Ερντογάν: Θα φτιάξουμε με τον Πούτιν κέντρο φυσικού αερίου στη Θράκη

Β.Πούτιν και Ρ.Τ.Ερντογάν

O Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε κατά την επιστροφή του από το Καζακστάν ότι η Τουρκία και η Ρωσία έχουν δώσει εντολή στις αντίστοιχες ενεργειακές αρχές τους

να ξεκινήσουν αμέσως τεχνικές μελέτες σχετικά με μια ρωσική πρόταση που θα μετατρέψει την Τουρκία σε κόμβο φυσικού αερίου για την Ευρώπη.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει διατυπώσει την ιδέα να εξαχθεί περισσότερο φυσικό αέριο μέσω του αγωγού φυσικού αερίου TurkStream που διέρχεται κάτω από τη

Μαύρη Θάλασσα προς την Τουρκία, μετά τη διακοπή των παραδόσεων φυσικού αερίου στη Γερμανία μέσω του αγωγού Nord Stream της Βαλτικής Θάλασσας.

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι οι ρωσικές και οι τουρκικές ενεργειακές αρχές θα συνεργαστούν για να ορίσουν την καλύτερη τοποθεσία για ένα κέντρο διανομής φυσικού αερίου, προσθέτοντας ότι «η Θράκη, φαίνεται να είναι το καλύτερο σημείο» για τη δημιουργία τέτοιου κέντρου.

«Μαζί με τον κ. Πούτιν, δώσαμε εντολή στο Υπουργείο Ενέργειας και Φυσικών Πόρων και στο αρμόδιο όργανο της ρωσικής πλευράς να συνεργαστούν», δήλωσε ο Ερντογάν.

«Θα διεξάγουν αυτή τη μελέτη. Όπου είναι το καταλληλότερο μέρος, ελπίζουμε ότι θα εγκαταστήσουμε εκεί αυτό το κέντρο διανομής».

Ο Τούρκος πρόεδρος ηγέτης έκανε τις παραπάνω δηλώσεις κατά την επιστροφή του από περιφερειακή σύνοδο κορυφής στο Καζακστάν,

όπου συναντήθηκε με τον Πούτιν με τις δηλώσεις του να μεταδίδονται από την Hurriyet και άλλα μέσα ενημέρωσης. Ήταν η πρώτη δήλωση του Τούρκου ηγέτη σχετικά με τη ρωσική πρόταση.

«Δεν θα υπάρξει αναμονή», ανέφερε ο Ερντογάν. Η Τουρκία έχει εκφράσει εδώ και καιρό την επιθυμία να γίνει ενεργειακός κόμβος.