Επεισόδιο μεταξύ ΗΠΑ – Ιράν: Η Τεχεράνη παρέδωσε 1 εκατ. βαρέλια πετρελαίου στη Συρία – Σφοδρά αντίποινα με αμερικανική επίθεση

Σε μια στιγμή που ο Περσικός Κόλπος θερμαίνεται επικίνδυνα, λόγω της ανταλλαγής απειλών μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν, η Τεχεράνη εφοδίασε με 1 εκατ. βαρέλια τη Συρία, προκαλώντας σοκ στις αμερικανικές δυνάμεις οι οποίες αντέδρασαν με επίθεση φιλοαμερικανών ανταρτών σε ιρανική εφοδιοπομπή.

Σύμφωνα με το CNBC, οι ΗΠΑ ανακάλυψαν ότι δεξαμενόπλοια του Ιράν μεταφέρουν αργό πετρέλαιο στη Συρία, επαναλαμβάνοντας το παράνομο εμπόριο, μέσω του συριακού λιμανιού του Baniyas στις αρχές Μαΐου.

Ο στρατός των ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους, οι δημοκρατικές δυνάμεις της Συρίας (SDF), άνοιξαν πυρ εναντίον ενός πορθμείου της συριακής κυβέρνησης που προσπαθούσε να μεταφέρει πετρέλαιο στην κοιλάδα του ποταμού Ευφράτη.

Χθες, ο ανώτατος Ιρανός κληρικός Ayatollah Yousef Tabatabai-Nejad καταδίκασε την ανάπτυξη του αμερικανικού αεροπλανοφόρου USS LINCOLN στη Μέση Ανατολή, υποδεικνύοντας ότι ο στόλος αυτός θα μπορούσε εύκολα να καταστραφεί σε περίπτωση πολέμου.

«Ο στόλος των δισεκατομμυρίων δολαρίων τους μπορεί να καταστραφεί με ένα βλήμα μας», δήλωσε ο Τάμπαταμπαν-Νεσάντ, μιλώντας στο Ισφαχάν την Παρασκευή, σύμφωνα με το Reuters.

Την ίδια στιγμή σύμφωνα με τη σελίδα Media Center, οι δυνάμεις του συνασπισμού των Η.Π.Α. έριξαν μαζικά πυρά στο πορθμείο της συριακής κυβέρνησης στον ποταμό Ευφράτη, προκαλώντας την αντίδραση του συριακού στρατού.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εμποδίζουν τη Συρία να μεταφέρει πετρέλαιο από γειτονικές χώρες όπως το Ιράκ, λόγω των συνεχών κυρώσεων της κυβέρνησης Τραμπ κατά της κυβέρνησης της Δαμασκού.

Η Συρία αντιμετωπίζει μια εθνική κρίση καυσίμων ως αποτέλεσμα αυτών των κυρώσεων, η οποία έχει αναγκάσει την συριακή κυβέρνηση να υλοποιεί παράνομες εφοδιοπομπές ιρανικού πετρελαίου.

Αναφορές ΜΜΕ υποστηρίζουν ότι τα καύσιμα από το Ιράν έφθασαν στις 5 Μαΐου. Ωστόσο, τίποτα όμως δεν επιβεβαιώθηκε από τη συριακή κυβέρνηση.

Το δεξαμενόπλοια του Ιράν εμποδίζονται να εισέλθουν τη διώρυγα του Σουέζ, αν ο προορισμός τους είναι η Συρία από πολεμικά πλοία του 6ου αμερικανικού στόλου.

Η Ουάσιγκτον έχει επιταχύνει τους τελευταίους μήνες τις στοχευμένες κυρώσεις κατά των εισαγωγών ιρανικού πετρελαίου στην Συρία, προκαλώντας την χειρότερη κρίση καυσίμων στη σύγχρονη ιστορία της Συρίας.

Το αποτέλεσμα είναι η «άψυχη» και «αποδεκατισμένη οικονομία» της χώρας να δεχθεί ένα ακόμη πλήγμα με τα αυτοκίνητα να ακινητοποιούνται για μίλια, περιμένοντας για πολλές ημέρες καύσιμα.

Κατά ειρωνικό τρόπο, μετά από επτά χρόνια τεράστιας αιματοχυσίας και νίκης κατά των τζιχαντιστών, μόλις τώρα υπήρξε σχετική σταθερότητα από την επακόλουθη ηρεμία στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, αλλά η «οικονομική πολιορκία» έχει πλήξει τον πληθυσμό προκαλώντας μέγα πρόβλημα επιβίωσης.

Πληροφορίες σημειώνουν ότι τις τελευταίες ημέρες, η κρίση καυσίμων στη Συρία έχει βρει διέξοδο εξαιτίας των μυστικών ιρανικών αποστολών που έφθασαν την περασμένη εβδομάδα.

Η Συρία ακόμη και κατά τη διάρκεια των χειρότερων χρόνων πολέμου κατά του ISIS, ήταν πάντα ένα πολυσύχναστο οικονομικό κέντρο για τα έξι εκατομμύρια κατοίκους της, αλλά, όπως σημειώνεται, η χώρα τώρα έχει βυθιστεί σε μια κρίση καυσίμων που είναι αποτέλεσμα των νέων πετρελαϊκών κυρώσεων από την ηγεσία των Η.Π.Α. με στόχο τη Δαμασκό και την Τεχεράνη.

Η Ουάσιγκτον πρόσφατα δεσμεύθηκε να διακόψει τις εξαγωγές ιρανικού αργού πετρελαίου στην Συρία με την βία. Οι αναλυτές έχουν προβλέψει ότι το Ιράν θα εντείνει τις προσπάθειές του για διακίνηση πετρελαίου στη Συρία και στο γειτονικό Ιράκ. Οι ΗΠΑ κάνουν ακόμα πιο δύσκολη την αποστολή πετρελαίου στους λίγους πελάτες της Τεχεράνης , συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, της Ινδίας και της Τουρκίας.

Επίσης ανακαλύφθηκε παράδοση ιρανικού πετρελαίου και στην Αργεντινή με δεξαμενόπλοιο «φάντασμα», το οποίο είχε απενεργοποιήσει τους αναμεταδότες του.

Ο Λευκός Οίκος εξακολουθεί να αποδίδει θεμελιώδη προτεραιότητα στην αποδυνάμωση της Συρίας ως αποφασιστικής σημασίας σχέδιο, για τον τελικό στόχο της αλλαγής καθεστώτος στην Τεχεράνη.

Με αυτή την έννοια, ο «μακρύς πόλεμος» στη Συρία θα μπορούσε απλώς να βρίσκεται στη μέση της νέας φάση του, ενώ την ίδια περίοδο τα ύδατα της Ανατολικής Μεσογείου και του Περσικού Κόλπου θερμαίνονται άκρως επικίνδυνα.