Επίθεση Τσαβούσογλου από τα κατεχόμενα: «Μόνο δύο κράτη στη Κύπρο»

Τσαβούσογλου από τα κατεχόμενα
O Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Τσαβούσογλου σε δηλώσεις του από τα Κατεχόμενα, αναφέρθηκε στο Κυπριακό και δήλωσε για άλλη μια φορά ότι η μόνη λύση στο νησί «είναι τα 2 ξεχωριστά κράτη». Κάλεσε δε την Ελληνοκυπριακή πλευρά να «αναγνωρίσει την κυριαρχική ισότητα».
«Θα εξετάσουμε τις τελευταίες εξελίξεις μαζί με την διαπραγματευτική ομάδα. Γιατί η ελληνοκυπριακή πλευρά προσπαθεί να ανασκευάσει και να πουλήσει ξανά τα θέματα που είχε φέρει και παλαιότερα στην ατζέντα και να υποβιβάσει τις διαπραγματεύσεις, με τη μορφή βημάτων ή μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης.
Έχουμε περάσει πολλές δυσκολίες, πάντα με αλληλεγγύη και χέρι-χέρι. Και η «τδβκ» και το τουρκικό έθνος δεν άφησαν ποτέ τους Τουρκοκύπριους.
Επομένως, θα τα ξεπεράσουμε, θα τα ξεπεράσουμε όλα. Το σημαντικό είναι να χαλάσουμε τα παιχνίδια που έχουν στήσει για την Κύπρο.
Διαπραγματευόμαστε για την ομοσπονδία εδώ και χρόνια, αλλά όπως γνωρίζετε, η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν θέλει να μοιραστεί τίποτα μαζί σας, έτσι απέρριψαν όλα τα σχέδια, το σχέδιο Ανάν, όλα τα μοντέλα, όλες τις προτάσεις που αφορούν την ομοσπονδία.
Αναποδογύρισε το τραπέζι στο Κραν Μοντανά και ήμουν εκεί. Είπαμε ήδη πριν φύγουμε ότι είναι η τελευταία φορά που διαπραγματευόμαστε για την ομοσπονδία. Μετά από αυτό, υπάρχει κυριαρχική ισότητα, όχι πολιτική ισότητα.
Η λύση των δύο κρατών, επομένως. Δύο κράτη που θα ζήσουν δίπλα-δίπλα, μπορούν να συνεργαστούν με κάθε τρόπο μεταξύ τους.
Εάν η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι ειλικρινής και θέλει να δει τους Τουρκοκύπριους ως ίσους, θα αναγνωρίσει την «πολιτική της κυριαρχία» και θα συνεργαστούμε.
Για παράδειγμα, στο ζήτημα των υδρογονανθράκων. Η ελληνοκυπριακή πλευρά λέει ότι οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαιώματα σε αυτό το θέμα,
αλλά όταν λέμε ‘ας συνεννοηθούμε’ για δίκαιη κατανομή, αρχίζει να λέει ‘ίσως αργότερα’ και δεν μιλάει καν για το είδος αυτής της συνεργασίας», κατέληξε.