Ερντογάν: «Δολάριο τέλος! Θα πραγματοποιώ εμπορικές συναλλαγές με την Ρωσία σε εθνικό νόμισμα!»

Ερντογάν: «Δολάριο τέλος! Θα πραγματοποιώ εμπορικές συναλλαγές με την Ρωσία σε εθνικό νόμισμα!»

Αποφασισμένος να περάσει στην αντίπερα όχθη είναι ο Ρ. Τ. Ερντογάν. Με τις σημερινές του δηλώσεις στην ουσία λέει αντίο στη Δύση. Η ευθεία επίθεση κατά του Ν. Τραμπ και του δολαρίου σίγουρα θα έχει αντίποινα από την πλευρά της Ουάσινγκτον, καθώς δεν πρόκειται να επιτρέψει στον Σουλτάνο να το παίζει ηγεμόνας.  

Η Τουρκία σκοπεύει να πάψει να χρησιμοποιεί το δολάριο στις εμπορικές συναλλαγές της με τη Ρωσία, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι συμπεριφέρονται σαν «άγριος λύκος».

«Η Αμερική συμπεριφέρεται σαν άγριος λύκος. Μην την πιστεύετε», δήλωσε ο Ερντογάν απευθυνόμενος σε επιχειρηματίες στη διάρκεια επίσκεψής του στο Κιργιστάν.

Ο τούρκος πρόεδρος δήλωσε πως η Άγκυρα διεξάγει διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία ώστε οι δύο χώρες να καταργήσουν το δολάριο στις μεταξύ τους εμπορικές συναλλαγές, ως αντίδραση στις οικονομικές κυρώσεις που επιβάλλονται από την Ουάσινγκτον.

«Το να χρησιμοποιούμε το δολάριο, το μόνο που κάνει είναι να μας βλάπτει. Δεν θα το βάλουμε κάτω, θα βγούμε νικητές», δήλωσε σύμφωνα με τη μετάφραση των δηλώσεών του στην κιργιζική.

Δείτε βίντεο:

To ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ είχε αναφερθεί σε αυτές τις εξελίξεις, μόλις πριν λίγες ημέρες, όπου έγραφε το εξής:

Η «απάντηση» του Κρεμλίνου ήρθε δια μέσω του επικεφαλής της ρωσικής ομοσπονδιακής υπηρεσίας στρατιωτικών εξοπλισμών και τεχνικής συνεργασίας (FSVTS) Dmitriy Şugayev, ο οποίος μίλησε για υπεράσπιση του εθνικού συναλλάγματος με την Τουρκία στην αγορά οπλικών συστημάτων, κάτι που θα ισχύει για Κίνα και Ινδία.

Ο Şugayev μιλώντας σε ρωσικά μέσα ενημέρωσης, τόνισε ότι Τουρκία, Κίνα και Ινδία έχουν το μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών, «και είναι οι πρώτοι υποψήφιοι για να αποπληρώσουν τις αμυντικές συμβάσεις με την Ρωσία σε εθνικό νόμισμα».

Ο κ. Shugayev δήλωσε επίσης ότι θα ήταν ευκολότερο να στραφούν σε εθνικά νομίσματα με την Ρωσία χώρες με μεγάλο όγκο συναλλαγών.

Την σκυτάλη των «απαντήσεων» στις ΗΠΑ πήρε στην συνέχεια το ρωσικό ΥΠΕΞ και ο Sergei Ryabkov.

«Η Ρωσία ανταποκρίνεται σίγουρα στις τελευταίες κυρώσεις της Ουάσιγκτον και, ειδικότερα επιταχύνει τις προσπάθειες της να εγκαταλείψει το αμερικανικό νόμισμα στις εμπορικές της συναλλαγές.

Έχει έρθει η ώρα, που πρέπει να μεταβούμε από τα λόγια στις πράξεις, και να απαλλαγούμε από το δολάριο ως μέσο αμοιβαίων διακανονισμών και να αναζητήσουμε άλλες εναλλακτικές λύσεις», είπε ο ίδιος σε συνέντευξή του σε περιοδικό Διεθνών Υποθέσεων.

«Δόξα τω Θεώ, αυτό συμβαίνει, και θα επιταχυνθεί και άλλο το έργο αυτό» δήλωσε ο Ryabkov, εξηγώντας τα ρωσικά «αντίποινα», ως απάντηση στην αυξανόμενη λίστα των κυρώσεων των ΗΠΑ προς την Μόσχα.

Από την πλευρά του ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Αλέξανδρος Νόβακ τόνισε εμφατικά ότι εργάζεται με ορισμένα κράτη τα τελευταία χρόνια συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας.

«Υπάρχει μια κοινή αντίληψη ότι πρέπει να προχωρήσουμε προς τη χρήση των εθνικών νομισμάτων στις συναλλαγές μας. Υπάρχει ανάγκη γι ‘αυτό, καθώς αποτελεί μεγάλη επιθυμία ξένων κυβερνήσεων », δήλωσε ο Νόβακ.

Σύμφωνα με τον υπουργό, αυτό κυρίως αφορά τόσο την Τουρκία όσο και το Ιράν.

«Σκεφτόμαστε την επιλογή πληρωμής σε εθνικά νομίσματα μαζί τους. Αυτό απαιτεί ορισμένες προσαρμογές στον οικονομικό, και τραπεζικό τομέα για να επιτευχθεί» τόνισε ο Ρώσος υπουργός.