Ερντογάν: Παρακαλάει Τούρκους να πουλήσουν χρυσό για να στηρίξουν τη τουρκική λίρα

«Μην πιστεύετε αυτούς που λένε ότι είμαστε τελειωμένοι, ότι βυθιζόμαστε ή πεθαίνουμε. Θα παραμείνουμε ισχυροί απέναντι στα κύματα σοκ»

Έκκληση στους Τούρκους πολίτες να πουλήσουν χρυσό ή τις οικονομίες τους σε ξένο συνάλλαγμα προκειμένου να στηρίξουν την κλυδωνιζόμενη τουρκική λίρα απηύθυνε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από το βήμα του συνεδρίου του κόμματός του, AKP.

Ενώ κάλεσε και τις τουρκικές εταιρείες να επαναπατρίσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία από το εξωτερικό καθώς η λίρα καταποντίζεται. «Καλώ τους πολίτες μας να επενδύσουν το ξένο συνάλλαγμά τους και το χρυσό τους σε διάφορα χρηματοπιστωτικά ινστιτούτου και να φέρουν τα κεφάλαια αυτά στην οικονομία και την παραγωγή», είπε ο Ερντογάν. «Μην πιστεύετε αυτούς που λένε ότι είμαστε τελειωμένοι, ότι βυθιζόμαστε ή πεθαίνουμε. Θα παραμείνουμε ισχυροί απέναντι στα κύματα σοκ».

Ο Ερντογάν κάλεσε τους πολίτες και τις επιχειρήσεις της χώρας να επενδύσουν στο εθνικό νόμισμα, που έχασε σχεδόν το 20% της αξίας του τη Δευτέρα μέσα σε μόλις μία ώρα από το άνοιγμα των αγορών. Είχαν προηγηθεί τα τρία προηγούμενα 24ωρα διάφορες αμφιλεγόμενες πολιτικές και οικονομικές αποφάσεις του Ερντογάν, όπως η αποπομπή του κεντρικού τραπεζίτη της Τουρκίας, η αποχώρηση της χώρας από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης και κινήσεις των τουρκικών Αρχών για την διάλυση του τρίτου μεγαλύτερου κόμματος της χώρας, του φιλοκουρδικού αριστερού HDP.

Ο Ερντογάν υποσχέθηκε στο ίδιο συνέδριο του AKP να αυξήσει τον αριθμών των φίλων της Τουρκίας, καθώς η Άγκυρα έχει αποξενώσει πολλούς από τους συμμάχους της στη Δύση με την επιθετική της πολιτική στη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο, ενώ το ίματζ της έχει πληγεί από την επιδείνωση του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δημοκρατικών αξιών. Παράλληλα προανήγγειλε ένα νέο Σύνταγμα για την Τουρκία , που θα παρουσιαστεί τον επόμενο χρόνο και θα εδράζεται «στην ισχύ της χώρας μας, την ασφάλεια, τη σταθερότητά και το όραμά της».

«Πυρά» για την κοσμοσυρροή στο συνέδριο του κόμματος του Ερντογάν μεσούσης της πανδημίας

Ειδικοί σε θέματα υγείας άσκησαν δριμεία κριτική για τη μη τήρηση των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία – όπως η χρήση μάσκας και η τήρηση κοινωνικών αποστάσεων – στο συνέδριο του κόμματος του Ερντογάν σε στάδιο της Άγκυρας, όπου συνέρρευσαν 15.000 άτομα κι άλλα 10.000 περίμεναν απ’ έξω.

Ο αριθμός των κρουσμάτων του κορωνοϊού και των θανάτων αυξήθηκε το τελευταίο διάστημα στην Τουρκία μετά την απόφαση της κυβέρνησης για άρση ορισμένων μέτρων την 1η Μαρτίου και την κοσμοσυρροή σε συνέδρια του κόμματος του Ερντογάν σε διάφορες επαρχίες και τελικά στην Άγκυρα. Στα τέλη Φεβρουαρίου τα ημερήσια κρούσματα είχαν μειωθεί σε μερικές χιλιάδες και οι θάνατοι σε μερικές δεκάδες, αλλά την Τρίτη καταγράφηκαν πάνω από 26.000 νέα κρούσματα και 138 θάνατοι στην Τουρκία.