Επιχορηγήσεις έως 50% και όχι μόνον δάνεια στις περιοχές με lockdown

Αλλαγές στα έκτακτα μέτρα διάσωσης των επιχειρήσεων, προσαρμοσμένα στο ενδεχόμενο επιβολής τοπικών lockdown λόγω κορωνοϊού, εξετάζει η κυβέρνηση. Ανάμεσά στις αλλαγές αυτές, ξεχωρίζει το σχέδιο για μετατροπή μεγάλου μέρους της Επιστρεπτέας Προκαταβολήςσε άμεση επιδότηση που θα μείνει για πάντα στο ταμείο των επιχειρήσεων.

Την αποκάλυψη έκανε στον ΘΕΜΑ 104,6, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κύριος Θεόδωρος Σκυλακάκης. Με βάση τα όσα ανέφερε, προκύπτει ότι έως και το 50% της Επιστρεπτέας 4 που θα δοθεί τον Νοέμβριο,  θα μπορεί να λάβει μορφή επιχορήγησης και να δοθεί «δώρο» στις επιχειρήσεις που θα υποστούν το Lockdown.

Όπως ανέφερε ο κύριος Σκυλακάκης, για τις κατά τόπους επιχειρήσεις που θα υποχρεωθούν να κλείσουν, μελετάται να τους δοθεί κάτι περισσότερο σαν άμεση επιδότηση, αντί να πρέπει να το επιστρέψουν στα επόμενα χρόνια.

Ήδη το μέτρο, όπως ισχύει, προβλέπει ότι η προκαταβολή είναι «επιστρεπτέα εν όλω ή εν μέρει». Και συγκεκριμένα:

–   Αν μια επιχείρηση εμφανίσει πτώση τζίρου 70% και άνω, κρατά το 30% του δανείου που έλαβε και επιστρέφει το 70%

– Αν η επιχείρηση απασχολεί 20 εργαζομένους τουλάχιστον και δεν απολύσει κανέναν επί 1 χρόνο, παρά την πτώση τζίρου 70% και άνω που τυχόν εμφανίσει, κρατά το 40% του δανείου και επιστρέφει σταδιακά μόνον το 60%.

Από όσα ανέφερε ο κύριος Σκυλακάκης, διαφαίνεται η πρόθεση της κυβέρνησης να δώσει κάτι επιπλέον σε όσους υποστούν τα τοπικά lockdown. Πιθανότατα να ξεπεράσει δηλαδή η άμεση επιδότηση και το 40% που ήδη προβλέπεται σε κάποιες περιπτώσεις.

Άλλωστε, σε περιοχές όπου οι επιχειρήσεις θα υποστούν για 2η φορά μέσα στον ίδιο χρόνο τα αναγκαστικά «λουκέτα» λόγω καραντίνας, είναι σχεδόν μαθηματικά βέβαιον πως η πτώση  του τζίρου θα ξεπερνά το 70% που έχει τεθεί κατ’αρχήν σαν όριο για μη επιστροφή μέρους της επιστρεπτέας  προκαταβολής.

newmoney.gr