Έρχεται Mega crash test για τις τράπεζες-Περίεργα σενάρια “ακραίων καταστάσεων” με….φυσικές καταστροφές

Η ΕΚΤ θα υποβάλει τις τράπεζες στο πρώτο «κλιματικό test αντοχής» το επόμενο έτος

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ΕΚΤ , θα πραγματοποιήσει τα πρώτα κλιματολογικά τεστ αντοχής μεταξύ Μαρτίου και Ιουλίου 2022. Για παράδειγμα, η ΕΚΤ θέλει να αξιολογήσει πόσο ευαίσθητος είναι ο χρηματοπιστωτικός τομέας της ευρωζώνης σε φυσικές καταστροφές ή σε μια γρήγορη, πράσινη μετάβαση.

Τι θα συμβεί αν η Ευρώπη αντιμετωπίσει ποτέ μια μεγάλη φυσική καταστροφή; Τι θα γινόταν αν υπήρχε μια γρήγορη, πράσινη μετάβαση; Αυτά είναι ερωτήματα που θέτει η ΕΚΤ στον εαυτό της. Συνεπώς, για να λάβει μια απάντηση, η ΕΚΤ θέλει να πραγματοποιήσει ορισμένα “τεστ ακραίων καταστάσεων για το κλίμα”.

Η ΕΚΤ θέλει να διερευνήσει διαφορετικά σενάρια. Τα stress tests θα πρέπει να εντοπίζουν τρωτά σημεία και προκλήσεις, ώστε η ΕΕ να μπορεί να προετοιμαστεί για ένα ευρύ φάσμα σεναρίων. Για παράδειγμα, η ΕΚΤ θα διερευνήσει τι θα συνέβαινε εάν η τιμή του CO2 εκτοξευθεί ξαφνικά και γρήγορα.

Θα εξετάσει επίσης πώς οι τράπεζες της ευρωζώνης εξαρτώνται από τα έσοδα από βιομηχανίες υψηλής ρύπανσης, δηλαδή βιομηχανίες με υψηλές εκπομπές άνθρακα. Αυτό αφορά, για παράδειγμα, τις παραδοσιακές βιομηχανίες.

Τέλος, θα διερευνηθεί επίσης τι θα συνέβαινε σε περίπτωση παρατεταμένων, ισχυρών πλημμυρών, καταστροφών ή παρατεταμένων περιόδων ξηρασίας. Εάν τα αποτελέσματα τέτοιων σεναρίων μπορούν να προβλεφθούν, μπορεί κανείς να προετοιμαστεί για να περιορίσει τις αρνητικές συνέπειες. Η ΕΚΤ θέλει επίσης να μάθει σε ποιο βαθμό οι τράπεζες χρηματοδοτούν τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου. Η ΕΚΤ ελπίζει ότι η ευρωζώνη, και κατ ‘επέκταση η ΕΕ, μπορεί έτσι να είναι προετοιμασμένη για κάθε πιθανό σενάριο προστασίας των λαών της Ευρώπης.

Κι όλα αυτά την στιγμή που οι τράπεζες της Ευρώπης έκλεισαν δραματικά το χάσμα στην επίτευξη νέων παγκόσμιων κεφαλαιακών προτύπων που θα τεθούν πλήρως σε ισχύ το 2028, αφού οι πανδημικοί περιορισμοί στις πληρωμές μερισμάτων αύξησαν τους ισολογισμούς πέρυσι παρά την ταραγμένη οικονομία.

Η ανάλυση που δημοσιεύτηκε από την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών στα τέλη του περασμένου μήνα δείχνει ότι μια ομάδα 99 τραπεζών της ΕΕ θα πρέπει να αυξήσει το κεφάλαιο της πρώτης βαθμίδας υψηλής ποιότητας – που αποτελείται συντριπτικά από χρήματα που έχουν επενδύσει οι μέτοχοι και τα κέρδη που έχουν διατηρήσει οι τράπεζες από τα προηγούμενα χρόνια – κατά μόλις 3,1 ευρώ bn για να συμμορφωθούν με τα παγκόσμια τραπεζικά πρότυπα της “Βασιλείας ΙΙΙ” έως την πλήρη ημερομηνία εφαρμογής τους το 2028.

Οι τράπεζες της Ευρώπης είχαν έναν μέσο όρο κοινού επιπέδου μετοχικού κεφαλαίου μόλις κάτω από 17 % στο τέλος του περασμένου έτους, συμπεριλαμβανομένων επιτοκίων άνω του 20 % στο Βέλγιο και την Ιρλανδία και περίπου 15 % στην Πορτογαλία και την Ελλάδα, με βάση στοιχεία από την Ευρωπαϊκή Έκθεση της Κεντρικής Τράπεζας.