Ελπινίκη Τσοχατζοπούλου για την Β.Σταμάτη: «Αυτή έστειλε τον Άκη στον τάφο»

Ελπινίκη Τσοχατζοπούλου για την Β.Σταμάτη

Οι διαφορές μεταξύ της Βίκυς Σταμάτη και της Ελπινίκης Τσοχατζοπούλου μοιάζουν απίθανο να γεφυρωθούν, με αφορμή το περιβόητο εξώδικο που ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ είχε στείλει τον περασμένο Νοέμβριο στην εξαδέλφη του.

Η επί σειρά ετών στενή συνεργάτιδα και δεξί χέρι του Άκη στα πολιτικά γραφεία του έδωσε μια συνέντευξη-ποταμό στην «Espresso», στην οποία αφήνει να εννοηθεί πως όχι μόνο δεν είναι διατεθειμένη να βάλει νερό στο κρασί της μετά τον θάνατο του εξαδέλφου της, αλλά είναι αποφασισμένη να σύρει στα δικαστήρια τη χήρα του, σε βάρος της οποίας έχει στραφεί με μήνυση για συκοφαντική δυσφήμηση!

Προχωρώντας, μάλιστα, ένα βήμα παραπέρα την κόντρα της με τη Βίκυ Σταμάτη, η Ελπινίκη Τσοχατζοπούλου δεν διστάζει να την κατηγορήσει εμμέσως -πλην, όμως, σαφώς- ότι… εκείνη έστειλε στον τάφο τον άλλοτε κραταιό υπουργό Άμυνας, επειδή τον κακομεταχειριζόταν και δεν ήταν σε θέση να τον φροντίσει!

Η Ελπινίκη Τσοχατζοπούλου αναφέρεται αρχικά στη συγγενική σχέση της με τον Άκη Τσοχατζόπουλο και τη συνεργασία τους στα πολιτικά γραφεία του και τα υπουργεία στα οποία είχε διατελέσει υπουργός, δίνοντας έτσι την απάντησή της στον χαρακτηρισμό «μακρινή συγγενής», που αναφερόταν στο εξώδικο, το οποίο της είχε στείλει στις 25 Νοεμβρίου του 2020.

«Με τον Άκη ήμασταν πρώτα εξαδέλφια, δύο αδελφών παιδιά. Το ότι με αποκάλεσε “μακρινή συγγενή” ήταν μια απόδειξη ότι είχαν ήδη ξεκινήσει τα προβλήματα της υγείας του και κάτω από πίεση με αποκάλεσε “μακρινή συγγενή”. Εγώ, όμως, είχα συνεργαστεί μαζί του επί 37 χρόνια, στα πολιτικά του γραφεία και στα υπουργεία που κατείχε από το ’87» τονίζει η κυρία Τσοχατζοπούλου και αμέσως μετά περιγράφει με γλαφυρό τρόπο ποια ήταν η σχέση της με τον Άκη και τη σύζυγό του λίγο πριν από τον θάνατό του.

«Εγώ τους φρόντιζα, όταν ο εξάδελφός μου ήταν στη φυλακή και η σύζυγός του στο Δρομοκαΐτειο. Τους προμήθευα με φάρμακα και φαγητό τρεις φορές την εβδομάδα. Επί έξι χρόνια πήγαινα στον Κορυδαλλό και ό,τι φροντίδα ζητούσε ο εξάδελφός μου για τη γυναίκα του την παρείχα… Και το κέντρο αποκατάστασης στα Σπάτα εγώ και η κόρη μου το βρήκαμε» υποστηρίζει η κυρία Τσοχατζοπούλου.

Ακόμη και σήμερα δεν μπορεί να εξηγήσει τι ακριβώς προκάλεσε την επίθεση προς το πρόσωπό της. Αντίθετα, δηλώνει πεπεισμένη ότι η αντίδραση του εξαδέλφου της, με την κοινοποίηση του εξωδίκου, ήταν υποκινούμενη από τη Βίκυ Σταμάτη. «Όλα όσα αναφέρονται στο εξώδικο είναι ψεύδη. Πιο πολύ με ενόχλησε ο υπαινιγμός για σεξουαλική παρενόχληση, γιατί για μένα ο Άκης ήταν ιερός: Ο πατέρας του και ο πατέρας μου ήταν αδέλφια. Ήταν πατέρας, αδελφός, τα πάντα για μένα. Στα παιδιά του είχε κάνει τρεις αγωγές και τα έχει στα δικαστήρια. Τον έβαλε η κυρία να μη μιλάει με τα παιδιά του. Αυτά τον έβαλε να τα κάνει η κυρία. Η αντίδρασή του ήταν 100% κατευθυνόμενη από κείνη» αναφέρει.

