Ερντογάν: Τάχθηκε ξανά υπέρ της αναθεώρησης του Συντάγματος της Τουρκίας

Ερντογάν

Δύο χρόνια πριν από τις εκλογές, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τάχθηκε για ακόμη μία φορά υπέρ της αναθεώρησης του Συντάγματος της Τουρκίας.

Ο ίδιος μέσα από τις δηλώσεις του ανέφερε ότι οποιοδήποτε προσχέδιο του νέου Συντάγματος θα τεθεί σε δημοψήφισμα, ενώ έκανε λόγο για Συντάγματα που συνέταξαν πραξικοπηματίες.

«Είναι σαφές ότι στην πηγή των προβλημάτων της Τουρκίας βρίσκονται τα Συντάγματα που συνέταξαν οι πραξικοπηματίες από τη δεκαετία του 1960. Ήρθε ίσως η ώρα να ξανανοίξει η Τουρκία τη συζήτηση για ένα νέο Σύνταγμα.

Θα μπορούσαμε να λάβουμε μέτρα προς αυτήν την κατεύθυνση αν καταλήγαμε σε συμφωνία» με το υπερεθνικιστικό κόμμα MHP, ανέφερε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη λήξη του υπουργικού συμβουλίου στην Άγκυρα.

Ο Τούρκος πρόεδρος προχώρησε ήδη το 2017 στην αναθεώρηση του Συντάγματος του 1982, το οποίο συντάχθηκε αμέσως μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα.

Με αυτήν την αναθεώρηση, που εγκρίθηκε επίσης με δημοψήφισμα, η Τουρκία υιοθέτησε το προεδρικό σύστημα, διευρύνοντας τις εξουσίες του αρχηγού του κράτους.

Πολλοί αναλυτές και στελέχη της αντιπολίτευσης εκτιμούν ότι ο Ερντογάν έχει την πρόθεση να επισπεύσει τις επόμενες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές που, υπό κανονικές συνθήκες, θα πρέπει να διεξαχθούν το 2023.

Ο 66χρονος Ερντογάν βρίσκεται στην εξουσία από το 2003, αρχικά ως πρωθυπουργός και στη συνέχεια, από το 2014, ως πρόεδρος.

Θεωρητικά, με βάση το Σύνταγμα μπορεί να παραμείνει πρόεδρος της χώρας μέχρι το 2028.