Επεισόδια στις Βρυξέλλες μετά τη μεγάλη αντιρατσιστική πορεία

Σοβαρά επεισόδια ξέσπασαν απόψε στις Βρυξέλλες, μετά τη λήξη της μεγάλης αντιρατσιστικής πορείας στην οποία συμμετείχαν σχεδόν 10.000 άνθρωποι που ένωσαν τις φωνές τους με χιλιάδες άλλους ανά τον κόσμο που διαδήλωσαν σήμερα κατά του ρατσισμού και της αστυνομικής βίας.

Σπασμένες βιτρίνες, φωτιές σε κάδους απορριμμάτων και πετροπόλεμος ήταν το σκηνικό στον εμπορικό δρόμο Ματονζέ, τη σημαντικότερη «αφρικανική» γειτονιά των Βρυξελλών, αφού διαλύθηκε η πορεία.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο που επικαλείται το efsyn πολλοί άνθρωποι τραυματίστηκαν, ενώ αστυνομικές πηγές ανέφεραν πως στις συγκρούσεις συμμετείχαν περίπου 100 άτομα.

Αστυνομικοί των μονάδων επιβολής της τάξης απέκλεισαν την περιοχή και έλαβαν την εντολή να προχωρήσουν σε συλλήψεις, ενώ με μηχανήματα εκτόξευσης νερού διέλυσαν το πλήθος αλλά και τις φωτιές στους κάδους απορριμμάτων.

«Ορισμένα καταστήματα έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές. Η επέμβαση της αστυνομίας συνεχίζεται» ανέφερε η εκπρόσωπος της αστυνομίας των Βρυξελλών, Ίλσε Βαν ντε Κέερ.

«Δεν έχουμε καμία σχέση με αυτές τις ενέργειες», είπε ο Ταϊνό Σεροουμπέν, μέλος της οργανωτικής επιτροπής της σημερινής συγκέντρωσης έξω από το Δικαστικό Μέγαρο των Βρυξελλών. «Εμείς στείλαμε ένα μήνυμα ειρήνης, η συγκέντρωσή μας ήταν ειρηνική», επέμεινε.

Νωρίτερα, στη μεγάλη διαδήλωση κατά του ρατσισμού συμμετείχαν πολλές οικογένειες με παιδιά. Πολλοί φορούσαν μάσκες, αλλά ήταν τόσο πολύς ο κόσμος που ήταν δύσκολο να τηρηθούν οι αποστάσεις ασφαλείας,

Κρατώντας λευκά τριαντάφυλλα και πλακάτ με συνθήματα κατά του ρατσισμού έκαναν πορεία στο κέντρο της πόλης.