Στη συνέχεια καταφέρεται με βαρείς χαρακτηρισμούς κατά της Βίκυς Σταμάτη, λέγοντας -μεταξύ άλλων- ότι είχε τον Άκη Τσοχατζόπουλο «παιχνιδάκι στα χέρια της και τον χρησιμοποιούσε όπως αυτή ήθελε», ότι τον είχε αποξενώσει από τους συγγενείς του, ότι τον κλείδωνε σε ένα δώμα, τον έδενε και τον περιέφερε από το ένα νοσοκομείο στο άλλο, με συνέπεια να ανοίξει το δέρμα του από τις κατακλίσεις!

«Περιμένω τον κύριο εισαγγελέα που έχει χρεωθεί την υπόθεσή μου να με καλέσει για να καταθέσω αυτά που έχω να καταθέσω, τα οποία είναι πάρα πολλά εις βάρος της κυρίας Σταμάτη. Έκανε όλη αυτήν τη σκευωρία γιατί ήθελε να έχει τον Άκη Τσοχατζόπουλο ένα παιχνιδάκι στα χέρια της, γι’ αυτό κατηύθυνε όλη τη ζωή του και τον έφτασε να φύγει από τη ζωή! Ο εξάδελφός μου λες και αυτοκτόνησε, ενώ του είχε δοθεί η ευκαιρία να φύγει από αυτήν τη γυναίκα, που τον κατέστρεφε μέρα με τη μέρα!» τονίζει η Ελπινίκη Τσοχατζοπούλου και προσθέτει φανερά ταραγμένη:

«Η κυρία Σταμάτη δεν μπορούσε να φροντίσει τον Άκη λόγω της πάθησής της, την οποία γνωρίζουν όλοι. Δεν ήταν τυχαία στο Δρομοκαΐτειο… Πολλές φορές με είχε καλέσει το βράδυ αργά στο σπίτι της και μου είχε πει: “Δεν τον θέλω. Εδώ είναι φιλοξενούμενος. Να τον πάρεις, όπως υποσχέθηκες, να τον φροντίσεις εσύ!”

Ο εξάδελφός μου πέθανε από τις κατακλίσεις. Άνοιξε όλο του το σώμα, όταν τον κλείδωνε σε ένα δώμα στο σπίτι της, τον έδενε, τον κακομεταχειριζόταν. Δεν είχε ποτέ κλειδιά, γιατί του έλεγε: “Δεν είναι σπίτι σου, είναι σπίτι μου αυτό”! Τους πέντε μήνες που ο Άκης ήταν στο κέντρο αποκατάστασης “Φιλοκτήτη” εγώ τον πήγαινα, τον γύριζα και τον φρόντιζα. Ήταν χωρίς φαγητό, βρόμικος και ανελέητος από την κυρία»!

Η συγχώρεση στον ξάδελφό της

«Τον εξάδελφό μου τον υπεραγαπούσα, δεν είχα λόγους να καταθέσω μήνυση εναντίον του… Τον συγχώρεσα από την πρώτη στιγμή, γιατί ήξερα τι γινόταν στο σπίτι του. Έπειτα από πέντε μήνες συνεδριών στον “Φιλοκτήτη” τον παρέλαβα όρθιο, να μπορεί να πιάνει το πιρούνι, να πηγαίνει στην τουαλέτα κ.λπ. Και εκείνη τον έκανε όπως τον έκανε και άρχισε μετά να τον πετάει από το ένα νοσοκομείο στο άλλο, επειδή δεν μπορούσε να τον φροντίσει. Άνοιξε όλος από τις κατακλίσεις και κατέληξε στις 27 Αυγούστου!» λέει

