Επίσκεψη Ν. Δένδια σε Ιταλία και Άγιο Μαρίνο τη Δευτέρα

Την Ιταλία και τον Άγιο Μαρίνο επισκέπτεται τη Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Ειδικότερα, ο κ. Δένδιας θα μεταβεί αύριο στην Ιταλία, και συγκεκριμένα στη Βενετία, και στη συνέχεια θα επισκεφθεί τον Άγιο Μαρίνο, όπου θα πραγματοποιήσει διμερή επίσκεψη.

Κατά την επίσκεψή του στην Βενετία, θα επισκεφθεί το Ελληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών Βενετίας.

Το Ελληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών Βενετίας, είναι νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου (ΝΠΔΔ), το οποίο υπάγεται στη γενική εποπτεία του Υπουργείου Εξωτερικών, ενώ όσον αφορά στη μορφωτική και εκπαιδευτική του δραστηριότητα στην εποπτεία του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Κατατάσσεται ανάμεσα στα πέντε (εξαιρουμένων του Αγίου Όρους και της Εθνικής Βιβλιοθήκης) ελληνικά ιδρύματα με τις μεγαλύτερες συλλογές παλαιτύπων, ενώ αποτελεί και το μοναδικό επιστημονικό ίδρυμα της Ελλάδας στο Εξωτερικό,

Στην συνέχεια, ο Υπουργός Εξωτερικών, θα έχει συνάντηση με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ιταλίας και Έξαρχο Νοτίου Ευρώπης κ. Πολύκαρπο.

Η επίσκεψη στην Βενετία θα ολοκληρωθεί με συνάντηση με τον Πρόεδρο και μέλη της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας Βενετίας.

Η Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα Βενετίας είναι η αρχαιότερη κοινότητα της ελληνικής διασποράς στον δυτικό κόσμο και αποτελεί την πλέον ιστορική κοινότητα των Ελλήνων με συνεχή παρουσία και δράση πέντε αιώνων.

Η επίσκεψη στον Άγιο Μαρίνο

Κατόπιν, ο Υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί για διμερή επίσκεψη στον Άγιο Μαρίνο, όπου θα έχει συναντήσεις με ανώτατους αξιωματούχους. Αυτή είναι η πρώτη επίσκεψη Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών στον Άγιο Μαρίνο.

Ο Υπουργός Εξωτερικών, θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον ομόλογό του, Luca Beccari, ενώ θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες.

Κοινές δηλώσεις στον Τύπο αναμένεται να γίνουν περί ώρα Ελλάδας 16:30.

Ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του στον Άγιο Μαρίνο , ο Υπουργός Εξωτερικών θα γίνει δεκτός από τους Κυβερνώντες και Διοικητές του Αγίου Μαρίνου, Maria Luisa Berti και Manuel Ciavatta. Στην έδρα της Κυβέρνησης θα λάβουν χώρα ομιλίες των δύο Κυβερνητών Διοικητών, καθώς και των δύο Υπουργών Εξωτερικών.

Οι ανωτέρω συνομιλίες στον Άγιο Μαρίνο θα εστιάσουν στην περαιτέρω σύσφιξη των διμερών σχέσεων σε όλους τους τομείς, σε συνέχεια του Μνημονίου Κατανόησης για Πολιτικές Διαβουλεύσεις, που είχαν υπογράψει οι δύο Υπουργοί Εξωτερικών τον Δεκέμβριο του 2021 (στο περιθώριο της Υπουργικής Συνόδου ΟΑΣΕ στη Στοκχόλμη), στη συνεργασία στο πλαίσιο των Διεθνών Οργανισμών, στις σχέσεις Ε.Ε.-Αγίου Μαρίνου, καθώς και σε περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις.