηση. Σύμφωνα με το σύνταγμα, μόλις ανακοίνωσα ότι η σημερινή κυβέρνηση θα παραιτηθεί», εξήγησε η Κάλλας σε ανάρτησή της στο Twitter.

Ο νέος συνασπισμός στην Εσθονία ψήφισε για τον εκ νέου διορισμό της πρωθυπουργού Κάγια Κάλας, με την ελπίδα ότι θα παραμείνει στην εξουσία έως τις εκλογές του Μαρτίου του 2023.

Η Εσθονή πρωθυπουργός θέλει να διατηρηθεί η ίδια αντι-ρωσική αποστολή όπως ακριβώς και τα δυτικά κέτνρα τα οποία την υποστηρίζουν. Η ακρίβεια όμως και ο πληθωρισμός είναι αμείλικτοι.

Η κυβερνητική κρίση στην Εσθονία κορυφώθηκε τον Ιούνιο, όταν η Κάλλας έδιωξε το αριστερό Κεντρώο Κόμμα από τον δικομματικό κυβερνητικό συνασπισμό.

Η σύγκρουση αυξήθηκε λόγω διαφωνιών σχετικά με τις δαπάνες και τις πολιτικές κοινωνικής πρόνοιας την εποχή που οι δαπάνες των εσθονικών νοικοκυριών αυξάνονταν λόγω του υψηλού πληθωρισμού.

Τα ποσοστά πληθωρισμού σε αυτή τη χώρα της Βαλτικής είναι από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη, φθάνοντας το 22% τον Ιούνιο, με βάση τα στοιχεία της Eurostat.

Στο σχόλιό της η Κάλλας ευχαρίστησε τους υπουργούς, με τους οποίους ηγήθηκε της χώρας για ενάμιση χρόνο.

«Η Εσθονία ήταν σε καλά χέρια», δήλωσε η Κάλλας, υπογραμμίζοντας τις προκλήσεις του COVID-19, τον πόλεμο στην Ουκρανία και την ενεργειακή κρίση.

Θα πει κάποιος «τι έχουν οι έρμες κυβερνήεις της Ευρώπης και ψοφάνε;».

Οι συνεχιζόμενες αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων που συμπαρασύρουν και τις τιμές των τροφίμων απόρροια των ανοήτων αντιρωσικών κυρώσεων της Δύσης για χάρη του Κιέβου είναι αυτές που «σκοτώνουν» τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Τελικά δεν μπορεί να προβλεφτεί η συμπεριφορά του εκλογικού σώματος.

Γιατί αυτό; Γιατί τα εκλογικά σώματα σε όλη την ΕΕ, έχουν πλέον πρόβλημα επιβίωσης όχι απλά διαβίωσης.