Έρχεται καθολικός εμβολιασμός και στα νησιά άνω των 10.000 κατοίκων

εμβολιασμός και στα νησιά

Αντίστροφα μετρά πλέον ο χρόνος, για την κατά μεγάλο βαθμό, άρση του lockdown αφού αύριο οι επιστήμονες συνεδριάζουν προκειμένου να αποφασίσουν το τελικό μείγμα των μέτρων, ενώ την ίδια μέρα το απόγευμα από κυβερνητικής πλευράς θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις.

Μία μέρα μετά, ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, θα παρουσιάσει το ακριβές πλαίσιο το οποίο θα ισχύσει για τον τουρισμό ο οποίος ανοίγει τις πύλες του επισήμως στις 15 Μαΐου.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΘΕΜΑ 104,6 και σχολιάζοντας το χρονοδιάγραμμα άρσης των μέτρων είπε χαρακτηριστικά πως

«η χώρα δεν μπορεί να μείνει κλειστή για πάντα. Πηγαίνουμε σε σταδιακά ανοίγματα με αυστηρή επιτήρηση, με το εργαλείο των self test, αξιολογούμε τα επιδημιολογικά στοιχεία».

Όπως είπε, «είμαστε σε ένα καλό σημείο και ελπίζουμε ότι δεν θα υπάρξουν πισωγυρίσματα, αλλά αυτό εξαρτάται απ΄ όλους μας. Δεν πρέπει να εφησυχάζουμε και να χαλαρώνουμε».

Μιλώντας για την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος, σημείωσε ότι επιταχύνονται, γίνονται περί τους 100.000 εμβολιασμούς τη μέρα, τον Ιούνιο θα ανοίξουν και οι άλλες ηλικιακές ομάδες, ενώ προανήγγειλε ότι σήμερα θα γίνουν ειδικές ανακοινώσεις που αφορούν τους εμβολιασμούς στα νησιά.

«Όσο προχωρά ο εμβολιασμός, τόσο μεγαλύτερη ελευθερία θα ανακτούμε και αφήνουμε πίσω μας αυτή την περιπέτεια», τόνισε, προσθέτοντας ότι «θα πρέπει ωστόσο να προσέχουμε, να μην εφησυχάζουμε, εμβολιασμένοι και μη».

Αναφερόμενη στις επικρίσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τα στοιχεία των εμβολιασμών, σημείωσε ότι «ο τρόπος με τον οποίο εξελίσσεται η επιχείρηση Ελευθερία μιλά από μόνος του. Βρισκόμαστε στη 10η θέση στην Ε.Ε. όσων έχουν πλήρως εμβολιαστεί και πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο των ανά ημέρα εμβολιασμένων ανά 100 κατοίκους».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει σε ένα αφήγημα καταστροφολογίας που προσπαθεί να επιβεβαιώσει, αλλά δεν του βγαίνει. Δυστυχώς για τον ίδιο, ευτυχώς για τη χώρα», τόνισε χαρακτηριστικά η κ. Πελώνη.

Σχετικά με τη συζήτηση που έχει ανοίξει για τα προνόμια στους εμβολιασμένους, τόνισε ότι «είναι μια συζήτηση που έχει ανοίξει σε ιατρικό επίπεδο, τόσο από αμερικανικούς όσο και από ευρωπαϊκούς οργανισμούς και η οποία αναπόφευκτα έρχεται».

Σύσκεψη Μητσοτάκη με περιφερειάρχες για τους εμβολιασμούς στα νησιά

Την ίδια ώρα, σήμερα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναμένεται να έχει τηλεδιάσκεψη με τους περιφερειάρχες της χώρας προκειμένου να συζητήσουν για την πορεία του εμβολιασμού με επίκεντρο την νησιωτική χώρα και τον σχεδιασμό για οριζόντιο εμβολιασμό, χωρίς ηλικιακά κριτήρια, των νησιών άνω 10.000 κατοίκων.

Κατά την εκκίνηση της εμβολιαστικής διαδικασίας στην χώρα μας, ο κυβερνητικός προγραμματισμός περιελάμβανε τον εμβολιασμό 69 νησιών μέχρι τέλος Απριλίου με πληθυσμό έως 5.000 κατοίκους. Πλέον η συγκεκριμένη δράση έχει επεκταθεί εδώ και έναν μήνα και στα νησιά έως 10.000 κατοίκους τα οποία είναι συνολικά 85.

Πληροφορίες αναφέρουν πως ο εμβολιασμός των νησιωτών θα ξεκινήσει άμεσα, καθώς ο στόχος είναι να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία έως τις 25 Ιουνίου. Στη σύσκεψη εκτός από τον γγ Δημόσιας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους θα συμμετέχουν ακόμα ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, περιφεριάρχες, αλλά και οι δήμαρχοι των νησιών.

Υπενθυμίζεται πως 18 νησιά έγιναν Covid-free προορισμοί ήδη από τον Μάρτιο, καθώς οι κάτοικοί τους είναι πλήρως εμβολιασμένοι ή έχουν λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού.

Νησιά στα οποία έχει πραγματοποιηθεί εμβολιασμός και για την 2η δόση:

Καστελλόριζο
Μεγανήσι
Οινούσσες
Φούρνοι
Κάλαμος
Ψαρά
Θύμαινα
Καστός

Ο εμβολιασμός των κατοίκων στα νησιά με περισσότερους από 10.000 κατοίκους χωρίς εξαιρέσεις, θα έχει ως αποτέλεσμα περισσότερα Covid free νησιά – τουριστικούς προορισμούς και παράλληλα θεωρείται πως θα μειώσει τη διασπορά μετά την απελευθέρωση των μετακινήσεων.