Επαναφέρουν τις μάσκες για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους “μέσα και έξω” παντού

μάσκες

Καινούργια υγειονομικά μέτρα έρχονται καθώς τα κρούσματα ανεβαίνουν και αναμένεται σύντομα να γίνουν οι νέες ενημερώσεις με το τί πρόκειται να αλλάξει στην ζωή μας μετά τις εισηγήσεις των «ειδικών».

Στα νέα μέρα θα συμπεριληφθεί και το «βαθύ κόκκινο». Όπως είναι λογικό, το να γίνει μια περιοχή «μωβ» θα σημαίνει αυτομάτως και νέα μέτρα, τα οποία δεν έχουν ξεκαθαριστεί ακόμη στη σημερινή συνεδρίαση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτά ενδέχεται να είναι η οριζόντια χρήση της μάσκας σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους τόσο από εμβολιασμένους, όσο και από ανεμβολίαστους, η ενίσχυση της ατομικής προστασίας στα μέσα μαζικής μεταφοράς, καθώς και η απαγόρευση μαζικών κοινωνικών εκδηλώσεων με μεγάλο συγχρωτισμό.

Επιπλέον, όλα δείχνουν πως αποφασίστηκε πως εφεξής θα πρέπει να κάνουν δύο rapid test την εβδομάδα οι εργαζόμενοι σε βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς.

Το επιπλέον (πιθανότατα «μωβ») επιδημιολογικό επίπεδο, είναι ουσιαστικά η επαναφορά μιας επιδημιολογικής ζώνης -του επιπέδου «βαθύ κόκκινο»- το οποίο καταργήθηκε στο τέλος της άνοιξης με την πτώση των κρουσμάτων και της διασποράς του κορονοϊού.

Η επανακαθιέρωσή της, όπως είπαν οι ειδικοί, συνδέεται με την επικείμενη αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου που αναμένεται με την πτώση της θερμοκρασίας στη χώρα, κάτι που έχει αρχίσει ήδη να αποτυπώνεται στα κρούσματα.

Το νέο επίπεδο θα αντανακλά καλύτερα στην σημερινή επιδημιολογική κατάσταση, καθώς μια ζώνη «προς τα πάνω» θα βοηθήσει τους επιστήμονες στην πιο σωστή εβδομαδιαία κατανομή των κρουσμάτων, ενώ ταυτόχρονα θα θέτει τις υγειονομικές υπηρεσίες σε μεγαλύτερη ετοιμότητα, ώστε να προλαμβάνονται οι ανεπιθύμητες συνέπειες της πανδημίας.

Εάν υπάρξει σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης, το νέο και βαρύτερο επίπεδο δεν αποκλείεται να ενεργοποιηθεί στην επικαιροποίηση του επιδημιολογικού χάρτη, την ερχόμενη εβδομάδα.

Παράλληλα, τις τελευταίες ημέρες η επιτροπή επεξεργάζεται και μικρές αλλαγές στη νομοθεσία, ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη σαφήνεια στα μέτρα, όπου υπάρχει σύγχυση και οι πολίτες δεν μπορούν να ακολουθήσουν την ορθή εφαρμογή τους.

Οι αλλεπάλληλες υπουργικές αποφάσεις (ΚΥΑ) που εκδόθηκαν το τελευταίο διάστημα, με σκοπό τη δημιουργία ενός οδικού χάρτη για την ασφαλή συμπεριφορά των πολιτών σε δημόσιους χώρους και δραστηριότητες, παρουσιάζουν κενά και θολά σημεία, (π.χ. τετραγωγικά και αποστάσεις σε καταστήματα).

Έτσι υπάρχει πλέον επανεξέταση αυτών των αποφάσεων, όχι στα βασικά σημεία, αλλά σε λεπτομέρειες, ώστε να εκδοθεί νέα απόφαση που θα ξεκαθαρίζει όλες τις ασάφειες και θα επιλύει θέματα που προκαλεί σύγχυση.