Όπως αποκαλύπτει ακόμα η Ελπινίκη Τσοχατζοπούλου, ο Άκης την είχε προειδοποιήσει για το εξώδικο μέσα από το Σισμανόγλειο, όπου νοσηλεύτηκε με πνευμονία: «Τελευταία φορά που τον είδα ήταν στις 14 Σεπτεμβρίου του 2020 στο Σισμανόγλειο. Πήγα και τον βρήκα και του είπα: “Άκη, πού είσαι; Γιατί δεν με παίρνεις ένα τηλέφωνο;” Και μου απάντησε: “Παίρνω τηλέφωνο σπίτι και η Βίκυ το σηκώνει και με διαολοστέλνει. Μην την ξαναπάρεις τηλέφωνο, θα είχε κρίση. Απλώς, σε ενημερώνω ότι κάτι μεθοδεύει να κάνει για να μας διαλύσει εμένα κι εσένα”. Τότε δεν τον καταλάβαινα, γιατί δεν μιλούσε καθαρά. Στις 25 Νοεμβρίου πήρα στα χέρια μου το εξώδικο» τονίζει η κυρία Τσοχατζοπούλου.

Τέλος, αναφέρεται στην εποχή που ο εξάδελφός της ήταν κραταιός υπουργός του ΠΑΣΟΚ: «Περιστοιχιζόταν από πολλούς, οι οποίοι τον χειροκροτούσαν για τις πολιτικές πεποιθήσεις του και γιατί είχε δίπλα του, από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ, τον Ανδρέα Παπανδρέου. Δυστυχώς, μετά την αρρώστια του Παπανδρέου και τον θάνατό του κάποιοι αποφάσισαν να τον στοχοποιήσουν και να τον εξοντώσουν πολιτικά.

Απομακρύνθηκαν και έκαναν ότι δεν τον γνώριζαν. Τόσα χρόνια εγώ είχα καταλάβει ότι ο εξάδελφός μου ως πολιτικός υπήρξε ένας άνθρωπος με Α κεφαλαίο και ως υπουργός Εθνικής Αμυνας φρόντισε να αγοράσει τα καλύτερα οπλικά συστήματα για την προστασία της χώρας μας. Ο εξάδελφός μου, το γνωρίζουν οι πάντες, υπήρξε εξιλαστήριο θύμα, τα έριξαν όλα επάνω του και για να μπορούνε να κάνουν τα πολιτικά τους παιχνίδια».

εξώδικα περί σατανικής διαστροφής και σεξουαλικών παρενοχλήσεων

Όλα άρχισαν με το πολυσέλιδο εξώδικο που έστειλε στις 25 Νοεμβρίου του 2020 ο Άκης Τσοχατζόπουλος στην εξαδέλφη του, διαμαρτυρόμενος για τη συμπεριφορά της ίδιας και της κόρης της.

Σε αυτό ο άλλοτε πανίσχυρος υπουργός του ΠΑΣΟΚ δήλωνε στην Ελπινίκη Τσοχατζοπούλου ότι δεν επιθυμούσε να χρησιμοποιεί προσωπικές επαφές του και τους φίλους του για να αποσπά «χάρες, χρηματικά ποσά και θέσεις εργασίας», την κατηγορούσε για «πλιάτσικο» στο γραφείο και το σπίτι του στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου, και ανέφερε ότι χρησιμοποιούσε το όνομά του για να προσπορίζεται οφέλη που δεν της ανήκουν.

Ωστόσο, οι φράσεις που είχαν προκαλέσει την οργή της εξαδέλφης του ήταν ότι τον προμήθευσε με… δηλητηριασμένο χιτώνα και ότι ήθελε να τον προσεγγίσει ερωτικά.

«Και για τον δηλητηριασμένο χιτώνα (υποτίθεται πλυμένα ρούχα) που με προμηθεύσατε, κύριος λόγος των επισκέψεών σας ήταν η σατανική διαστροφή σας να με προσεγγίσετε ερωτικά και χυδαία» είχε αναφέρει ο Άκης Τσοχατζόπουλος!

Λίγο καιρό αργότερα, στις 30 Δεκεμβρίου, ο πολιτικός επανήλθε με ένα ηχητικό μήνυμα, που ανέβασε στο προφίλ της στο facebook η Βίκυ Σταμάτη, στο οποίο ακουγόταν να καταγγέλλει με όσες δυνάμεις τού είχαν απομείνει ότι υπέστη bullying από την Ελπινίκη Τσοχατζοπούλου.

