Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών: Να ψηφιστεί άμεσα ο νόμος για την παράταση πληρωμής στις επιταγές

Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών

«Εκρηκτικές» είναι οι διαστάσεις που έχει λάβει το θέμα των επιταγών, καθώς οι τράπεζες για όσο διάστημα δεν έχει ψηφισθεί ο νόμος για την παράταση πληρωμής κατά 75 ημέρες των επιταγών Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου 2021, εισπράττουν τα ποσά από τους επιχειρηματικούς λογαριασμούς ή ακόμη και τις σφραγίζουν εάν δεν υπάρχει επαρκές υπόλοιπο.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρος Καφούνης, επικοινώνησε με το υπουργείο Οικονομικών και ενημέρωσε τον αναπληρωτή υπουργό κύριο Θ.Σκυλακάκη για τα προβλήματα που έχουν προκύψει από την καθυστέρηση της ψήφισης του νομοσχεδίου.

​Έλαβε τη διαβεβαίωση ότι το νομοσχέδιο θα τεθεί προς ψήφιση αύριο Πέμπτη, 4 Φεβρουαρίου 2021 και θα προβλέπει τα εξής:

Για όσα αξιόγραφα εμφανιστούν από τις 2-1-2021 και μέχρι τη δημοσίευση της διάταξης, θα προβλεφθεί ότι δεν καταχωρίζονται στον «Τειρεσία», εάν εξοφληθούν εντός 75 ημερών από τη σφράγιση ή τη λήξη τους.

​Παράλληλα, από την ημερομηνία που θα τεθεί σε ισχύ η ρύθμιση, για τα αξιόγραφα που θα έχουν ημερομηνία εμφάνισης, λήξης ή πληρωμής από τη δημοσίευση της διάταξης έως τις 28-2-2021, οι προθεσμίες αυτές θα ανασταλούν κατά 75 ημέρες.

Στην παραπάνω ρύθμιση εντάσσονται:

επιχειρήσεις που έχουν κλείσει με κρατική εντολή και των οποίων η δραστηριότητα εμπίπτει στους ΚΑΔ που θα καθοριστούν
επιχειρήσεις που έχουν πληγεί δραστικά από την πανδημία του κορωνοϊού, η δραστηριότητά τους εμπίπτει στους ΚΑΔ που θα καθοριστούν και εμφανίζουν κύκλο εργασιών μειωμένο κατά τουλάχιστον 40% για την περίοδο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου 2020, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του έτους 2019
νέες επιχειρήσεις που έχουν ιδρυθεί μετά την 1η-1-2020, με μοναδική προϋπόθεση να εντάσσονται στους πληττόμενους ΚΑΔ.
Για όσα αξιόγραφα είχαν ημερομηνία εμφάνισης από 18-11-2020 έως 31-12-2020 και καλύπτονταν από το μέτρο της αναστολής των προθεσμιών λήξης ή πληρωμής τους κατά 75 ημέρες, θα προβλεφθεί η παράταση της αναστολής των εν λόγω προθεσμιών κατά επιπλέον 45 ημέρες.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών, επισημαίνει ότι ο προγραμματισμός των επιχειρήσεων διαταράσσεται όταν οι εξαγγελίες της κυβέρνησης δεν υλοποιούνται άμεσα και με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται τεράστια αναστάτωση στην αγορά.

Τέλος, είναι εύλογο το αίτημα του εμπορικού κόσμου της χώρας, να μην χρεωθούν με έξοδα ακάλυπτης επιταγής από τις τράπεζες, οι επιταγές που έχουν εμφανισθεί προς είσπραξη και εκ των υστέρων θα ενταχθούν στο καθεστώς πληρωμής των 75 ημερών.