Έρευνα για τον κορωνοϊό: Μπορεί να διαχυθεί από τον αέρα και να είναι μεταδοτικός για ώρες

Έρευνα για τον κορωνοϊό

Ο κορωνοϊός μπορεί να διαχυθεί από τον αέρα και να είναι μεταδοτικός για ώρες, αυτή είναι η σοκαριστική ανακάλυψη που φαίνεται πως έκαναν Αμερικανοί επιστήμονες, του Πανεπιστημίου της Νεμπράσκα. 

Εντείνει τις ανησυχίες για την εξάπλωση του κορωνοϊού, μελέτη αμερικανών επιστημόνων σύμφωνα με την οποία, ο φονικός ιός μπορεί να διαχυθεί στον αέρα και να παραμείνει μεταδοτικός για ώρες.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Νεμπράσκα βρήκαν υψηλά επίπεδα του ιού στον αέρα, στα δωμάτια ασθενών πολύ καιρό μετά την αποχώρησή τους.

Επιπλέον, εντοπίστηκαν ίχνη του κοροναϊού σε νοσοκομειακούς διαδρόμους έξω από τα δωμάτια των ασθενών.

Η διαπίστωση αυτή, λένε οι ερευνητές, υπογραμμίζει τη σημασία λήψης μέτρων προστασίας των εργαζομένων στον τομέα της υγείας και του εφοδιασμού τους με κατάλληλο ρουχισμό.

Οι επιστήμονες σε όλο τον κόσμο προσπαθούν να καταλάβουν πώς ακριβώς μεταδίδεται ο κορωνοϊός.

Η εν λόγω μελέτη, που δημοσιεύει η Daily Mail, έρχεται ως συνέχεια πληθώρας άλλων που έχουν δείξει ότι ο κορωνοϊός, δεν εξαπλώνεται εξαιρετικά μεταδοτική ασθένεια δεν μεταδίδεται μόνο μέσω των σταγονιδίων βήχα ή φταρνίσματος.

Η μελέτη των ερευνητών του Πανεπιστημίου της Νεμπράσκα, δεν έχει αξιολογηθεί από άλλους επιστήμονες ούτε έχει δημοσιευθεί προς το παρόν σε κάποιο επιστημονικό περιοδικό.

Οι ερευνητές έλαβαν δείγματα από 11 δωμάτια ασθενών με κορωνοϊό, αφού αυτοί είχαν φύγει. Βρήκαν ιογενή σωματίδια στον αέρα τόσο μέσα στα δωμάτια όσο και στους διαδρόμους έξω από αυτα.

Το εύρημά τους δείχνει ότι κάποιος μπορεί να «κολλήσει» τον ιό χωρίς να βρίσκεται σε άμεση γειτνίαση με μολυσμένο άτομο.