Επικεφαλής Gazprom: Απειλεί να σταματήσει τις προμήθειες εάν οι Ευρωπαίοι περιορίσουν τις τιμές του ρωσικού φυσικού αερίου

Ο διευθύνων σύμβουλος του ρωσικού ομίλου Gazprom, Αλεξέι Μίλερ, δήλωσε την Κυριακή ότι τα σχέδια περιορισμού της τιμής των εξαγωγών φυσικού αερίου της Ρωσίας θα οδηγήσουν σε διακοπή των προμηθειών, επαναλαμβάνοντας την παρόμοια απειλή από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, αναφέρει το Reuters.

Η σύγκρουση στην Ουκρανία οδήγησε τους Ευρωπαίους πελάτες να μειώσουν τις αγορές ενέργειας από τη Ρωσία, ενώ η G7 και το μπλοκ της ΕΕ προσπαθούν να επιβάλουν ανώτατο όριο τιμών στο ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

«Μια τέτοια μονομερής απόφαση αποτελεί, φυσικά, παραβίαση υφιστάμενων συμβάσεων, που θα οδηγούσε σε παύση των παραδόσεων», δήλωσε ο Αλεξέι Μίλερ για τον δημόσιο τηλεοπτικό σταθμό, γράφει η Agerpres.

Τον περασμένο μήνα, ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν απείλησε επίσης να σταματήσει την παροχή ενέργειας εάν επιβληθούν ανώτατα όρια τιμών, προειδοποιώντας τη Δύση ότι θα «παγώσει την ουρά της» τον χειμώνα όπως ο λύκος σε μια διάσημη ρωσική ιστορία.

Η Ρωσία είχε προηγουμένως διακόψει τον αγωγό Nord Stream 1, ο οποίος βρίσκεται στο επίκεντρο μιας ενεργειακής σύγκρουσης με την Ευρώπη. Η Μόσχα κατηγόρησε τα τεχνικά προβλήματα για το κλείσιμο, αλλά οι Ευρωπαίοι ηγέτες το χαρακτήρισαν ως απόπειρα να τους διχάσουν σχετικά με την υποστήριξή τους στην Ουκρανία.

Η διακοπή του ενεργειακού εφοδιασμού στη Ρωσία, τον δεύτερο μεγαλύτερο εξαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο μετά τη Σαουδική Αραβία, και ταυτόχρονα τον μεγαλύτερο εξαγωγέα φυσικού αερίου στον κόσμο, θα αναστατώσει τις παγκόσμιες αγορές ενέργειας και η παγκόσμια οικονομία θα αντιμετωπίσει ακόμη υψηλότερες τιμές στην ενέργεια.