Επίδομα ανεργίας: Τι αλλάζει από την ΔΥΠΑ το φθινόπωρο

Ο διοικητής της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης, Σπύρος Πρωτοψάλτης μιλώντας στην εκπομπή «Από τις 6» ανέφερε πως το νέο πρόγραμμα με 10.000 θέσεις και 100% επιδότηση εισφορών στην Αττική και στην Κεντρική Μακεδονία για νέους, αλλά και δράση που μέσα στο φθινόπωρο θα δώσει την ευκαιρία σε 3.000 νέους να αποκτήσουν δική τους επιχείρηση με έμφαση στην ψηφιακή οικονομία.

Ανάλογες δράσεις θα γίνονται συνεχώς, σχολίασε ο διοικητής του Δ.ΥΠ.Α, παραθέτοντας 51 επαγγελματικές σχολές μαθητείας με αμοιβή 24 ευρώ την ημέρα και κατάρτιση σε ειδικότητες υψηλής ζήτησης και 31 ΙΕΚ με 47 ειδικότητες.

Τι αλλάζει από το φθινόπωρο στο επίδομα ανεργίας

  • Θεσπίζεται για πρώτη φορά επίδομα εργασίας για τους επιδοτούμενους ανέργους που βρίσκουν δουλειά, οι οποίοι εκτός από τον μισθό τους θα συνεχίζουν να εισπράττουν το 50% του επιδόματος ανεργίας ως «κίνητρο και επιβράβευση», όπως είπε ο διοικητής του Δ.ΥΠ.Α.
  • Παρέχεται για πρώτη φορά μπόνους ύψους 300 ευρώ στους μακροχρόνια (πάνω από 5 χρόνια) ανέργους που καταρτίζουν ψηφιακό Σχέδιο Δράσης, το οποίο σύμφωνα με τον κύριο Πρωτοψάλτη, οδηγεί σε «εύρεση δουλειάς το ταχύτερο δυνατό».
  • Εισάγονται εισοδηματικά κριτήρια για τη διατήρηση σειράς βοηθημάτων, παροχών κ.λπ., που προβλέπονται για τους εγγεγραμμένους στο Μητρώο Ανέργων του ΟΑΕΔ.
  • Θεσπίζεται ο «Ατομικός Λογαριασμός Δεξιοτήτων», για κάθε καταρτιζόμενο.
  • Προβλέπεται διαγραφή από το Μητρώο Ανέργων για δύο χρόνια και διακοπή του επιδόματος ανεργίας μετά από τρεις αρνήσεις κατάλληλων θέσεων εργασίας, όπως επίσης διαγραφή από το Μητρώο για έξι μήνες και διακοπή του επιδόματος ανεργίας για άρνηση συμμετοχής σε δράση κατάρτισης.

Προσελήφθησαν 540 εργασιακοί σύμβουλοι μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, είπε ο κ. Πρωτοψάλτης απευθύνοντας κάλεσμα στους ανέργους να προσέλθουν με ατομικά σχέδια, και να συναντηθούν με εργασιακό σύμβουλο, τονίζοντας ότι το επίδομα αποτελεί ανακούφιση αλλά δεν τους βοηθά να σταθούν στα πόδια τους.

Σε ερώτηση για τους εποχικούς υπαλλήλους, ο κ. Πρωτοψάλτης επανέλαβε ότι όταν συμπληρώσουν 100 ένσημα και ολοκληρώσουν σεζόν παίρνουν το επίδομα ανεργίας, όπως κάθε χρονιά.