Έρευνα: Ποιο φύλο «βαριέται» πρώτο την ερωτική επαφή σε μια μακροχρόνια σχέση;

σεξ
σεξ

Οι περισσότεροι πιστεύουμε ότι γυναίκες είναι εκείνες που χάνουν πρώτες το ερωτικό ενδιαφέρον τους, ούσες σε μακροχρόνια σχέση.

Νέα επιστημονική μελέτη έρχεται τώρα να αντικρούσει τη συγκεκριμένη προκατάληψη, επισημαίνοντας ότι «παρά το γεγονός ότι στην εποχή μας,

οι γυναίκες έχουν χαμηλότερη λίμπιντο από τους άντρες, τελικά δεν είναι εκείνες που παρουσιάζουν πρώτες σημάδια ερωτικής ανορεξίας στη σχέση τους που μετράει χρόνια.

Οι άντρες δεν είναι ερωτικές μηχανές, όπως η κοινωνία επιμένει να τους παρουσιάζει».

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Κεντάκι ανέλυσαν δεδομένα από 64 μελέτες με θέμα την ερωτική επιθυμία από τη δεκαετία του 1950 μέχρι σήμερα.

Όπως διαπίστωσαν, η αντρική σεξουαλικότητα είναι το ίδιο πολύπλοκη -ή σχεδόν το ίδιο τελοσπάντων- με τη γυναικεία, αλλά και ότι οι άντρες είναι πολύ πιθανό να μην έχουν επιθυμία να κάνουν έρωτα, όπως μπορεί να μην έχει και η σύντροφός τους.

Σύμφωνα με την Kristen P. Mark, επικεφαλής της έρευνας που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of Sεx Research και καθηγήτρια αγωγής και προαγωγής υγείας,

«λανθασμένα εκλαμβάνουμε ως δεδομένη την ερωτική επιθυμία των αντρών, την ώρα που εκείνη των γυναικών χαρακτηρίζεται πάντα ως πολύπλοκη, μυστήριο».

Όπως η ίδια τονίζει, η λίμπιντο και των δύο φύλων είναι περίπλοκη, ενώ υπογραμμίζει το πόσο βλαβερό τελικά είναι για την αντρική ψυχολογία το στερεότυπο του άντρα sεx.

«Οι άντρες έχουν και πρέπει να έχουν τις δικές τους ντεφορμέ ερωτικές στιγμές, όπου παρατηρείται ελλιπής εpωτική όρεξη. Είναι υγιές, φυσιολογικό και σε καμία περίπτωση κατακριτέο».