«Είμαι ο Άκης Τσοχατζόπουλος, πρώην βουλευτής και υπουργός. Υπέστην δίωξη, bullying και εκδικήσεις, ηθικές και πολιτικές. Με υπονόμευση από την εξαδέλφη μου και τους συνεργάτες της. Σκοπός τους ήταν να βλάψουν τη γυναίκα μου, εμένα και τον γιο μου» ανέφερε και τόνιζε ότι «υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία» για τη σεξουαλική παρενόχληση από την εξαδέλφη του.

Σε όλα αυτά, η Ελπινίκη Τσοχατζοπούλου «απάντησε» με εξώδικο, στο οποίο αναρωτιόταν απευθυνόμενη στον εξάδελφό της εάν ο ίδιος ζήτησε και ενέκρινε να γραφτούν «αυτά τα αποκυήματα της φαντασίας» και πρόσθετε:

«Λυπάμαι πραγματικά για την κατάντια σου αυτή, εξάδελφέ μου, στα 82 σου χρόνια και σου υπενθυμίζω ότι το 2012, όταν ήσουν στον Κορυδαλλό, κλήθηκα εγώ να αναλάβω τη φροντίδα τη δική σου και της συζύγου σου, αν και ήμουν χτυπημένη από τη μοίρα, έχοντας χάσει το παιδί μου.

Ανέλαβα αυτό το έργο και μπαινόβγαινα στη φυλακή με πολλή αγάπη και εκτίμηση προς εσένα και λόγω της απουσίας όλων των άλλων συγγενών σου, που είχαν εξαφανιστεί. Για έξι χρόνια, κάθε ημέρα φρόντιζα για την καθαριότητα, το φαγητό σου και τη διεκπεραίωση όλων των θεμάτων σου και ακόμη και τη δακτυλογράφηση εγγράφων σου για τα εν εξελίξει δικαστήρια (η κόρη μου, που την αποκαλείς ως ελευθερίων ηθών, δακτυλογραφούσε τα χειρόγραφά σου αδιαμαρτύρητα για να σε βοηθήσει στη μάχη που έδινες), και με δικά μου έξοδα έκανα δρομολόγια στον Κορυδαλλό, στο Δρομοκαΐτειο και τους δικηγόρους σου.

Σας έφερνα ό,τι χρειαζόσασταν και κυρίως τα φάρμακά σας για να κρατηθείτε στη ζωή και σε ψυχική ισορροπία. Οταν βγήκατε από τη φυλακή, με ξεχάσατε, πρώτα εκείνη και μετά εσύ, διότι δεν με είχατε πλέον ανάγκη».

Το τελευταίο επεισόδιο στην άγρια κόντρα γράφτηκε τον περασμένο Ιανουάριο, όταν η Ελπινίκη κατέθεσε μήνυση σε βάρος τόσο του εξαδέλφου της όσο και της συζύγου του. Στην έγκλησή της, η οποία στρέφεται πλέον μόνο σε βάρος της Βίκυς Σταμάτη (μετά τον θάνατο του Άκη Τσοχατζόπουλου έπαυσε η διαδικασία διερεύνησης σε βάρος του), η Ελπινίκη Τσοχατζοπούλου αναφέρει

«Μόνο μέλημά μου ήταν να βγει ο εξάδελφός μου όρθιος από τη φυλακή και γι’ αυτόν τον λόγο τον βοηθούσα και τον υποστήριζα όσο καλύτερα μπορούσα, και όχι να τον έχω όμηρό μου» και προσθέτει: «Ουδέποτε τον έχω προσεγγίσει ερωτικά και αυτό είναι απίστευτη, αδιανόητη προσβολή και χυδαιότητα από μέρους του.

Δεν καταλαβαίνω, δε, πώς του προέκυψαν τέτοιες φαντασιώσεις. Πραγματικά, λυπάμαι γι’ αυτήν την κατάντια» λέει.

Τέλος, τονίζει ότι ουδέποτε έχει χρησιμοποιήσει το κοινό τους επίθετο για αποκόμιση οποιουδήποτε προσωπικού οφέλους και χαρακτηρίζει βαρύτατα προσβλητικό χαρακτηρισμό την αναφορά στο πρόσωπό της ως «θηλυκό Ζήγρα». Το προσεχές διάστημα ίσως υπάρξουν νεότερες εξελίξεις στην υπόθεση, καθώς, σύμφωνα με την κυρία Τσοχατζοπούλου, αναμένεται να κληθεί για κατάθεση από τον εισαγγελέα που έχει χρεωθεί τη μήνυση.

Το «αντίο» της: Υπήρξες Άνθρωπος και Αγωνιστής

Παρά όσες διαφορές είχε με τον εξάδελφό της στη δύση της ζωής του, η Ελπινίκη Τσοχατζοπούλου έγραψε για εκείνον ένα επικήδειο, τον οποίο όμως δεν κατάφερε να εκφωνήσει.

Ανέφερε σε αυτόν:

«Αγαπημένε μου ξάδελφε,

μετά από μία μακροχρόνια συνεργασία 37 χρόνων, ήρθε η ώρα του αποχωρισμού! Εσύ για το μεγάλο ταξίδι της αιωνιότητας και εγώ να συνεχίσω τον δικό μου αγώνα στη ζωή μου. Θέλω να σου πω ένα μεγάλο ευχαριστώ που εμπιστεύτηκες εμένα στον αγώνα όλου του κυβερνητικού σου έργου απέναντι στον ελληνικό λαό.

Υπήρξες στενός συνεργάτης του αείμνηστου Ανδρέα Παπανδρέου και εμπνεύστηκες τα οράματά του με συνέπεια, γιατί υπήρξες Άνθρωπος, πολιτικός Αγωνιστής με άλφα κεφαλαίο! Μετά τη στημένη πολιτική σου δίωξη, προχωρήσαμε μαζί, βήμα βήμα, να στηρίξουμε την υγεία σου, η οποία είχε κλονιστεί.

Εύχομαι από τα βάθη της καρδιάς μου εκεί που πας να ανταμώσεις γρήγορα τον αείμνηστο υιό μου, που υπεραγαπούσες! Καλό ταξίδι, να είναι ελαφρύ το χώμα που σε σκεπάζει».

Η ίδια έλαβε μια συγκινητική επιστολή από τον καθηγητή του Συνταγματικού Δικαίου Γιώργο Κασσιμάτη, ο οποίος διετέλεσε και διευθυντής του νομικού γραφείου του Ανδρέα Παπανδρέου και ανέφερε για τον χαμό του Άκη Τσοχατζόπουλου:

«Εκφράζω από τα Κύθηρα σε σένα προσωπικά και σε ολόκληρη την οικογένεια του Ακη τα ειλικρινή και βαθιά μου συλλυπητήρια για τον θάνατό του. Ο Άκης Τσοχατζόπουλος ήταν ένας από τους κορυφαίους και πιο πιστούς συνεργάτες του Ανδρέα Παπανδρέου, τόσο κατά τη θριαμβευτική πολιτική του άνοδο όσο και κατά την πράγματι ριζοσπαστική, κοινωνική και εθνική πολιτική της διακυβέρνησής του.

Τη διακυβέρνηση αυτή έζησα ως νομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού και διευθυντής του Νομικού του Γραφείου, που είχα την εποπτεία του νομοθετικού έργου όλων των υπουργείων, όπως έζησα, στο πλαίσιο των καθηκόντων μου αυτής της θέσης μου, και τη συνεργασία του Άκη Τσοχατζόπουλου ως υπουργού όλων των κυβερνήσεων του Ανδρέα Παπανδρέου μέχρι το 1987.

Η συνεργασία αυτή πραγματοποιήθηκε σε όλες της τις διαστάσεις, σε σωστές και νόμιμες βάσεις, παραγωγική και προήγε την πολιτική που είχε χαράξει η κυβέρνηση.

Το τέλος του Άκη Τσοχατζόπουλου ήταν άδικο και αποτελεί μια από τις σκληρότερες τραγωδίες, που δημιούργησαν οι απρόβλεπτες συγκυρίες της βαριάς ασθένειας και της απώλειας του Ανδρέα Παπανδρέου, τις οποίες ακολούθησαν τόσες δολιότητες και φαυλότητες.

Η ζωή και η τύχη του Άκη Τσοχατζόπουλου θα μείνει, αναμφίβολα, ένα ηχηρό παράδειγμα των σπάνιων τραγωδιών της πολιτικής Ιστορίας» έγραψε.