«Επιμήκυνση» της τουριστικής περιόδου με υψηλές προ-κρατήσεις στα Airbnb

Ο τουρισμός σύμφωνα με την ΕΡΤ και τα μέχρι τώρα δεδομένα αναμένεται να καταγράψει επίπεδα ρεκόρ και να ξεπεράσει σε έσοδα το 2019. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι λόγω της καλής πορείας του τουρισμού θα δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος 600 εκατ. ευρώ έως 1 δισ. ευρώ.

Από τις αρχές του 2022, είχαμε αναφέρει ότι ο κλάδος των βραχυχρόνιων μισθώσεων το φετινό καλοκαίρι θα ξεπεράσει τα επίπεδα του 2019, γεγονός που επιβεβαιώνεται.

Σύμφωνα με έρευνα της AirDNA, προκύπτει ότι η ζήτηση για βραχυχρόνιες μισθώσεις κατά τη θερινή περίοδο, με βάση τις κρατήσεις που έχουν γίνει για τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο, καταγράφει αύξηση της τάξεως του 26,5% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019, αποτελώντας την κορυφαία επίδοση πανευρωπαϊκά.

Παράλληλα, σύμφωνα με την AirDNA, η ζήτηση στον κλάδο των βραχυχρόνιων μισθώσεων έως τον Μάρτιο της φετινής χρονιάς, κατέγραψε αύξηση της ζήτησης κατά 232% για τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2021.

Επιπλέον, σύμφωνα με δημοσιευμένα στοιχεία της AirDNA , ακριβότερες 10% κατά μέσο όρο σε σύγκριση με το 2019, αλλά στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, εμφανίζονται οι τιμές στη βραχυχρόνια μίσθωση πανελλαδικά, όπου, για τον Αύγουστο διαμορφώνονται στα 230 ευρώ από τα 209 ευρώ τον Αύγουστο του 2019.

Τη φετινή χρονιά ο στόχος των εσόδων είναι από 1,4 δισ.€ έσοδα, ξεπερνώντας τον τζίρο του 2019 και αποτελώντας μια ακόμη ένδειξη της ανάκαμψης της τουριστικής βιομηχανίας της χώρας μας και της συμμετοχής του κλάδου των βραχυχρόνιων μισθώσεων.

Παράλληλα, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι οι πληρότητες σε πολυτελείς εξοχικές κατοικίες με ιδιωτική ή/και κοινόχρηστη πισίνα για τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο στη Μύκονο και Σαντορίνη, άγγιξαν το 95%-97%. Παράλληλα, υψηλές προ-κρατήσεις για πολυτελείς βίλες με ιδιωτική ή/και κοινόχρηστη πισίνα στη Μύκονο, καταγράφονται και για τις πρώτες μέρες του Σεπτεμβρίου αγγίζοντας το 92% και για το πρώτο πενθήμερο του Οκτωβρίου το 85%. Ενώ, στη Σαντορίνη, για πολυτελής εξοχική κατοικία τις πρώτες μέρες του Σεπτεμβρίου, οι προ-κρατήσεις αγγίζουν το 97% και για το πρώτο πενθήμερο του Οκτωβρίου το 87%.

Σύμφωνα με τον πίνακα, ο κλάδος της βραχυχρόνιας μίσθωσης καταγράφει υψηλές προ-κρατήσεις για τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου και του Οκτωβρίου στους δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς της χώρα μας.

Οι υψηλότερες προ-κρατήσεις για το πρώτο πενθήμερο του Σεπτεμβρίου καταγράφονται στη Σαντορίνη με 95%, ακολουθεί η Σκιάθος με 89%, η Ύδρα με 88%, η Σκόπελος με 86%, η Νάξος που το φετινό καλοκαίρι καταγράφει έντονο τουριστικό ενδιαφέρον τόσο από αλλοδαπούς, όσο και από εγχώριους ταξιδιώτες όπου αγγίζει το 82%, η Κύθνος το 79%, αλλά με μικρή δυναμική στον κλάδο των βραχυχρόνιων μισθώσεων (268 ακίνητα), η Πάρος με 76%, αλλά με 2.902 ακίνητα εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, και η Μύκονος με 75% και δυναμική στον κλάδο της βραχυχρόνια μίσθωσης 3.615 ακίνητα.

Όσον αφορά το πρώτο πενθήμερο του Οκτωβρίου, οι υψηλότερες προ-κρατήσεις καταγράφονται στη Σαντορίνη με 83% και 3.739 ακίνητα εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, εκ των οποίων τα 2.804 στην Airbnb. Ακολουθεί η Νάξος με 74% και δυναμική στον κλάδο 2.411 ακίνητα, η Ύδρα και η Πάρος με 69% και 68% η Σκιάθος και η Σκόπελος.

Το μοντέλο του τουρισμό αλλάζει, και δεν αλλάζει μόνο στη χώρα μας αλλά σχεδόν στο σύνολο των Ευρωπαϊκών χωρών του Νότου όπως στην Ισπανία, Ιταλία και Γαλλία όπου «εκμεταλλεύονται» τους πόρους του ταμείου ανάκαμψης. Αλλάζει και δημιουργεί νέες ευκαιρίες στην εκάστοτε χώρα που θα αντιληφθεί εγκαίρως το νέο μοντέλο, θα κινηθεί γρήγορα και θα ανταποκριθεί άμεσα στις προκλήσεις της νέας «εποχής» που έρχεται και ήδη διανύουμε. Ο κλάδος της οικονομίας διαμοιρασμού, ενδεχόμενα να αποτελεί ένα «κομμάτι» του νέου μοντέλου που ήδη διαμορφώνετε και παράλληλα να αποτελεί «ευκαιρία» τόσο για τους εγχώριους και μη επενδυτές, όσο και για τους ιδιοκτήτες ακινήτων.