Εμβόλιο Covid Και πώς επηρεάζει τα οστά και τις αρθρώσεις

Πολλά άτομα με ευαισθησία στα οστά και τις αρθρώσεις έχουν ερωτήματα και αμφιβολίες για το εάν και κατά πόσο το εμβόλιο Covid μπορεί να επηρεάσει την κατάσταση της υγείας τους. Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, τα οφέλη του εμβολίου Covid υπερτερούν κατά πολύ των κινδύνων και μάλιστα οι Ορθοπεδικοί Χειρουργοί τάσσονται υπέρ της ευρείας υιοθέτησής του. Η ορθοπαιδικός Τζώρτζη Παρασκευή μας εξηγεί.

Τα εμβόλια Covid διαφέρουν από τα παραδοσιακά εμβόλια στο  σημείο ότι δεν εγχέουν έναν ζωντανό ή απενεργοποιημένο ιό στο σώμα, αλλά ένα κομμάτι γενετικού υλικού εργαστηριακά κατασκευασμένο που ονομάζεται messenger RNA (mRNA). Το mRNA δίνει εντολή στα κύτταρα του σώματος να κατασκευάσουν μια “πρωτεΐνη ακίδας” που βρίσκεται στην επιφάνεια του ιού Covid-19. Εν συνεχεία, ο οργανισμός αποκτά ανοσία στην πρωτεΐνη ακίδας, η οποία είναι αυτή που μας προστατεύει από τον ιό. Δεδομένου του γεγονότος ότι το εμβόλιο Covid δεν περιέχει ζωντανό ή εξασθενημένο ιό, δεν μπορεί να μας μεταφέρει την ασθένεια. Καλό είναι, ακόμα και αν έχετε νοσήσει από τον ιό και έχτε αναρρώσει, να εμβολιαστείτε.

Παρενέργειες στα οστά και τις αρθρώσεις

Το εμβόλιο Covid εγχέεται στον οργανισμό από τον δελτοειδή μυ, στο πλάι του βραχίονα , ακριβώς στο ίδιο σημείο με τα περισσότερα εμβόλια και η πιθανότητα τραυματισμού είναι εξαιρετικά σπάνια.

Εμβολιασμός Covid και Ορθοπεδική Χειρουργική

Εάν έχετε προγραμματίσει κάποια επέμβαση που αφορά ορθοπεδικό θέμα, όπως αρθροσκόπησή ή αντικατάσταση άρθρωσης, και έχτε λάβει είτε τη μια είτε και τις δύο δόσεις του εμβολίου Covid, μπορείτε να προχωρήσετε κανονικά τη διαδικασία, καθώς δεν υπάρχουν στοιχεία που να καθιστούν τον εμβολιασμό αρνητικό παράγοντα για μια επέμβαση ή ακόμα και την ανάρρωση. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, ο χειρουργός σας μπορεί να σας συστήσει να περιμένετε 2 με 3 ημέρες μετά τον εμβολιασμό σας για να προχωρήσετε στην επέμβαση, μόνο και μόνο για να βεβαιωθείτε ότι δεν έχετε κάποια παρενέργεια. Ακόμα, μπορεί να σας συσταθεί να αναβάλλετε τον εμβολιασμό σας μέχρι λίγες ημέρες μετά την επέμβασή σας, απλά για να διασφαλιστεί ότι τυχόν προβλήματα που μπορεί να δημιουργηθούν μετά την επέμβαση, δεν έχουν καμία σχέση με παρενέργειες του εμβολίου.

Δεν υπάρχει αρνητική επίπτωση του εμβολίου στα οστά και τις αρθρώσεις.  Είναι απαραίτητο να ακολουθούμε όλους τους κανόνες προστασίας -μάσκα, αποστάσεις, υγιεινή χεριών –  για την αποφυγή του COVID – 19 και μετά τον εμβολιασμό μας.

 

Για περισσότερες πληροφορίες: www.osteohealth.gr