Έντονη πολιτική αντιπαράθεση για τις παρακολουθήσεις και την υπόθεση Πάτση

Λίγα 24ωρα πριν από την, κατά πληροφορίες έλευση της επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου Pega, στην Αθήνα, η οποίες διερευνά υποθέσεις παράνομων λογισμικών για παρακολουθήσεις σε χώρες της ΕΕ, φουντώνει στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό, η κόντρα για τις υποκλοπές.

Από την πλευρά της κυβέρνησης, σε δήλωση του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου, αναφέρεται πως: «Ένα δημοσίευμα γεμάτο εικασίες -από το οποίο απουσιάζουν στοιχεία, ονόματα και συγκεκριμένα γεγονότα- έγινε αφορμή για βαρύγδουπες αντικυβερνητικές κορώνες. Ουδεμία έκπληξη, αφού, όποιος δεν μπορεί να παράγει πολιτική για τα μεγάλα και σοβαρά, καταφεύγει στην αναπαραγωγή μύθων. Έχουμε ξεκαθαρίσει ότι το ελληνικό δημόσιο δεν έχει προμηθευτεί κανένα κακόβουλο λογισμικό παρακολούθησης και οι υπηρεσίες ασφαλείας στη χώρα μας δεν χρησιμοποιούν, με οποιονδήποτε τρόπο, κακόβουλα λογισμικά παρακολούθησης».

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία επικαλούμενος δημοσίευμα της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ, σε πολύ υψηλούς τόνους κάνει λόγο για σάπιο καθεστώς Μητσοτάκη το οποίο παρακολουθούσε και τους ίδιους τους υπουργούς του. Κοινό σημείο όσων παρακολουθούνταν, όπως αναφέρει η αξιωματική αντιπολίτευση, η δύσκολη σχέση τους με τον κ. Μητσοτάκη και τον ανιψιό του κ. Δημητριάδη. Προσθέτει δε ότι οι νοσηροί εγκέφαλοι που συνέλαβαν και υλοποίησαν τις παράνομες ενέργειες θα λογοδοτήσουν.

Συγκεκριμένα το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, σχολιάζει πως: «Μέχρι τότε ο κ. Μητσοτάκης και η παρέα του θα βουλιάζουν μέσα στα σκάνδαλα, ανάμεσα στη σαπίλα, από τη μια μεριά, που αναδύεται από τις συνεχείς αποκαλύψεις για τις παρακολουθήσεις και, από την άλλη, τη διαφθορά που έχει φτάσει μέχρι το μεδούλι της Νέας Δημοκρατίας, όπως η περίπτωση με τον βουλευτή Πάτση που αποδείχθηκε “κοράκι” ανυπεράσπιστων πολιτών».

«Το δήθεν επιτελικό κράτος αποδείχτηκε παρακράτος, που δεν διστάζει να προβαίνει σε παράνομες παρακολουθήσεις πολιτικών αντιπάλων και να αφήνει ελεύθερα τα στελέχη του να παίζουν κερδοσκοπικά παιχνίδια με τα funds σε βάρος δανειοληπτών», αναφέρει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

«Αν κάτι επιβεβαιώνει το δημοσίευμα, για το οποίο η κυβέρνηση τηρεί σιγή ασυρμάτου, είναι η ευρεία και συστηματική χρήση κακόβουλων λογισμικών από διάφορους μηχανισμούς, το σκοτεινό θεσμικό πλαίσιο που ακυρώνει κάθε έννοια προστασίας του απορρήτου των επικοινωνιών και πάνω από όλα επιβεβαιώνει το κρατικό δόγμα “ουδείς εξαιρείται των παρακολουθήσεων”», επισημαίνει το ΚΚΕ.

Ο Μιχάλης Κριθαρίδης, εκπρόσωπος Τύπου του ΜέΡΑ 25 δήλωσε: «Το επιτελικό κράτος των υποκλοπών αντί να βάλει τέλος στο παρακράτος των Κλοπών της Μητσοτάκης Α.Ε. μετά και τις πρόσφατες αποκαλύψεις φαίνεται πως επιδίδεται σε σωρεία τάχα μου δήθεν νόμιμων παρακολουθήσεων ακόμα και Υπουργών της ίδιας της Κυβέρνησης. Η εκτροπή πια κανονικότητα».

Στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης παραμένει η υπόθεση του διαγραφέντος από τη ΝΔ, ανεξάρτητου πλέον, βουλευτή Ανδρέα Πάτση.

Ο βουλευτής της ΝΔ, Μακάριος Λαζαρίδης, δήλωσε πως: «Αν ο κ. Πάτσης είχε ελάχιστο ίχνος πολιτικής ευθύνης και ατομικής ευθιξίας, θα έπρεπε ήδη να έχει παραδώσει την έδρα του στο κόμμα της ΝΔ».

Από την πλευρά του ο διευθυντής της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Θανάσης Θεοχαρόπουλος, επισημαίνει ότι: «Εδώ το ήξεραν όλοι. Ο κ. Πάτσης ήταν κουμπάρος του κ. Πέτσα του πρώην κυβερνητικού εκπροσώπου ενώ ήταν και πρώην συνεταίρος της συζύγους του κ. Τσιάρα του υπουργού Δικαιοσύνης».

Την Τρίτη, οι δηλώσεις πόθεν έσχες του Ανδρέα Πάτση μπαίνουν στο μικροσκόπιο της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής.