Ένα “ταξίδι στο χρόνο” από το Μουσείο Τεχνολογίας “ΝΟΗΣΙΣ”

Ένα ταξίδι στον χωροχρόνο είναι εφικτό, όσο και ρεαλιστικό, χάρη στην τεχνολογία τετραδιάστατης εικονικής πραγματικότητας (4D VR) και σύντομα μία πρωτότυπη «μηχανή του χρόνου» θα υποδεχθεί τους πρώτους μικρούς και μεγάλους «ταξιδιώτες» στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας «ΝΟΗΣΙΣ» [6o χλμ. Θεσσαλονίκης – Θέρμης].

Στο Ακρωτήρι της Σαντορίνης, μια ημέρα σαν όλες τις άλλες, ένας κάτοικος περπατάει στον λιθόστρωτο δρόμο και κατευθύνεται στο λιμάνι, όπου υπάρχει μεγάλη κινητικότητα από βάρκες και εμπορικά πλοία. Τότε αισθάνεται την πρώτη σεισμική δόνηση. Καπνοί βγαίνουν από τα βράχια, πέτρες μετακινούνται και η θάλασσα φουσκώνει. Είναι η στιγμή που το ηφαίστειο ξυπνάει και βρυχάται. Η σκηνή εκτυλίσσεται σήμερα, τα γεγονότα όμως τοποθετούνται χρονικά στην Ύστερη Εποχή του Χαλκού, στο μακρινό 1613 π.Χ.

Πρόκειται για την πλατφόρμα Βιωματικής και Διαδραστικής Μάθησης που κατασκευάζεται στο πλαίσιο του προγράμματος «Activator». Αποτελείται από μια πρωτότυπη μηχανική κατασκευή, η οποία θα υποστηρίζει πλήρως διαδραστικές εφαρμογές με χρήση τεχνολογίας Εικονικής Πραγματικότητας και μέσω αυτής θα εκτελούνται πολλαπλά διαδραστικά εκπαιδευτικά σενάρια στις θεματικές ενότητες της Τεχνολογίας, των Επιστημών και του Πολιτισμού.

Ναυάγιο των Αντικυθήρων

Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων 

Μάλιστα, έπειτα από ένα εξάμηνο δοκιμαστικής λειτουργίας της στο Μουσείο «ΝΟΗΣΙΣ», η πλατφόρμα θα προωθηθεί εμπορικά σε Μουσεία, εκπαιδευτικούς και πολιτιστικούς φορείς, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, σύμφωνα με όσα ορίζονται στα παραδοτέα του έργου «Πλατφόρμα Διαδραστικής και Βιωματικής Μάθησης για την προβολή του αρχαίου Ελληνικού πολιτισμού και των επιστημών μέσω Πρωτότυπης Κατασκευής Μηχανικής Ανάδρασης και εφαρμογών Εικονικής Πραγματικότητας», που εντάχθηκε στη δράση εθνικής εμβέλειας «Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ». Το έργο, προϋπολογισμού 564.000 ευρώ, χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία», με συγχρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ελλάδας.

«Καινοτομία στην προσομοίωση»

Στην πρωτότυπη πλατφόρμα, ο χρήστης πέρα από την τρισδιάστατη προβολή και τον έλεγχο της γωνίας θέασης που ήδη παρέχουν οι υπάρχουσες εφαρμογές Εικονικής Πραγματικότητας, θα έχει τη δυνατότητα για πλήρη φυσική ανάδραση μέσα από εξειδικευμένο εξοπλισμό προσομοίωσης κίνησης, περιστροφής, χειρισμού και δυναμικής ανάδρασης, βιώνοντας κατά τον τρόπο αυτό σωματικά τις εμπειρίες στις οποίες συμμετέχει.

Η πλατφόρμα διαθέτει hardware εξοπλισμό, αισθητήρες, led, φίλτρα κίνησης ώστε με τον προγραμματισμό του κατάλληλου λογισμικού και την υπέρυθρη σύνδεση με γυαλιά VR, ο χρήστης να αντιδρά στην εικόνα που βλέπει και να έχει μία βιωματική εμπειρία, που θα του δίνει ερέθισμα να «ψάξει» την ιστορία.

Ακρωτήρι

Ακρωτήρι – Ο Πρώτος Πολιτισμός της Ευρώπης

Το τελικό παραδοτέο του έργου είναι στις 30 Ιουνίου 2021 από το Ίδρυμα Νόησις και το ΕΚΕΤΑ, ενώ από τον Μάιο του 2021 θα ξεκινήσει η εμπορική προώθηση και αξιοποίηση της πλατφόρμας, είτε ως συνοδεία της έκθεσης Αρχαίας Ελληνικής Επιστήμης και Τεχνολογίας «ΙΔΕΑ», που ήδη έχει ταξιδεύσει σε Αθήνα και Λιουμπλιάνα και έχει επόμενους σταθμούς την Κύπρο, τον Καναδά και την Αίγυπτο, είτε ως αυτόνομη διαδραστική έκθεση. Όλα τα σενάρια των ταινιών της πλατφόρμας είναι αγγλόφωνα.

Οι ταινίες

Η ταινία με τίτλο «Ακρωτήρι – Ο Πρώτος Πολιτισμός της Ευρώπης» αναφέρεται στο κοσμοπολίτικο λιμάνι Σαντορίνης, που ήταν από τα σημαντικότερα εμπορικά κέντρα του Αιγαίου με έντονο αστικό περιβάλλον, καθώς η άριστη πολεοδομική του οργάνωση, το αποχετευτικό του δίκτυο, τα περίτεχνα πολυόροφα κτήριά του με τον έξοχο τοιχογραφικό διάκοσμο, την πλούσια επίπλωση και οικοσκευή μαρτυρούν για τη μεγάλη του ανάπτυξη.

Μια άλλη ταινία με τίτλο «Η Πολιορκία της Ρόδου» θα ταξιδεύσει τους χρήστες της πλατφόρμας στο 305-304 π.Χ., στο λιμάνι της Ρόδου, για να γνωρίσουν την πολιορκητική τεχνολογία των αρχαίων Ελλήνων μέσα από τη εικονική χρήση της Ελέπολης και των πολεμικών όπλων που χρησιμοποιήθηκαν στην πολιορκία της Ρόδου από τον Δημήτριο τον Πολιορκητή.

Πολιορκία της Ρόδου

Πολιορκία της Ρόδου από το Δημήτριο τον Πολιορκητή

Οι χρήστες θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν μεταξύ δύο πρωταγωνιστικών ρόλων: Του Δημήτριου Πολιορκητή, ο οποίος με πολιορκητικό όχημα την Ελέπολη προσπαθεί με το στρατό του να κατακτήσει την πόλη της Ρόδου, και του Στρατιώτη Ροδίτη, που έχει σκοπό να αποτρέψει τον στρατό του Δημητρίου του Πολιορκητή από το να κατακτήσει την πόλη του.

Στην πρωτότυπη πλατφόρμα, ο χρήστης πέρα από την τρισδιάστατη προβολή και τον έλεγχο της γωνίας θέασης που ήδη παρέχουν οι υπάρχουσες εφαρμογές Εικονικής Πραγματικότητας, θα έχει τη δυνατότητα για πλήρη φυσική ανάδραση μέσα από εξειδικευμένο εξοπλισμό προσομοίωσης κίνησης, περιστροφής, χειρισμού και δυναμικής ανάδρασης, βιώνοντας κατά τον τρόπο αυτό σωματικά τις εμπειρίες στις οποίες συμμετέχει. Οι ταινίες αυτές δεν ξεπερνούν τα 7 λεπτά, καθώς λόγω της έντονης διάδρασης έπειτα από αυτό το χρονικό διάστημα ο χρήστης αισθάνεται ναυτία.