Επιταγή ακρίβειας: Ποιοι θα είναι οι δικαιούχοι – Πότε αναμένεται να καταβληθεί

Ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, σε συνέντευξη του, στην ΕΡΤ, προανήγγειλε, μια μορφή οικονομική βοήθειας, για την περίοδο των Χριστουγέννων, ώστε να πάρουν μια μικρή ανάσα, τα νοικοκυριά.

Για την ώρα δεν έχει διευκρινιστεί αν θα είναι επιταγή ακρίβειας, ή ένα παρόμοια επίδομα.

Οι ομάδες που εξετάζεται να ενταχθούν είναι:

  1. Οικογένειες με παιδιά
  2. Δικαιούχοι Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος
  3. Άτομα με αναπηρία
  4. Μακροχρόνια άνεργοι (μη επιδοτούμενοι).

Σε ότι αφορά τους συνταξιούχους λόγω της αύξησης των συντάξεων και του επιδόματος προσωπικής διαφοράς ενδεχομένως να μείνουν απέξω, χωρίς όμως να είναι σίγουρο καθώς και πέρσι πήραν αντίστοιχη οικονομική ενίσχυση.

Έτσι θα αποφασιστεί τελευταία στιγμή – αν και εφόσον δοθεί αυτό το έκτακτο βοήθημα – να περιλαμβάνει και τους χαμηλοσυνταξιούχους ανεξαρτήτως αν λάβουν ή όχι το επίδομα προσωπικής διαφοράς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πέρσι δόθηκε επιταγή ακρίβειας ύψους 250 ευρώ σε χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχους και ευάλωτες ομάδες όπως άτομα με αναπηρία και μακροχρόνια άνεργοι.
Εάν καταβληθεί λοιπόν όπως πέρσι θα δοθεί σε χαμηλοσυνταξιούχους, δικαιούχους αναπηρικών επιδομάτων και μακροχρόνια ανέργους.

Πέρσι οι προϋποθέσεις για το επίδομα ακρίβειας ήταν:

– το ετήσιο ατομικό φορολογητέο, πραγματικό τεκμαρτό, εισόδημά τους για το φορολογικό έτος 2022 δεν υπερβαίνει τις 9.600 ευρώ
– το ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο, πραγματικό ή τεκμαρτό, εισόδημά τους για το φορολογικό έτος 2021 δεν υπερβαίνει τις 16.800 ευρώ. Διευκρινίζεται πως ως φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα θεωρείται το άθροισμα των φορολογητέων εισοδημάτων του υπόχρεου και του/της συζύγου ή μέρους συμφώνου συμβίωσης που προκύπτει από τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων του φορολογικού έτους 2022
– η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, όπως αυτή προσδιορίστηκε για τον υπολογισμό του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.), η οποία προκύπτει από την πράξη διοικητικού προσδιορισμού ΕΝ.Φ.Ι.Α. του έτους 2023, του υπόχρεου, του/ της συζύγου ή μέρους συμφώνου συμβίωσης και των εξαρτώμενων, κατά τον ν. 4172/2013 (Α΄ 167), τέκνων που αναγράφονται στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2022, να μην υπερβαίνει το ποσό των 300.000 ευρώ
– είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας, σύμφωνα με τα στοιχεία που τηρούνται στο μητρώο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.) και έχουν υποβάλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2022 ως φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας.